Reklama

Reklama

Awoken

Horor / Mysteriózní / Thriller
Austrálie, 2019, 88 min

Obsahy(1)

Studentka medicíny Karla (Sara West) se snaží vyléčit svého bratra, který trpí vzácnou spánkovou poruchou (FFI). Jakmile ale spolu se dvěma přáteli zahájí novou experimentální léčbu, Carla zjišťuje, že spánková porucha není to jediné, co je s jejím bratrem v nepořádku. (CharlieSs)

Recenze (56)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ricci.s jsem já tenhle film v hledáčku neměl (naopak jsem o něm slyšel prvně až dneska), takže o to víc jsem mohl být překvapen, jaká poctivá žánrovka se z australského Awoken vyklubala. Námět je relativně okoukaný, démonická posedlost se v posledních letech stala asi nejzprofanovanější hororovou odrůdou, ale tito tvůrci jej dokázali zpracovat tak funkčně, že většina fanoušků bude, hádám, spokojena. Awoken je opravdu "hlavně" funkční jednoduchá žánrovka, s výbornou atmosférou a nepříjemnými creepy momenty. Ne věc, která by obíhala po filmových festivalech a sbírala ceny za umělecký přínos a formální objevnost. Je to "jen" film jako stvořený k půlnoční projekci pěkně o samotě doma se zvukem ohuleným přímo do sluchátek, a jako takový funguje bezmála perfektně. Trošku mě zamrzelo několik scenáristicky líných momentů v závěru (padouchova promluva), u kterého bych mimochodem obdobně jako ricci ocenil aspoň pár minut navíc. Hodnocení pro mě bezpečně na plnotučných čtyřech hvězdách, kéž by se takových kousků objevovalo víc. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení ostatních, já jsem viděl asi jiný film :-( Celý film jen kecy, kecy, kecy a nejděsivější scénky byly vytrhávání stránek z bible a vypleštěné ksichty pacientů. NUDA! OBSAH: Karla, mladá studentka medicíny, se snaží vyléčit svého bratra z mimořádně vzácného a nevyléčitelného onemocnění, které způsobuje chronickou nespavost (Fatal Familia Insomnia). Dívka hledá způsob, jak zachránit svého bratra, a zjistí, že důvod jeho špatného zdraví je děsivější, než by si kdy myslela. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Tento austrálsky kúsok som už mal nejakú dobu v hľadáčiku, a mal som sa na čo tešiť, pretože je to pre mňa jedno z najväčších tohtoročných prekvapení. Mali sme tu už viac hororov o démonoch, ktorí navštevujú nevinné obete počas spánkových paralýz, tento sa vlastne líši iba tým, že démoni svoje obete posadnú, pokiaľ trpia dlhodobou nespavosťou. Takže tento malý lekársky experiment v tajnom nemocničnom podzemí s cieľom zachrániť brata hlavnej hrdinky a ďalších dvoch úbožiakov sa zmení na démonický horor o posadnutosti. Hoci tieto exorcistické snímky už málokedy zaujmú, tuto klape atmosféra na výbornú, k postávam vlastne nemám ani žiadne výhrady a film je predovšetkým prekvapivo desivý, takže najmä pri nočnej projekcii môže znamenať pre mnohých divákov celkom silný zážitok. Musím sa trochu zľutovať nad trochu naivným a unáhleným zakončením (áno, po dlhej dobe som si želal, aby nejaký film trval dlhšie), no hodnotím podľa toho, ako na mňa film zapôsobil. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Australské démonické překvápko, které se objevilo odnikud! Film mě bavil především díky tématu, jelikož démonické horory posledních pár let jsou generické, teen, plné CGI a příběhově vesměs všechny stejné. Awoken se však zaměřuje na pacienty s Fatal Familial Insomnia, což jsou lidé, kteří nespí tak dlouho až vlastně zemřou. Líbila se mi věta z filmu " Pokud někdo nespí déle jak 18 dní, tak nepotřebuje doktora, ale kněze". Film má skvělou atmosféru, dostatek creepy momentů, fungující lekačky, dobré tempo, slušné herce a dokonce se zde i brutálně umírá. Funguje zde vlastně vše, co by v démonickém hororu fungovat mělo a hlavně si nevybavuji dobrý horor s démony dobrých pár let. Takže všichni zbystřit! Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 7.5/10. