Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Píše se rok 1874 a londýnští Forsyti se připravují na malou rodinnou zásnubní slavnost, která je skvělou příležitostí, aby se všichni příslušníci tohoto starého váženého anglického rodu zase jednou setkali. Pravda, příležitostí poněkud pochybnou, neboť Monty Dartie, mladý a nemajetný floutek, není právě mužem, jakého by si starý James Forsyte pro svou dceru Winifred přál - jenže co dělat. Svět se mění a je třeba to respektovat. Ostatně tento ústupek starým dobrým mravům nebude zřejmě posledním. Úctyhodnou rodinou Forsytů mají v nejbližších letech otřásat události, jaké by si ještě před pár lety nikdo neuměl ani představit. Na startovním bloku první z nich je již připraven mladý Jolyon, který hodlá učinit věc dosud naprosto nevídanou: opustit svou ženu i rodinné bohatství a jít za hlasem srdce... Tak začíná nejnovější (desetidílná) britská adaptace slavného románu Johna Galsworthyho, zachycujícího v celé své šíři (tzn. tří románových trilogií) život tří generací rodiny Forsytů - od poklidného údobí vlády královny Viktorie až do dvacátých let minulého století. Hrdinové této rodové kroniky, (která podle autorových slov "balzamuje" život této střední vrstvy) v proměnlivé scenérii svého i okolního světa zvolna stárnou, dospívají, na ulicích se místo kočárů objevují automobily... svět se zkrátka mění a život jde dál. John Galsworthy (1867-1933) bývá někdy označován za posledního velkého vypravěče viktoriánského období, "Forsyti" (první vydání v r. 1922) jsou jeho dílem nejznámějším. V r. 1932 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.) První šestadvacetidílný televizní přepis "Forsytů" z r. 1967 se s mimořádným úspěchem hrál i na naší obrazovce a zůstal dodnes v povědomí řady diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Anglická záležitost s dobovou atmosférou, noblesou, gentlemanstvím i zkostnatělostí, pomalostí a snobstvím. Popravdě jsem ovšem byl vždy na Soamesově straně, nejen kvuli skvělému Damianu Lewisovi, ale též proto, že narozdíl od Jolyonovy frakce musí skutečně pracovat, aby ti rozervaní salónní teoretici umění mohli žít s představou vlastní nezávislosti. Oproti tomu June je přes vznešenou vizáž studená jak psí čumák a June neukojená kráva (=> prototyp feministky). Další neodolatelnou postavou je ovšem Prosper Profound Michaela Maloneyho, který nádherně prosvětluje právě tu anglickou zakyslost svým bonvivánským způsobem života (vlastně bych to měl napsat k hodnocení druhé série, ale proč to dělit). Jen jednu věc nechápu: při prvním uvedení šel seriál sestříhaný do deseti celších dílů, pak už do třinácti kratších. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důkaz, že romantika nemusí být nutně zprofanováná tupostí růžových zahrad a Rosemundy Pilcherovej. Mistrovský popis pradávného fatálního tématu neopětované lásky.....a vše v té neopakovatelné britské vyjímečnosti, postavené jak na přehnané nabubřelosti, tak v reálném základu Anglie, jakožto kolébky moderní doby. K tomu bezchybně obsazený Damian Lewis a funkční fyziologie jeho kamené tváře. Tentokrát se ale i kámen rozpláče...a jak přesvědčivě. 80% ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Jediný rodinny seriál o vztazích, který se mi líbil. Miluju 19. století, miluju tyhle herecké výkony (Soames, Irene), miluju tuhle hudbu, miluju svěží tempo seriálu. I bez kýče jde natočit rodinnou ságu, jen mne mrzí, že jsem neviděla starší zpracování, tak nemůžu porovnat. Můžu říct jen jedno: jestli to poběží znovu, já u toho budu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobově věrohodná záležitost, která těží z opravdu hutné předlohy, které by mnoho lidí nemuselo přijít na chuť. Anglický svět velkých předsudků, jen minima citů, chladný svět plný peněz a moci. Nemohu si pomoci, ale maličko tuším, že kniha bude zajímavější a v některých okamžicích méně nudná (a předvídatelná?). ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Krásně se to sešlo. Předlohu jsem objevil náhodou a samozřejmě jsem ji musel ihned vlastnit a pár dní nato se na ČT po mnoha letech objevila tato seriálová adaptace, na kterou jsem se mnoho let chystal a stále ji odkládal. Na knihu se chystám v řádu dní a seriál už mám za sebou a musím říct, že mě na předlohu namlslal opravdu mimořádným způsobem. Chvíli sice trvalo, než jsem se zorientoval v postavách (tento problém by mohl být i většinový), ale díky známým ksichtům to netrvalo tak dlouho, jak jsem se obával. Samotný seriál mě sice pohltil až někde kolem čtvrtého dílu, ale jak už to tak bývá, pak už byl jen zajímavější a lepší a lepší, a druhá série, která se točí kolem nejmladší generace, je pak mnohem lepší, než ta první. A teď body, které jsou samozřejmě naprosto dokonalé a nelze proti nim říct ani slovíčko: herecké obsazení. Výprava. Prostředí. Atmosféra. A dialogy, samozřejmě! Prostě tradičně perfektní britská dobovka a hutné kostýmni drama, které na ostrovech tak moc umí. Takhle má vypadat kvalitní telenovela. Vynikající záležitost a velmi silné čtyři hvězdy. 85%. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama