Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Píše se rok 1874 a londýnští Forsyti se připravují na malou rodinnou zásnubní slavnost, která je skvělou příležitostí, aby se všichni příslušníci tohoto starého váženého anglického rodu zase jednou setkali. Pravda, příležitostí poněkud pochybnou, neboť Monty Dartie, mladý a nemajetný floutek, není právě mužem, jakého by si starý James Forsyte pro svou dceru Winifred přál - jenže co dělat. Svět se mění a je třeba to respektovat. Ostatně tento ústupek starým dobrým mravům nebude zřejmě posledním. Úctyhodnou rodinou Forsytů mají v nejbližších letech otřásat události, jaké by si ještě před pár lety nikdo neuměl ani představit. Na startovním bloku první z nich je již připraven mladý Jolyon, který hodlá učinit věc dosud naprosto nevídanou: opustit svou ženu i rodinné bohatství a jít za hlasem srdce... Tak začíná nejnovější (desetidílná) britská adaptace slavného románu Johna Galsworthyho, zachycujícího v celé své šíři (tzn. tří románových trilogií) život tří generací rodiny Forsytů - od poklidného údobí vlády královny Viktorie až do dvacátých let minulého století. Hrdinové této rodové kroniky, (která podle autorových slov "balzamuje" život této střední vrstvy) v proměnlivé scenérii svého i okolního světa zvolna stárnou, dospívají, na ulicích se místo kočárů objevují automobily... svět se zkrátka mění a život jde dál. John Galsworthy (1867-1933) bývá někdy označován za posledního velkého vypravěče viktoriánského období, "Forsyti" (první vydání v r. 1922) jsou jeho dílem nejznámějším. V r. 1932 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.) První šestadvacetidílný televizní přepis "Forsytů" z r. 1967 se s mimořádným úspěchem hrál i na naší obrazovce a zůstal dodnes v povědomí řady diváků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

woody 

všechny recenze uživatele

To co dělá tento seriál skvostný je dokonalý Damian Lewis jako Soames.Úžasný výkon.Ke konci jsou už příběhy zúčastněných zbytečně natáhnuté(prostříhat o jeden díl by neuskodilo) ale pokud má někdo v dnesni záplavě nejrůznějších německých a jihoamerických sr.ček chuť na anglickou konverzačku o několika generacích s výbornými hereckými(!) výkony vřele mu doporučuji toto dílo. ()

Simbet 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně povedená sága. Rázem se ocitnete v jiné době a přičichnete k bohatství, ale i k tomu, jak se minout bez něho. Několik generací nás provází příběh a důdledek jednoho nešťastného manželstí mé oblíbené Giny McKee a Daminana Lewise, který tu byl úžasně nechutný. A když se můžu pokochat pohledem na mého oblíbence Ioana Gruffudda, kterého mám ráda už od dob Hornblowera, nic víc mi nechybí. Zajímavé je, že dokázali z celkem úmorné knihy, která se opravdu neskutečně vleče, vytlouct takový příběh. ()

Reklama

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedená věc, na konci mě už malinko štval "vztah" Fleur/Jon.. ale to je detail. Možná si někdy přečtu předlohu :-). A Soames Forsyte.. to jsem fakt nevěděla jestli mi ho má být líto, nebo si mám myslet že je to sobeckej idiot. Nakonec mi ho bylo přecejen líto. Ale uznávám že za to dost může jeho představitel Damian Lewis, jednu hvězdu pro něj :-). ()

Greg25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k tomu, že jsem četla románovou předlohu Johna Galswortyho, tak mi některé události přeci jenom chybí... Sice jde o méně zasadní události, ale přeci jenom svým způsobem mění váš názor na jednotlivé postavy.... Ale pokud se to vezme ze strany seriálové tvorby je to jednoznačně dobře udělaný seriál, dobrý scenář a skvěle, ale opravdu skvěle vytvořená atmosféra viktoriánské a povyktoriánské doby v Anglii. Bez Damiana Lewise coby Soamese Forsyta a Giny McKeeové jako Irene Forsytové (Heronnové) by asi tenhle seriál nebyl tím čím je. Faktem je, že ani Soames ani Irene nejsou po fyzické stránce příliš podobní Galswortyho vylíčení (což je, ale možná spíš dobře než špatně), ale jejich charaktery a psychika jsou takřka stejná jako v knize. 100% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když tento seriál nevylidnil ulice jak tomu bylo u jeho staršího předchůdce z roku 1967, tak při prvním vysílání úspěšný rozhodně byl. Tvůrci samozřejmě věděli, že dílo oceněné Nobelovou cenou je pro ně lákavou výzvou pro filmové zpracování. A musím uznat, že se jim to povedlo na jedničku. K vidění jsou zde mistrovské herecké výkony nejen ve všech hlavních rolích v popředí s D. Lewisem a G. McKee, ale i ve vedlejších - což se u prvních Forsytů z roku 1967 tedy rozhodně tvrdit nedá. Dále je zde celkem pěkný výprava, oslňující kostýmy (hlavně dámské), tajuplná instrumentální hudba a výborná kamera. Z krásných záběrů anglického venkova a okolí Robin Hillu se mi tajil dech. Stále se je na co dívat a brilantní jazyk Johna Galsworthy je patrný i ve scénáři, který je napsán přesně podle mého gusta. Vyzdvihnout si zaslouží i dabing, na kterém si dali jeho tvůrci hodně záležet. Po celkovém shlédnutí jsou skutečně patrné jiné dojmy než po shlédnutí exotických telenovel, amerických slátanin a krvelačných krimi... Jediné co bych vytknul jsou špatné masky, některé postavy vůbec nestárly, až to bylo do očí bijící. Nedá mi to, ale musím se zmínit i o rozhlasové realizaci Ságy rodu Forsytů z roku 1999, která je prostě fantastická. Obzvlášť pro ty, kteří mají velkou představivost a fantazii, je podle mě tato rozhlasová dramatizace na 6 CD jako dělaná. Malá ochutnávka úžasných hlasů, které alespoň na mě magicky zapůsobily: Viktor Preiss, František Němec, Daniela Kolářová, Jiří Holý, Stella Zázvorková, Blanka Bohdanová, Vladimír Ráž, Marie Drahokoupilová, Jana Drbohlavová ad. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama