Reklama

Reklama

Příběh z napjatého sklonku 60. let minulého století, kdy ve Spojených státech vrcholila hnutí za občanská práva a v čele FBI stál radikální J. Edgar Hoover (Martin Sheen). Informátor FBI William O'Neal (LaKeith Stanfield) se infiltruje do illinoiské pobočky Strany černých panterů, aby sledoval jejich charismatického vůdce Freda Hamptona (Daniel Kaluuya). Obratný O'Neal snadno manipuluje svými kolegy i těmi, pro které pracuje, zejména se zvláštním agentem Royem Mitchellem (Jesse Plemons). Hampton posílí svůj politický vliv, když se zamiluje do revolucionářky Debory Johnsonové (Dominique Fishback). V O'Nealově rozervané duši mezitím zuří morální boj. Měl by se postavit na stranu dobra, nebo má Černé pantery za každou cenu zničit, jak to požaduje sám ředitel FBI J. Edgar Hoover? (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (83)

silentname 

všechny recenze uživatele

Aj keď si myslím, že "Judas And The Black Messiah" je dobrým filmom, tak myslím si, že filmu chýbala väčšia údernosť a sila, ktorá by ho dokázala nejakým spôsobom spraviť vynikajúcim. Najmä počas druhej polovice som si začínal uvedomovať, že nech by sa už asi stalo čokoľvek, nedokáže to zdvihnúť latku filmu a ostane v kategórii dobrých filmov. Najlepšia scénka je podľa mňa Fredova reč "I am... a revolutionary". Tých asi 5 minút je pre mňa absolútne strhujúcich a mali podľa mňa v sebe úplne všetko. No inak mi nenapadne jediná momentka vo filme, ktorá by nejako výraznejšie pre mňa niečo znamenala. Čo film však robí kvalitným sú vynikajúca réžia, skvelí hlavní hrdinovia Bill O´Neal a Fred Hampton a niekoľko scénok, ktoré mali celkom slušnú dynamiku. A možno by som mohol povedať, že Billov osud je podľa mňa celkom poetický. Myslím si, že musel mať veľké výčitky keď si uvedomil, čo vlastne všetko reálne spôsobil. Ale inak neviem či by som film nejako vedel vyzdvihnúť. Má to atmosféru, má to dobré postavy a je to schopne natočené a stojí to za tie dve hodiny času. Ale úprimne som čakal, že tento film ma ohromí. Ale to sa tu nestalo. Hodnotenie: B ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

V tom filmu mi chybělo nějaké soustředění, nějaký úhel pohledu. Bohužel to nefunguje jako morální konflikt ústředního "Jidáše", který z filmu na snad i desítky filmu mizí. "Mesiíš" pak žádný moc velký konflikt nemá a chová se jediným způsobem, jakým se od něj dá očekávat. Vlastně nevím, proč je to zpracováno jako fikční celovečerní film, proč to není radši třeba komplexní dokusérie nebo tak, protože se rozhodně nepodařilo ty zajímavé a důležité události oživit nějakým příběhem nebo výjimečným zpracováním. (Zajímavé mi přijde, o kolik jsou postavy postaršeny. Kaluuya je o deset let starší, než kolik měl Hampton, a Stanfield ještě o víc, než kolik bylo O'Nealovi - myslím, že to posunuje hodně dynamiku vztahů a nevím přesně, proč se pro to filmaři rozhodli. A o to zvláštnější je, že věk explicitně zmiňují v závěrečném titulku.) ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělý název průměrného filmu, o vzestupu hnutí Black Panters. Šlo to celé určitě natočit poutavěji, ale já si svou oblíbenou scénu ve filmu stejně našel a po skončení jsem si ji pustil ještě jednou. “You can murder a liberator but you can’t murder liberation, you can murder a revolutionary but you can’t murder revolution , you can murder a freedom fighter but you can’t murder freedom!... I AM.. A REVOLUTIONARY! I AM.. A REVOLUTIONARY." Tenhle projev přidává filmu 10% navrch a přinesl jak jsem se v noci dozvěděl Oscara pro Daniela Kaluuya. 65% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Herecky naprosto skvělé. Daniel Kluuya už svůj herecký um dokázal v hororu Uteč a film od filmu dokazuje, že na to má a v budoucnu na něj nebude zapomenuto. Stejně jako hlavní herec Lakeith Stanfield, toho jsem do teď viděla pouze ve vedlejších rolích a tak mě překvapilo, že se dokázal tak skvěle chopit hlavní úlohy. Navzdory hereckým výkonům je ale film strašně nudný. Je to příliš utahané a pomalé a skoro po celou dobu filmu jsem se nudila. Pořádné emoce přicházejí až na samotném konci filmu, jinak je to takové nijaké. Na to jak silné téma to je bych čekala lépe propracovaný příběh s více emocemi. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Rád bych si od Akademie nechal vysvětlit, kdo v tomto filmu hrál hlavní roli, když Kaluuya a Stanfield jsou nominováni za vedlejší role. Martin Sheen? :-D Spatřuji v tom jasný kalkul, aby mohli dát Oscara Bosemanovi (Budiž mu lehká zem a za Ma Rainey bez polemik a diskusí zaslouženě), musí přesunout Kaluuyu do vedlejších rolí. Je mi z těch kvót opravdu na zvracení. Dobrý film, podle skutečných událostí, ano a dosti smutných a otřesných. Ale proč by měl být ověnčen cenami? Ničím nevybočuje a neskví se. Ach jo... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se již o druhý celovečerní snímek ve 20. letech 21. století zobrazující postavu Freda Hamptona a hnutí Černých panterů. První film byl Chicagský tribunál (2020), kde se objevila postava Freda Hamptona, ztvárněná hercem Kelvinem Harrisonem Jr., u soudního procesu Bobbyho Seala. (Kuzmik)
  • Režisér Shaka King popsal původní námět snímku jako variaci na Skrytou identitu (2006). Uvedl, že cítil, že šlo o chytrý způsob, jak „se vetřít do životopisu Freda Hamptona a představit jej té části světa, která ještě nikdy neslyšela o něm, ani o ideologii a politice Černých panterů obecně“. (buzzwoody)
  • LaKeith Stanfield v jednom z rozhovorů přiznal, že po ztvárnění role Williama O'Neala potřeboval pomoc terapeuta. (NiWi)

Související novinky

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

Nejlepší letošní filmy podle Baracka Obamy

19.12.2021

Jako každý rok, i letos si bývalý americký prezident a zároveň obří filmový fanoušek Barack Obama sedl, aby sestavil své oblíbené kulturní žebříčky. Vedle knížek tak došlo pochopitelně i na filmovou… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny

Nominace na Oscara zveřejněny

15.03.2021

Dnes ve 13:15 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací pro 93. ročník Cen americké Akademie filmového umění a věd, během nějž manželský pár Priyanka Chopra Jonas a Nick Jonas… (více)

Reklama

Reklama