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Ustrašený debut. Místo toho, aby se Daniel J. Phillips pokusil diváka zaujmout nějakou osobitou vizí, tak se pouze bázlivě schovává za nánosem žánrových klišé. Jakožto zdejší hororový expert musím před takovým přístupem důrazně varovat, jelikož vede k umělecké stagnaci a pro začínajícího tvůrce může mít fatalní následky. Awoken bych sice neoznačil za vyložený propadák, jelikož dokáže udržet divákovu pozornost, ale zkušeného fanouška žánru v žádném případě nenadchne. Spíše otráví ledabylým scénářem a místy nesmyslně předimenzovanými ruchy, které vás donutí zeslabit hlasitost. Snímku Awoken tak uděluji dvě slabší hvězdy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Fakt špatný. Technicky nezvládnutý od svícení po účesy, herecky i co do budování postav a konfliktů toporný, bez náznaku atmosféry. Místy to bylo zjevným rozdílem mezi tím, co si to o sobě myslelo, a co to bylo, až úsměvný. Když ten bondovský padouch na konci hezky vysvětlil svůj stejně nudný jako dlouhý plán, tak mě až překvapilo, že tak chabý scénář měl vůbec někdo potřebu Philipsovi dovolit realizovat.. Závěrečný souboj ve vášnivějším předčítání byl ale tak pitomý, že mě ke konci trochu vytrhl z letargie. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nedá sa uprieť snaha tvorcom, ktorí sa od úvodu všemocnými silami snažia vystavať “Awoken” na základoch hutnej atmosféry. Bohužiaľ, vnímam to tak, že bez doprovodných aspektov, na ktorých je tento subžáner doslova závislý, to plnohodnotne skrátka nemôže fungovať. Zrejme som mal príliš veľké očakávania. Zrejme budem opäť vnímaný ako “neopodstatnený kritik”, no nemám pocit, že som tak celkom dostal to, čo mi užívatelia nasľubovali. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kéž by zbylo více z rozpočtu, a dal by se vyšponovat jinak tuctový závěr! Takhle se celý film jen listuje knihou plnou slibů, aby se nakonec zůstalo u stokrát viděného žánrového klišé... škoda! Ale béčko to je fajnový. P.S. Nevěděl jsem, že nespavost se léčí v permanentně osvětleném pokoji za plné síly hned několika zářivek. Dobrou noc! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Průměrný horor o posedlosti démonem využívajícím hranici mezi spánkem a bděním, aby mohl proniknout do hostitelova těla. Popravdě Noční můra byla zábavnější a Vymítač ďábla děsivější, na něhož si tvůrci neodpustili odkaz v podobě pavoučí chůze. Raději bych místo prapodivného démonka uvítal některého z korunních princů Pekla, nebo astrálního démona inkuba. Na druhou stranu jejich vymítání by bylo mnohem těžší, než číst pár úryvků z Bible a prosit hostitele, by se démonovi postavil. Osobně jsem pak měl problém s nesympatickými postavami v čele s odpudivou Sarou Westovou. Nijak objevný příběh mohl alespoň vsadit na tajuplné prostředí podzemní laboratoře a atmosféru, jenže tu zazdily trapné lekačky v podobě třískání do piana. Strašení tedy mizerné, speciální efekty neomračující, masky ucházející, ale bez větší fantazie, a hlavní hrdinka ochotná obětovat i přítele. Australané se tentokrát moc nevytáhli. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ne to se nepovedlo. To je po dlouhé době snad jediná věc co by se mi od Australáků vyloženě nelíbila. Ke konci jsem se už smál, to když na sebe hrdinka a záporák pořvávali jeden Otčenáš a druhý v latině jakési satanské bláboly. Mezi nimi přízrak, který tu zaslechnuv část toho či onoho buď běsnil, nebo se vyklidňoval... Eh.. děsné. Dávám za jednu videokazetu. * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, veľa hororových nadšencov krochkalo blahom. No ja asi nie som hororový nadšenec, tak to vypadá - nudné a s hororovými prvkami, nad ktorými máte chuť poškrabať sa na hlave a bez slova vypnúť telku. Možno jedna, dve ľakačky vyšli, avšak toto z hororových prvkov považujem za to najmenej dôležitejšie. Podpriemer. 30/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle kousek mi úplně unikl. O to větším byl pro mě překvapením. Dalo by se říct, že jde o komorní horor o pár lidech ale za to celkem atmosferickej. 3/4 stopáže nemám filmu co vytknout(když pominu, že bych uvítal sympatičtější hlavní hrdinku). Konec mi ale přišel celkem nezvládlej a tak trochu i odbitej. Na vážkách mezi 3-4hvězdami se tentokrát přikloním ke 4hvězdám. Jde o prvotinu a kdyby měli všechny filmy debutujících režisérů alespoň takovouhle kvalitu, nestěžoval bych si. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

