Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "A co je to štěstí ? Mít hodně peněz ?" ----- To se tak jednou dalo dohromady pár převelice malebně vyhlížejících postav, jejichž úbor ani myšlenky nebyly z těch nejčistších, něco omšelých, patrně již několikrát použitých a tím pádem i adekvátně (ne)důvěryhodných dobových kulis ... a jedna maličká - leč důležitá "čarovací" rekvizita s neprůkaznými schopnostmi. V úzké spolupráci s omezeným rozpočtem pak stvořili dokonale stylovou středověkou atmosféru, za kterou by se nemusel stydět žádný historický velkofilm. Myslím, že děti to vyprávění nepoberou - nebudu rozebírat jeho poněkud drsné způsoby, ale přece jenom je maličko náročnější na orientaci v ději. Zato já jsem nadmíru spokojená ... jak to, že jsem ten neupejpavý, trochu cynický příběh nikdy předtím neviděla ? Navzdory svému zevnějšku i svému nitru - a přes všechno, čím prošel, podobá se pramínku živé vody uprostřed nehostinné pouště ... to proto, že si uchoval naději - či víru ... v sebe - a snad i v nás ... i když si to nezasloužíme. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Tak takhle si představuju středověk - sychravá ponurá atmosféra s hromadou chamtivých zachmuřených zdevastovaných lidí (většinu herců jsem poznal až podle hlasu). Řada herců si navíc zahrála zajímavé atypické malé role. Přítomnost nadpřirozeného prvku filmu ještě víc pomáhá v konceptu i závěrečné pointě. Je v tomhle filmu vůbec nějaká postava, se kterou lze sympatizovat? Úchvatná brutální podívaná, jo taktohle je středověk. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Takovéhle nenápadné filmy mi v dnešní tvorbě chybí ze všeho nejvíc. Ono to ze začátku vypadá trochu jako pohádka, ale je to pěkné drama. Navíc je to film z období konce vlády Rudolfa II., kdy už mu mozek nesloužil a povolal k obraně své poslední zbývající koruny (české) pasovské žoldnéře. Pasovští pak rabovali po celé zemi, jelikož nedostali zaplaceno, posléze je Petr Vok z Rožmberka vyplatil rodinným stříbrem. Na pozadí těchto událostí se odehrává náš příběh. Pasovští jako hladová zvěř běhají po rožmberském panství a v zádech mají Vokovy vojáky. Kdokoliv je může svobodně zabít. Tonoucí se i stébla chytá, natožpak tajuplné lahvičky....80% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Lehce fantaskní  historické drama, pohádka určitě ne. A to ani ta moderně infantilní ani klasická pro dospělé. Už  naturalistický úvod koneckonců děti spolehlivě odradí. Zápletka kolem kouzelné lahvičky pak  působí  hned od počátku jako velký podvod, její blyštivá "bižu" krása mi hned připomněla zrcátka a sklíčka pro domorodce, a divák pak jen očekává jakých konců se podlehnuvší dočkají.  Příjemně člověčensky barvité, kde však převládají temnější odstíny lidských charakterů. Světlejšími tóny mezi všemi de facto prosvítají jen  dva ústřední hrdinové, muzikář Matouš a malá Majdalenka.  Celkový obraz pak podává svědectví o zlu bohatých a ubohosti chudých, ovšem sympaticky bez režimních souvislostí o idealizaci "proletariátu".  Smířlivě dobrý konec vítaný byť lehce překvapivý, ne vždy, co směřuje ke špatným koncům, musí tak i skončit. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra, že by takú nevyčaroval ani Ridley Scott s rozpočtom 200 miliónov dolárov. Spočíva nielen v tom, že je tu všetko špinavé, pochmúrne a zablatené, ale hlavne v postavách, ktoré sú napospol nesympatické, sebecké, bezohľadné a poverčivými bludmi nasiaknuté primitívne svine. Detský film? Ani náhodou. Drsný a presvedčivý obraz počiatku 17. storočia s dobre napísanými dialógmi, spletitým príbehom a niekoľkými zručne natočenými a zostrihanými bojovými scénami. Akurát dej trochu skáče v priestore a čase, akoby sem-tam chýbala krátka scéna, ale v konečnom dôsledku aj vďaka tomu má film celkom svižné tempo. 7/10, ale mierne nadhodnotím, pretože mám dojem, že dnes nežije v tuzemsku tvorca, ktorý by mal gule a talent natočiť čosi podobné. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Michaela Kudláčková (Magdaléna) počas skoro ročnej pauzy v natáčaní, ktoré bolo zavinené jej zranením nohy, natočila film Skleněný dům (1981). (Raccoon.city)
  • Režisér Ludvík Ráža pozval Michaelu Kudláčkovú (Magdaléna) na kamerové skúšky preto, lebo ho zaujala vo filme Veronika, prostě Nika (1980) a Barrandov jej najal počas natáčania aj súkromnú učiteľku. (Raccoon.city)
  • Žobrákov si vo filme zahrali členovia divadelného spolku Jablonský. Dali im staré handry a vyváľali ich v blate, ale režisérovi sa aj tak zdali málo špinaví, a tak maskérka jednej divadelníčke poliala vlasy a nechty olejom. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama