Reklama

Reklama

Drama Bílý pes je působivou ságou o rasismu. Mladá hollywoodská herečka Julie Sawyerová se ujímá krásného bílého německého ovčáka, jehož v noci srazila autem. Jednoho dne ji do té doby mírumilovný pes zachrání život tím, že krvelačně napadne a zabije násilníka, který se jí vloupal do domu. Lucy záhy zjistí, že byl pes vycvičen k útoku na lidi tmavé pleti. Radí se se zvířecím trenérem Carruthersem, který ji nabádá, aby nechala psa utratit. Pak ale vstoupí na scénu samorost Keys, trenér, který se už dříve neúspěšně pokoušel učinit výcviku podobných psů přítrž... (Cinemax)

(více)

Recenze (58)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sofistikovanější než by jeden z čistě béčkového prvoplánově kontroverzního nástřelu „Goro bílý pes makabrózně morduje Afroamíky“ čekal. Fullerovo velké vítězství je, že to funguje v obou zamýšlených rovinách. V první žánrové polovině z „jejího pohledu“ jde o tradičně vystavěný znepokojivý thriller staromilského střihu, který je v mnoha aspektech lepší adaptací Kingova Cuja než filmové Cujo samotné a plně si vystačí s pozvolně budovanou atmosférou, táhlými záběry, tu a tam obnaženou mordou, mrazivým zavrčením a geniálně posmutnělým Morriconeho podkresem. Ve druhé metaforické polovině „z jeho pohledu“ pak jde o mnohovrstevnatou alegorii na rasismus a xenofobii, která je komplexnější, znepokojivější a působivější než leckteré „jakože serióznější“ snímky na totéž téma. Třešničkou na dortu je pak relativizující závěr, který se v dušičce usadí a ne a ne z ní ven. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Fullerova psí metafora na téma rasismu, vydatně podpořená Morriconeho hudbou. Pokud chcete krvák, poohlídnětě se jinde, tohle je posmutnělé drama s krásným psem. ()

kiddo odpad!

všechny recenze uživatele

V éře PBP (před Bílým psem) jsem myslela, že když přijde na bezelstně upřímnou užvaněnost a studentskou doslovnost metafor o rasismu, té zatrachtilé rasistické dodávce se absolutně nic nevyrovná. Ale teď se i ten supernaturál jeví jako Spike Lee na vrcholu sofistikovanosti. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

White dog je nejlepší film o rasismu, co jsem kdy viděl. White dog je druh psa vycvičený k útoku na černé lidi,což mi jako nápad příjde víc než dobrý. Baxter byl chytřejší a zajímavější, ale Bílý pes je syrovější a drsnější, což mi sedlo mnohem více. Silnéj film ! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Rasistický pes, ktorého sa rasizmu snaží zbaviť černoch? To je nápad za milión človeče, toto vymyslieť, som za vodou. K tomuto filmu, ktorý vznikol len rok po mojom narodení, mám snáď len dve výčitky: WTF moment so zabitým černochom (to už bolo vážne cez čiaru, trocha si ponadávali, ale potom pokračovali v cvičení ako keby nezabil chlapa, ale kocúra) a zvláštny koniec, kedy pes úplne bezdôvodne a bez vysvetlenia znenávidí bielych? Pochopil som to správne? Hm, vlastne nie, vôbec som to nepochopil, sorry (zaujímavá je teória, že si „zrazu“ spomenul na svojho bieleho majiteľa, ale to mi príde ako blbosť minimálne preto, že ho podľa Winfieldovej teórie nemal mlátiť biely majiteľ, ale najatý černoch). Inak ale skvelý nápad so skvelými a sympatickými hercami v čele s Paulom Winfieldom, ktorého všetci poznáme asi len ako detektíva z Terminátora. Myslel som, dúfal som, že za svoj výkon získal Oscara, takže som po skočení na net bol smutný z toho, že nebol ani len nominovaný. WTF 2. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Strhující sociální kritika, která o rasismu, xenofobii a manipulaci řekne víc než tisíc slov. Závěrečná zkouška nezapomenutelná a setkání s psím majitelem mrazivé jako blázen. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ten pes fakt naháňa hrôzu, ale inak film veľmi čo ponúknuť nemá. V druhej polovici sa poodhaľuje téma rasizmu, ktorej zapletenie v príbehu veľmi pomoholo a dodalo mu úplne iný smer aký som čakal. Priemerní herci, klasický rutinný námet okorenený pár dobrými scénami a výborným záverom. 65%. ()

TheRaven odpad!