(Experimentální) ústav pro léčbu notorických nespavců se ústy "lékaře" Daniela J.Phillipse nemusí omlouvat. Stvořil totiž v utajeném nemocničním suterénu příslušně hororovou léčbu, která divákům nenutí podložit si oční víčka sirkami, neb u tohoto filmu paradoxně spánek nehrozí. Pravda, z titulní herečky Sary West, jenž se snaží pomoci svému trpícímu bratrovi, zrovna sexappeal netryská, ale události, co se dějí kolem ní, zabaví. Debutující režisér má svůj plán celkem inteligentně rozvržený, neodpustil si vytáhnout démonické bujení, ovšem zdatně servíruje nepříjemně houstnoucí atmosféru v uzavřeném prostředí, kdy se přidává prapodivná minulost dvou bílých vědeckých plášťů a jednoho kolárku, která je zaznamenána na nalezených páskách. Zdánlivě se různé scenáristické prvky tolik objevnými nejeví, jedná se o posednutí démonem, jeho následný zjištěný původ, exorcismus, experimentální léčba, co se vymkla kontrole a její průběh zaznamenaný na páskách či spánková paralýza atd., nicméně jde o australskou produkci, kterou mnozí diváci mohou považovat za vzácnou, tudíž zde je nutno vzít v potaz, že protinožci usilovali o určitou originalitu. Film z tempa nevypadává, finanční stránka je tak akorát, solidně pokrývá své možnosti, prostředí suterénu je příjemně nehostinné a různé dějové prvky velmi osvěžující. Poruchy spánku nastudoval určitě zajímavý tvůrce. 8/10 ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Awoken se snaží být děsně cool, high, moderním, démonickým Hororem, ale vůbec jsem mu to nežral. Každý tu stále jenom brečí, brečí a brečí, herci strašně přehrávají, hlavně ta nesympatická kráva, která se po celou tu dobu tváří, jak zesraná, zechcaná, té jsem přál ať jí ten démon alespoň pořádně vymrdá. Hvězda za prostředí, které i tak nebylo vůbec využito, protože tenhle Horor mi nahnal strach asi tak, jako korona vajrus. (51. hodnocení) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Celkom solídne hororové prekvapenie z Austrálie. Daniel J. Phillips a jeho režijný a scenáristický debut "Awoken" sa ukázal ako relatívne obstojný horor s funkčnou atmosférou. Nemôžem povedať, že by film nemal problémy, no prevládajú u mňa pozitívne prvky. Postavy sú možno na jednej strane napísané trošku ako stereotypy, no na druhú stranu ma bavilo ich sledovať. Aj preto je mi ľúto, ako niektoré z nich dopadnú. Pretože niektorí by si tu zaslúžili trošku iné osudy. Minimálne Ashley a Alice. Môj osobný pocit. Kľudne s ním nemusíte súhlasiť. Film má celkom atmosféru a niektoré scénky sú celkom schopne spracované. Trhanie stránok z biblie je celkom zaujímavé. Musím uznať. Na druhú stranu sú tu momentky, ktoré pôsobia vyslovene odfláknuto a jemne trápne. Ako napríklad momentky s pokusom o exorcizmus. Stačí čítať z knihy? Žiadne iné veci k tomu netreba? Vážne? Takisto som si hovoril či bude démon svojmu pomocníkovi vďačný za to čo pre neho urobil? Či to bude vnímať rovnako ako on? Nebudem to spoilovať, no je to asi najsilnejší moment, kedy som si hovoril, niekto očividne podcenil realitu. A potom je tu ešte scénka s nočnou morou, ktorá je skutočne scénka ako vystrihnutá z obrovského klišé. Dokonca ešte aj s kričiacim pretiahnutým ksichtom. Vážne? Po scénkach, ktoré pôsobili celkom zaujímavo vytiahnete túto kartu? Ako som povedal, príbeh nie je moc originálny, ale spracovanie je celkom zaujímavé. Myslím si, že tomu dosť hlavne pridáva prostredie a potom sú tu tie videopásky, ktoré postupne odhaľujú určitú časť mozaiky. A sú tu celkom dobre zapracované. Film je podľa mňa celkom dobrý. Možno nie je vynikajúci, no ako odrazový mostík to funguje. Len dúfam, že sa Daniel J. Phillips trošku rozhodne pustiť niektoré klišé barličky a viac použiť svoju vlastnú kreativitu. Na teraz mu to viem odpustiť, no v budúcnosti to už tak byť nemusí. Hodnotenie: B ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Má to super creepy momenty, občas to vykouzlí atmosféru a Iddimu umí trochu postrašit i díky výbornýmu dabingu démona. Jinak je to ale příšerně nasnímaná a režijně úplně tragicky vedená hororová rutinna s příšernými logickými dírami a s naprosto tupým konáním všech postav. Oni sledují tři pacienty a ani evidentně vyděšená pacientka k smrti s nimi nehne a celou dobu se vůbec nepídí, kde že to je ten jejich pan doktor profesor a to ani po sebevraždě tý buchty. Nevím jestli je to jen lenost režisérů, jejich hloupost nebo neum umět odvyprávět příběh tak, aby diváka neiritovali ty příšerný logický kiksy.  Dokonce chybí  jakákoliv démonická či aspoň znepokojivá hudba nebo melodie což je u hororu o démonech strašná chyba, nepomůžou tomu ani doslova 3 Australské kopie slavných herců.....ve filmu se totiž objeví dvojník Roberta Taylora (paradoxně Australan) dvojnice Jessici Alby a Sophie Turner....fakt jsem si chvilku myslel že je to ona (prostě ošklivá, nudná zrzka). Když potom režisér vyšperkuje 3 lekačky stejným zvukovým efektem, který jsme použili v našem hororu (amatérském jako prase) před skoro deseti lety tak už jsem se usmíval a při finálním předčítání pro školáčky, pardon démonky jsem se smál už nahlas. Má to svoje místa, ale celek je naprosto nepovedený debut, ten režisér na to prostě nemá. 40%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Malo to niečo do seba, ľakačky celkom fungovali plus bola dobre nastavená atmosféra tej úzkosti a celej šialenosti. Nič extra, priemer, ale dá sa to pozrieť, hoci ten koniec bol taký biednejší. Inak tu z 3 komentárov už traja ľudia použili pojem "žánrové klišé". Ako vážení, keď už od seba opisujete, tak aspoň sa skúste použiť synonymum - tu má pre vás na začiatok pomôcku: https://www.slovnik-synonym.cz/ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá historka, která by vystačila tak na čtyřicet minut, s nepříjemnými herci a nakonec v podstatě o ničem a pointou, která se dala odhadnout tak, že ji ani jako pointu neberu. Čekal jsem něco o děsech z nespaní, alespoň nějaké bubáky, a ne koukání na VHS, sem tam vytřeštěný pohled a vymítání ve stylu "ty ho v sobě přemůžeš, nepoddávej se mu!". Nakonec mi to ani nedávalo smysl - to tu druhou studentku a toho medika nikdo celých pět dní nehledal? Jak dostali nakonec pryč tělo Alice? To s tím výtahem se proč znovu nepoužilo? ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, kdy doktor se svýma komplicema tajně léčí lidi s nespavostí, kteří nespí klidně i 3 týdny a na následky vyčerpání umírají. Do toho se rozjede posedlost démonem, snaha o vymítání a dojde i na menší zajímavý zvrat. Prostředí temného suterénu hraje hororu pěkně do karet, stejně tak málo postav a občas i strach ze tmy, ale i tak bych si dovedl představit film více "hororovější" ať už z hlediska démonů či atmosféry. Neurážející jednohubka, která není podle mého ani podle objektivního hodnocení zde na csfd nic extra, ale vyloženě nuda to nebyla. ()

Reklama

Reklama