Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební komedie Jen ho nechte, ať se bojí, jejíž scénář byl napsán pro Luďka Sobotu a jeho spolupracovníky z divadla Semafor, je příběhem hudebního skladatele Aleše Brabce, který pro tvorbu zdánlivě potřebuje zvláštní atmosféru vyvolanou šokem... (Bontonfilm)

Recenze (167)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám české komedie rád, už jsem to párkrát psal a ještě párkrát napíšu. Osobně chápu, že má komedie nízké hodnocení. Jsou v naší historii lepší. Například H. Vondráčková podala i kvalitnější výkony než zde. Také Miloslav Šimek zkrátka není bůhvíjakým hercem. Naopak Vladimír Menšík opět potěší. Písničky jsou slabší, ale o tom přece film není. Písně píše hlavní hrdina a celý snímek je komedie, takže i songy mohou být slabší a je to vinou děje ne toho, že by je tak slabo napsali autoři schválně. Alespoň myslím. Já ale dávám uvedené hodnocení z několika důvodů. Tak za prvé, vtipných scén a momentů jsem tam našel dost a ne že ne. Druhý důvod je jasný: Vladimír Menšík. Nedá se zapomenout na jednu z jeho mistrovských ukázek herectví, ve kterých zase exceloval. Byla to chvíle, kdy si ho Šimek a Nárožný vzali stranou a Šimek se ho ptal, zda by snad mamince nepodal kapky, kdyby je potřebovala. „No dovolte...co si o mě myslíte? Copak jsem nelida, abych nedal mamince kapky?" Při téhle větě a tomu, jak to zahrál skoro pláču...ale smíchy. V úvodu jsem si stěžoval na Šimkovo herectví. Ale je třeba ho i Nárožného chválit. Všimněte si, jak v jedné ze závěrečných scén hledají oba okno, kterým by vylezli ven. V tu samou chvíli ale hasiči do obou oken stříkají vodu. A dvojice je proudem zasažena. Oba padají, znovu se zvedají a zase padají. A u toho doslova brblají zdánlivě neslyšitelné větičky. Je to umění improvizace a nápaditosti, co v těch několika vteřinách předvádějí. A já se zase usmíval. Takže ne, neřekl bych, že je to tak špatná komedie. Zkrátka jen není tak dobrá. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Poměrně málo vtipná komedie se zajímavou zápletkou, spíše ale řada gagů a skečů tria Sobota - Nárožný - Šimek. Mnohé jsou strašně šroubované. Jako celek to ale jakžtakž funguje. Mezi baviči, konferenciéry, zpěváky, zpěvačkami a dalšími estrádními umělci vyniká herecky, jak jinak, Vladimír Menšík. Helena Vondráčková se v mnohých scénách s rádoby vtipným Luďkem Sobotou tvářila asi jako já, dost znuděně a otráveně. ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Hudební komedie, která má celkem dobrý námět, ale je ušitá hodně horkou jehlou. Sobota je tady ve formě srovnatelné s Jáchymem, scénář nicméně o pár tříd zaostává, autoři si zřejmě mysleli, že bude stačit, když tam nacpou pár známých tváří. Hudební vložky jsou v podstatě tragické. Třetí hvězdičku jsem dal víceméně pouze za závěrečnou scénu s požárem, která mi přišla celkem zábavná. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Po Jáchymovi asi nej Sobotův film. Jeho kreace a přeřeky jsou prostě skvělé. V tomto je prostě nenapodobitelný a je škoda, že se projevil v tak málo filmech. I tento snímek splňuje mou normu pro oddech, až na ty písničky, ty ve filmu moc nemusím. Přesto jsem film viděl mnohokrát a doufám, že ještě uvidím. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Luděk Sobota už přes třicet let předvádí to, s čím začal v Jáchymovi, čili sklouzává k dlouholetému nudnému stereotypu. Zatímco v Šíleně smutné princezně Vondráčková zachránila svou roli mladistvým půvabem, tady už nezachraňuje ničím a její otřesné herectví lze srovnat snad jen s žalovatelnými výstupy Karla Gotta v jiných filmech. Hudba je nudná a infantilně moralizující texty úděsné. Přesto, až budu mít příležitost, znovu se na tenhle film rád podívám. Proč? Inu, to je jednoduché - protože mám rád Helenu Vondráčkovou:-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (26)

  • V čase 01:24:28 osloví Soukup (Miloslav Šimek) Mydlocha (Petr Nárožný) skutečným hercovým jménem „Petře“, přestože jeho postava se jmenuje Metoděj. (fisus)
  • Hudbu k filmu měl skládat Jindřich Brabec, ale pro svou angažovanost v roce 1968 dostal zákaz, a tak hlavní postava hudebního skladatele nesla alespoň jeho příjmení Brabec (Luděk Sobota). (sator)
  • Brabec (Luděk Sobota) říká v hudební škole, že přijel od maminky z Komušína, ten je však vzdálen od Českého Krumlova přes 100 kilometrů, průměrnou cyklistickou rychlostí by mu to trvalo na skládacím kole cca 8 hodin. (sator)

Reklama

Reklama