všechny recenze uživatele

„Teda já už viděl něco průserů, ale ti namouduši podělali, co mohli.“ Neuvěřitelně naivní podívaná s topornými dialogy, ještě topornějšími herci a vůbec nejtopornějším zpracování problematiky rasismu, jaké jsem kdy viděl. Nejhorší je, že to někdo opravdu myslel vážně. To už je snad lepší, rozuměj méně povrchní, i Kult hákového kříže, a to je co říct. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Celý film si pro sebe ukradl R2D2, o jehož plakát jedna z postav věčně tupí šipky. V prvním plánu naráží Fuller na téma rasismus, které se stalo jakýmsi leitmotivem jeho snímků a nutno podotknout, že ačkoliv bylo promítáno z velice špatné kopie, pohled na bílou bestii cenící tesáky pořád dokáže mrazit a vzbuzovat patřičný respekt. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ako drama je to priemer. Vlastne je to ciste becko. Prilis priamociare, s logickymi preslapmi a herci tiez mohli byt lepsi. Zachranuje to vlastne iba ta tema, dobra rezia a Morriconova hudba. Velmi sa mi to vsak pacilo vo svojom druhom plane. Ta alegoria na rasizmus je skvela. Urobit zo psa nositela ludskej blbosti je uzasny napad. A ta posledna patminutovka to posuva do kategorie paradny film. Ak niekoho napadne urobit ackovy remake ma v tejto dobe isty profit a minimalne 20 Oscarov k tomu. 8/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temné drama o psovi, který není bílý jen zvenku, ale i zevnitř, je působivé dodnes. Hlavním motivem je snaha přecvičit bojového psa, který útočí výhradně na tmavou pleť. Pokud to zprvu naivní Julie postupně vzdává (a řekl bych, že s ní i leckterý divák), pak cvičitel Keys vítá příležitost konečně přijít na způsob, jak podobně vycvičené psy předělat. Jenže psi si veškerá příkoří života až příliš dobře pamatují, a ne nadarmo se říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Zajímavý je pohled na vedení tehdejších psích útulků, kde si s nežádoucími jedinci hlavu nelámali - vhození za živa do pece nebyl problém... Kromě výcviku dojde k několika konfliktům, z nichž drsné je napadení řidiče nebo chodce snažícího se ukrýt v kostele. Jistou sílu má i setkání Julie s původním majitelem. Kdysi se mi asi líbilo více, hodnocení ale s klidem ponechám. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Bílá, bílá, bílá, bílá komu by se nelíbila... No tomuhle hafanovi se bílá líbí určitě. Běda ale jak mu ukážete černou nebo spíš černocha. To je totiž rasista každým svým chlupem. Což záhy zjistí i herečka a jeho dočasná panička. Nemá však srdce dát ho do útulku a tak hledá pomoc. A jak odnaučit psa rasistu? No přeci u černocha. Jenže né nadarmo se říká, že starýho psa novým kouskům nenaučíš. A tak je možný, že tenhle boj je už dávno předem prohranej. Za mě neskutečně působivý drámo který jsem hltal od první do poslední minuty. Film kterýmu prostě musím dát plnej počet hvězd. Hudba mistra Morriconeho je jen třešničkou na dortu. PS. Zase se ukázalo, že největší svině jsme o5 mi lidi a němá tvář za nic nemůže. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velmi originální a výmluvný film o rasismu, jak ho možná neznáme. Ti, kteří zde čekají horor ve stylu Psa Baskervillského, by měli hledat jinde. Tohle je spíš drama, které je hodně kruté, chvílemi až do krve. Ze začátku snímek trochu postrádá směr, ale po příchodu skvělého Paula Winfielda (v jedné z jeho nejlepších rolí) se z filmu stává napínavé a dojemné drama. Hudba ani zdaleka nepatří k Morriconeho špičce, ale k ději se hodí a naladí nás na onu ponurou a napínavou atmosféru. Smutný, ale realistický thriller, který bych nechal sežrat všem, kteří někdy na psu provedli podobné zvěrstvo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Rasismus projevující se v podobě bílého psa cvičeného na zabíjení černochů..symbolické. Nepříliš strhující, přesto zajímavé drama o pokusu přecvičit zkaženého psa, ale rozhodně to není horor. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Spíše než horor, velice slušné a poutavé drama o krvežíznivém bílém ovčákovi,, kterého se lidé snaží i přes nebezpečí a smrt, kterou způsobuje, převychovat v domácího mazlíčka. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Netušila som, že existovali takzvané "biele psy". Teda psy vycvičený na to, aby chytali otrokov na úteku. Čo by ste urobili ak nájdete takéhoto psa a obľúbite si ho? Dáte mu šancu? Dá sa prevychovať bojový pes, vychovaný zvrátenou mysľou jeho pôvodného majiteľa? Dozviete sa v tomto filme...Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Do prdele, to jsem si krásně poplakal. Sociálně laděný až horrorový thriller o jedné lidské bestii a psí oběti, z něhož mrazí mnohem více, než z mnoha moderních horrorů. Opravdu, takové pocity, jako u tohoto filmu (a nemluvím o dojetí a slzách, ale o napětí, mrazení a tu a tam i strachu - jsem vyléčený kynofobik), bych rád prožíval u alespoň půlky horrorů nového milénia. Mimoto je to prostě krásný film s dobrým nápadem a scénářem, skvělými herci (ať už dvou nebo vícenohými), tradičně podmanivou Morriconeho hudbou a opravdu nádherným psem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se týče kritiky rasismu, tak ta symbolika je sice jasná, ale mě to přišlo strašně laciné. Ostatně psi se dají vycvičit tak, že reagují útokem na jakýkoliv impuls, takže kdyby na místě černochů byli třeba blonďáci, nebo kravaťáci, vyšlo by to nastejno, protože postup při odnaučování by byl úplně stejný. Nejzajímavější tak byl až samotný konec. Plusem jsou solidní herci, R2D2 a samozřejmě hlavní hvězda filmu, kterou byl jednoznačně hafan, ale čekal jsem podstatně víc. 50% ()

Reklama

Reklama