Reklama

Reklama

Breitnerovo komando

  • Francie Qu'un sang impur... (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Francie, 1959. Plukovník Breitner je vyslán na tajnou misi - musí najít tělo bývalého vyššího důstojníka, plukovníka Delignierese, který zmizel ve francouzském Alžírsku ještě předtím, než francouzská armáda srovnala tohle místo se zemí. Breitner sestavuje tým pěti psanců, kterým je slíbena svoboda, pokud bude mise úspěšná. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (18)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak to ti Francúzi s tým kolonializmom dotiahli ďaleko. Vo vojne spred 60 rokov bolo ešte vidieť, kto je Francúz a kto ich údajný nepriateľ. Dnes to už nerozpoznáme ani v ich armáde, ani v uliciach Paríža, ani vo futbalovej reprezentácii. Filmu ale kvitujem, že ho točil pôvodom Alžírčan, ktorý však neukázal jednostranné zlo, no zlo na oboch stranách bojovej línie. Vlastne aj na konci je venovanie padlým na oboch stranách. A zaujala aj Marseillaise po arabsky. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nvm ktorá strana si chcela sypať viac popol na hlavu, keď obe sa správali jak zvery. Na druhej strane, je mi to dosť jedno a asi aj to bol zámer. Neni tam komu fandiť, len si to pozrieť, dozvedieť sa niečo o ich konflikte a vidiet pár spôsob popráv. Dalo by sa to ale prestrihať, alebo aspoň zrýchliť. Rozhodne natočené veľmi uveriteľne. 3 z 5 ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek šmrncnutý náměty z počinů ´Zachraňte vojína Ryana´ (1998) a ´Tucet špinavců´ (1967). Tentokrát v tzv. alžírské válce byla sestavena jednotka z psanců a kriminálních živlů, kterým byla jak známo pod záštitou úspěchu smrtící mise slíbena svoboda, s úkolem najít tělo zřejmě mrtvého vojenského důstojníka a to jenom proto, aby byl řádně pohřben. A to namístě, neb zpět domů ho po nalezení převést nemusí. Jedná se o celovečerní debut režiséra a scénáristy Abdala Raoufa Dafriho, který tímto snímkem svým způsobem vstoupil do politické jámy lvové. Kdo zná alžírskou válku, a na to, že se jedná o francouzský snímek, ví o čem je řeč. A to i přesto, že s historií příběh nemá nic společného. Moralizování o zbytečném zabíjení však obsaženo je. To francouzská politika nerada vidí, proto se o alžírské válce takřka filmy netočí a když přeci jen nějaký vznikne, je francouzskou cenzurou okamžitě zatracen. Dějová linka je tedy jasná, takže nic nového pod sluncem. Zpracování už je docela okázalé a vizuálně jakoby hodně známé. Aby ne. Dafri celý koncept pojal na bázi spaghetti westernů, takže se tu setkáme nejen s přílišnou brutalitou, někdo dokonce mluví i o grindhouse verzi z tohoto historického období, ale i dlouhých scén a emočně šokujících situací. Zkrátka a dobře, mexická revoluce byla zaměněna za alžírskou válku a to je v podstatě vše. Ohromným plusem jsou neznámí herci, takže se tím zvyšuje autenticita. Prý se natáčelo v Maroku, takže prostředí vyvolává až epický design. Snímek se může pro někoho stát krapet těžkopádnější, ale to je jen vlivem dějové struktury propojené s neobvyklým prostředím. Vlivem námětu se může zdát děj předvídatelný, ale místy určitě překvapí. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Parádní mix Tuctu špinavců, Apocalypse Now a Sedmi statečných ... takhle nějak měli vypadat Hanební pancharti. Spoustu násilí, dobrá akce, morální nevyhraněnost (kurvy jsou tu všichni), zajímavé lokace a nádherný béčkový nádech. Jako nějaká vážná moralitka o válce a francouzském kolonialismu to funguje jen trochu, jako stylová žánrovka perfektně. Malinko bych to ještě vyšperkoval tím, že Breitner je bývalý člen Waffen SS a nemělo by chybu ... leccos je naznačeno, ale naplno není plukovníkova minulost objasněna. Hnusný, přesto lehký a zábavný film ... ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě i Francie má své kostlivce v koloniích, válčit kde pro koho a za čí zájmy. Každý má vidění pravdy jinde, dnes je to tak, že žádný stát nemá právo bojovat v jině zemi krom obrany své vlasti, jinak voják zabředne do stejného morálního dilema jak Francouzsky voják v Indočíně a Alžíru. Americký voják  v Afghánistánu ( a to zde nečinil zvěrstva ). Tak jak je v těchto březnových dnech 2022 aktuální válka na Ukrajině kde Rusky voják bojuje a zabijí Ukrajince kvůli denacifikaci Ukrajiny. Paradoxně se chová jako nacistický voják v pádu do SSSR, všichni to pochopili, točí o tom filmy. Jen Rusko teprve čeká na své poznání jakě to je když se staneš obětí  “pravdy-propagandy”. Tímto je film aktuální, vcelku dobře natočen. Chybí však hloubka postav, černoch páchá zlo i se mu postavil a také za něj zaplatil, Alžírská dívka nenávidí Francouze ale svému strýčkovi arabáči neřekla že jeden legionář - snajpr, je schován za stromem… No a zběhnutý plukovník plešatý Francouz o kterého se jeho maminka na zámku bojí… Francouzi naimplementovali morální poselství na jednoduchý vojensky příběh. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Obe strany používajú aj nemecké zbrane z druhej svetovej vojny, ako napríklad MP 40 alebo Luger P.08. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama