Reklama

Reklama

Až budu velká, chci být naživu

  • angličtina When I Grow Up, I Want to Be Alive (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2019, 20 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Aktivita studentů dokázala proměnit debatu o klimatu a klimatické katastrofě i u nás v Česku. Turnerův film nabízí pohled dovnitř každodenní práce českých Fridays for Future při svolávání stávek a demonstrací napříč Českou republikou. Odhaluje ale i jejich strategie a ukazuje, jak vypadá kolektivní promýšlení cílů a požadavků studentského klimatického hnutí. (Ekofilm)

(více)

Recenze (3)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2020) I naše malá zemička má náctileté aktivisty, kterým nejsou klimatické změny putna, a snaží se na to upozornit lidi na vyšších místech, z nichž se dá s touto aktuální problematikou hýbat, je-li k tomu však vůle. Film nahlíží do zákulisí těchto aktivit a nabízí celkem střízlivý pohled na jejich snahu a úsilí. Krátké, ale výstižné! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mladí majú recht. Ukazuje sa, že ak sa im dá priestor na nezostrihané vysvetlenie ich štrajkovacích piatkov (tzv. školské štrajky pre klímu, inšpirované aktivitou Švédky Grety Thunberovej, ktorá sa v roku 2018 postavila pred švédsky parlament s transparentom "Skolstrejk för klimatet"), dokážu veľmi zrozumiteľne a zaujímavo porozprávať o svojich postojoch a ich príčinách. Po dlhoročných skúsenostiach práce v oblasti životného prostredia nemôžem skonštatovať iné, než, že plne súhlasím s protagonistami dokumentu. I s heslami na ich plagátoch. Ústia do jediného možného environmentálne prijateľného východiska: Zmeniť systém a zničiť kapitalizmus. Okamžite a hneď. Pretože peniaze nie sú všetko. Zároveň si uvedomujem utopický rozmer tejto snahy, tak zjavný v dnešnej coronovej dobe. V čase obmedzenia pohybu a chodu prevádzok každého zaujímajú len a výlučne peniaze. O pozitívnych dôsledkoch na ovzdušie obmedzením leteckej či automobilovej prepravy, či obmedzením energetickej spotreby, počuť len veľmi málo, alebo vôbec. Tieto pozitívne vedľajšie benefity štátom nariadených obmedzení nik nežiada zohľadniť pri finančných kompenzáciách. Pretože stále platí prvoradé: "Prachy jenom samý prachy brát a brát". a zároveň platí druhá časť tohto veršu: "program pro vola - tak akorát." ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jak říká Václav Cílek , hrozí mezigenerační válka, protože staří žijí na dluh příštích generací. Ti ale ale mohou pomstít originálním způsobem, například hnutí Sto věcí. Stačí notebook, stůl a pár dalších věcí a ekonomika zkrachuje. Hesla českých protestujících teenagerů se mi zdála úsměvně dětská. ()

Reklama

Reklama