Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi na mě působil tenhle film hodně stísněně a temně, po letech už pro mne tak děsivý není, což neznamená, že je veselejší. Silně nadčasový příběh (touha po bohatství zřejmě provází lidstvo od jeho zrození) snímá syrově poetická kamera, kdy nejpůsobivější jsou scény v lese. Ďáblova lahvička přináší svým majitelům splněná přání, ale skutečné štěstí jim stejně nedá (zázraky se nedějí...i když v duelu s katem...). Většina postav stojí proti sobě a přátelství či láska jakoby neexistovaly, pokud ano, pak jen s krátkým trváním. Nakonec jsem rád, že film dopadl v jistých momentech lépe, než jak jsem si mylně pamatoval - byl jsem přesvědčen, že Vyskočilovi za zlodějnu usekli ruku, tak naštěstí ne. Co je štěstí? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasik děl pro děti a mládež Ludvík Ráža má ve své filmografii celou řadu úspěšných titulů (nejvíce mi v mysli utkvělo OCELOVÉ MĚSTO). Téma této inscenace je atraktivní i neobvyklé zároveň: válka pasovských, poslední zoufalé mocenské vzepětí pokořeného Rudolfa II., je skvěle zasazeno do prolnutí pohádkových a reálných prvků. Jejich kombinací se vystupňovává napětí a ponor do doby, v níž se krok za krokem prosazovala krutost v činech a drsnost v dosavadní toleranci až k rychle se blížící tragédii patové třicetileté války. Poněkud zaráží její určení mládeži nebo dokonce rodině, ale v době akčních filmů s jejich protlakovým krveproléváním je vlastně i to nepodstatná maličkost. Televizní tvorba této doby přinesla řadu podobně komponovaných historických inscenací. Jejich celek (početně jdou do desítek) by dnes zasloužil hlubokou analýzu. Určitě se tu totiž jedná o pozoruhodnou kapitolu dějin naší dramatické tvorby. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice poctivě, co se reálií týče, natočené drama z doby vpádu pasovských do Čech. Právě tou realistickou špínou všude kolem, na lidech i v lidech, film získává body. Naopak je trochu ztrácí jakousi nerozhodností, jestli chce být pohádkou nebo historickým dramatem. Na pohádku je přitom příliš drsný, a na historické drama by k námětu měl být povolán scénárista schopný hlubšího ponoru. Nicméně je to velice povedený projekt. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název sliboval víc, než Ráža nakonec nabídnul, nicméně 17.století plné hrdlořezů, katů propadlých hazardu a zanedbané stomatologické péče bylo vzhledem k možnostem vyobrazeno znamenitě. Potulný kejklíř Vyskočil si ještě vyskakoval, ale to chudák netušil, že krutý Osman Anife si už brousí tu svou tureckou šavli, co má ukrytou v dutině ústní.. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Potenciálně dobrý scénář zasloužil vycizelovat a mnohem lepší produkci. --- Nevím co jste viděli, kolegové. Kostýmy dobové moc nejsou. Hudba určitě ne. A špičkoví herci, kteří si své role užívali? Copak tam měl někdo roli? S výjimkou Vyskočila, jenže ten nikdy špičkový nebyl. --- A najde se zde už konečně někdo, kdo má trochu jasno o pojmu "středověk"? Byl to rok 1611, vážení, 1611! Podle vás skončil středověk nejspíš až s dobytím Bastily, ne? ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Michaela Kudláčková (Magdaléna) počas skoro ročnej pauzy v natáčaní, ktoré bolo zavinené jej zranením nohy, natočila film Skleněný dům (1981). (Raccoon.city)
  • Natáčelo se na zřícenině Dobronice u Bechyně, v Táboře a Jindřichově Hradci. (rakovnik)

Reklama

Reklama