Reklama

Reklama

Temný dům

  • USA The Night House (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Beth (Rebecca Hall), která se vzpamatovává z nečekané smrti svého manžela, zůstává sama v domě u jezera, který pro ni postavil. Začíná však odhalovat jeho znepokojující tajemství a je odhodlaná je rozluštit. (Falcon)

Recenze (197)

Ant 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající psychologický horor, který popravdě stojí na ramenou Rebeccy Hall, kterou svou expresivní tváří dokáže z každé scény udělat děsivou emocionální podívanou. Film začne jako klasická duchařina, ale postupně se to mění ve studii zármutku a narušené psychiky. Nejlepší je, že až do konce nevíte, jestli to není vše jen výplod zkroušené mysli hlavní postavy. Extrémně skvělá práce se zvukem a nápadité vyobrazení hlavní hororové myšlenky. Konec filmu mě bude asi ještě dlouho děsit. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nenápadný Bruckner letos sebejistě zastínil i hitmakera Jamese Wana. A rýsuje se nám z něj nový mistr psychologického hororu, který dokáže i nejzkušenějšího žánrového diváka provést novými katakombami tajemna a strachu. Rozkrýváním tajemství slepými uličkami, ve kterých jsme jako diváci, napojení na hlavní postavu nikdy předtím nebyly, podpořeným intenzivní husí kůží a lekačkami, které přicházejí když je nečekáme a pro klid duše snad ani nechceme. Brilantní. A s metafyzickým přesahem, který nepůsobí mimózně, ale má základy v traumatu z lidské tragédie s nezodpovězenými otázkami. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Je rozhodně nepříjemné zase vidět film, který si ve své odborné filmově teoretické determinaci právem zaslouží veškerá možná hororová adverbia. Takže, tohle byla příšerně vleklá, strašlivě nudná, děsně otravná, hrozně nestrašidelná a makabrózně unylá homopičovina s monstrózně odpornou a pekelně přehrávající Rebekou Síňovou. Ale proti gustu … Pokud xmrti rádi zaníceně pozorujete na zdi, jak vám bleskově zraje omítka, a vždy se okamžitě poserete strachy z ťápot na verandě, náhle puštěného rádia či z nečekaně příchozí esemesky, jděte do toho naprudko, ovšem raději s přivřenýma očima, ať vás kvůli tomu intenzivnímu přívalu adrenalinu z dramaturgické i scénáristické impotence náhodou nejebne. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Seriózní psychologický horor pro dospělé, děti se v multikinech budou nudit. Temný dům stojí na výtečném hereckém výkonu hlavní postavy, Rebecca Hall to opravdu trefila tak, že jí zdrcenou postavu manželky sžíranou nejistotou a strachem věříme. Dál se mi líbila pěkně vymyšlená mytologie kolem bubáka (kde se vzal a co dělal), jen škoda, že se s ním pojí i několik nejasností (proč to dělal zrovna takhle). Strašení jsem ale od Brucknera (zvlášť po vynikajícím Rituálu) čekal o něco intenzivnější. 7/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Největším plusem tohoto mysteriozního hororu je Rebecca Hall, která celý film vypadá, jak když jí ulítly včely. Má to docela atmosféru, ale po logické stránce nechtějte po filmu, aby přemýšlel za Vás. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA $7,100,581║ Tržby Celosvetovo $15,437,703▐   Rebeccu Hall mám vcelku rád, nuž dala sa na takýto žáner a nebolo to zas až tak na zohodenie. Prevažne hustá temná atmosféra ale vo výsledku to vyznie akosi zas do prázdna. /50%/ ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Hlavná hrdinka to síce zahrala presvedčivo, ale scenár mi už taký presvedčivý neprišiel. Napokon jeden zo slabších Brucknerových hororov a pre mňa sklamanie. Príbeh o ženskej, ktorá pátra po podivnej minulosti svojho nebohého manžela, a popri tom ju prenasledujú jeho hlasy, repliky domu, tieňové postavy či podobajúce sa milenky, síce navodí solídnu mysterióznu atmosféru a v prvej polovici celkom dobre funguje, ale v konečnom dôsledku sa to vôbec neudrží pohromade, väčšina divákov sa v tom asi začne strácať a k poriadne napínavému vyvrcholeniu či aspoň uspokojivému vysvetleniu nedôjde vôbec. Inými slovami, je síce pekné snažiť sa divákov držať v očakávaní, čo príde, ale keď napokon nič poriadne nepríde a človek napokon poriadne ani nevie, na čo sa to vlastne díval, čakanie vyjde nadarmo. Pár svetlých momentov by sa možno našlo, vrátane asi dvoch solídnych zľaknutí, ale režisér to dosť pochoval zdĺhavými, hluchými dialógmi a smrtiacou stopážou. Ten spomenutý „prvoplánový baf horor“ by ma bavil viac. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Davíd Bruckner je režisér, kterého mám hodně rád. Svým Rituálem překvapil snad všechny a Southboundem mě vyloženě odrovnal, takže na jeho nadcházející horor jsem se těšil, ale nečekal jsem, že to podá tak hmm Flanaganovsky?!Dějově docela nezáživně podaná byť dobře zahraná Drama s lehkými mysteriózními prvky, kde se opravdu hodinu 20 nic zajímavého neděje. Rebecca Hall hraje přesvědčivě, ale moc mě to její pátrání po minulosti a odkrývání pravdy nebavilo. Tak trochu jsem doufal v nějaký mindfuck s paralelními světy, nahlédnutí za oponou na druhou stranu a né nepřímou vykrádačku Invisible Mana, což tak místy opradu působí. Je to docela komplikované, matoucí a nevím jestli úplně dobře dotažené. Lekačku jsem však nezaznamenal, gore určitě ne a strašení, tak to na mě vůbec nefungovalo. Nevím jak film hodnotit, nebavil mě natolik, abych mu dal 3, na druhou stranu 2 mi příjdou málo a Brucknera mám rád, tak zůstanu na neutrální půdě. Oslněn však nejsem.Příběh 3/5, Akce 1/5, Humor 0/5, Násilí 0/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 3/5, Napětí 2/5, Emoce 1/5, Herci 4/5. 5/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nezapĺňaj prázdnotu temnotou.“ Spočiatku veľmi dobré. Povedal by som síce, že také... hm... klasické. Ale inak skutočne plnokrvná atmosféra, príjemne pomalé tempo, inteligentné scény (pokec s mamou nezodpovedného žiaka) a sympatické (pokec s kamošmi pri pive, chápavý sused). A samozrejme parádna výprava husto zalesnenej oblasti s jazerom, kde sa iba kde-tu nachádzajú v húštine roztrúsené, rafinovane schované domy, v ktorých možno niekto býva a možno v nich žije len temnota. Akonáhle sa ale začne zamotaný scenár rozlietať, prestávate sa baviť. Od Davida Brucknera sa mi oveľa viac páčil Rituál (podľa knihy Adama Nevilla). ()

choze 

všechny recenze uživatele

Solidní žánrovka postavená na prověřených gotických základech. Máme tu odlehlý dům s osamělou hrdinkou, která zjišťuje, že v něm není sama, začne tedy pátrat po temných tajemstvích minulosti a přitom neví, jestli to, co se jí děje, je skutečné, nebo jí hrabe. Osvěžujícím prvkem v mixu klasických motivů je naznačovaná existence jakéhosi přízračného "druhého domu", což mě zaujalo už v trajleru a celou dobu mě zajímalo, jak to funguje. A ve výsledku jsem byl trochu zklamán - ta mytologie kolem domu mohla být zajímavější a celé to mohlo být pohrocenější. Jinak je to ale zručně, uměřeně natočené a Rebecca Hall to bez problému utáhne, byť bych byl radši, kdyby si prohodila role se Sarah Goldberg. 70%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pod povrchem Babadook. Funkční, děj posouvající dialogy (vzácný to dar u podobných filmů), frekventovaná husí kůže a metafyzický ocas, kterému ke kráse scházelo trochu méně jasu. Tomu one-woman show konceptu dost pomáhá i Rebecca Hall. Kdyby snad někdy došlo k tomu heretickému aktu a točil se remake Osvícení, ona by měla utíkat před požární sekerou dull boye Jacka.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Solidní hororvý počin, ve kterém jsou sny důmyslně propleteny s realitou. Divák, ostatně jako hlavní hrdinka měli občas práci tyto dvě roviny od sebe oddělit a tak panovala mírně strašidelná a přesvědčivě skličující atmosféra. Za pocity, které ve mně vyvolala především scéna se zrcadlem, prostě musím udělit čtyři hvězdy! Závěrečné vysvětlení u mne mírně srazilo celkový příběh, ale i tak jsem dosti spokojený. PS: Duplicity byly parádní! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Před několika lety jsem zkouknul pár titulů (Město, Tumbledown, Dárek…), díky kterým se jsem se zamiloval do (citlivého a přesvědčivého projevu) Rebeccy Hall. I poté tu a tam natočila nějaký solidní kus, ale žádný ji definitivně nenakopnul směrem do první herecké ligy. Nezmění na tom nic ani režisér David Bruckner a jeho tísnivý a zatraceně pomalý kousek. Pozvolna odhaluje okolnosti okolo sebevraždy jejího manžela. Pochopitelně začneme záhy pochybovat, zda bylo jejich soužití skutečně harmonické, zároveň nás budou strašit nevysvětlitelné jevy z jejich společného (odlehlého) hnízdečka lásky. Výsledek nabízí velmi solidní řemeslo, které má atmosféru, má výbornou Rebeccu, ale má i docela (zejména v závěru) nezvládnutý scénář. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak si to zrekapitulujme. Hodinu 20 sa čaká na 12 minútovú scénu, ktorá nič z hororového hľadiska neprinesie, pričom za zmienku stojí akurát “ako-tak” zaujímavý námet, ktorý tu už tak či onak bol, akurát ho niekto iný podal iným spôsobom. Pokiaľ niekto dúfa v ducharinu, ktorá ho vystraší, bude extrémne sklamaný, a tak sa teraz dostanem k pointe tohto milého komentára, ktorý slepým trošku oči pootvára. Táto nudná kokotina bude mať teraz nevedno prečo 70%, pričom extrémne podhodnotený “No One Gets Out There” sa ledva udrží na päťdesiatke. Ostuda, tieto komerčné pičoviny s reklamou všade naokolo. Rozmýšľal som, že dám dve hviezdy, ale keď niekto bez milosti zjebe horor, ktorý má aspoň snahu hororovo potešiť, tak ja môžem tiež zarezať túto pojebanú romancu bez zápalu, ktorá je asi tak hororom, ako ja poslom očkovania. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tohle je už asi třetí totálně depkoidní role Rebeccy Hall, kterou sem jí sežral i s navijákem. Fakt psycho. Bál sem se. Neodhadl pointu. Užíval si to. [Disney+] ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Strašit ve filmu není vůbec snadná disciplína a umí to vlastně jen pár režisérů. Jsem moc rád, že si do této skupinky můžu přiřadit Davida Brucknera. Temný dům je spíše napínavým hororových thrillerem, ve kterém hlavní hrdinka zjišťuje okolnosti manželovy sebevraždy a kdo byl vlastně zač. Ještě teď, když píšu tyto řádky mi naskakuje slušná husina. 80% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Beth se po smrti manžela zdá navenek klidná a vyrovnaná, ve skutečnosti ale v sobě dusí žal a chtěla by se s manželem opět setkat. Leccos nasvědčuje tomu, že jeho duše se vrátila. Jenže znáte to, mrtví k nám nepromlouvají, ale někdo či něco se za ně může vydávat. Hlavní motiv tedy není nic nového, což úplně nevadí. Film staví na atmosféře, tajemnu a Rebecce Hallové. A klobouk dolů, protože ona hraje perfektně. Pozvednuté obočí, lehký úsměv, pohození hlavou, povzdech. Nenuceně a přesvědčivě. Na film lze nahlížet různě - jako psychologické drama ženy, které se noční můry prohání hlavou sem a tam a deprese ji tlačí k rozhodnému činu (ostatně sama říká, že to ona měla psychické problémy a manžel ji držel nad vodou), nebo jako na bubákovinu, kdy je Beth v zajetí temných sil. To už záleží na divákovi, jak si film přebere. Lekačky mě většinou nechávají klidným, tentokrát ale byly na mrtvici. Nejprve výstřel, a když došlo na ránu, až se kino otřáslo, tak jsem si říkal, že další pecku, bude-li následovat, už zřejmě nezvládnu. Skvělá hudba měla tu správnou sílu v kině, solidní byla též kamera. A když máte před sebou velké plátno a široko daleko nikdo nesedí, pak je to vždy zážitek, jaký doma nikdy neprožijete. Film ocení spíše menšinové publikum. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Väčšinu času ide skôr o trilerovú drámu, ktorá vhodným spôsobom zabára nohy do hlbín hororu. Postava Rebecy Hall bola uveriteľná, i keď jej správanie po samovražde manžela nedávalo miestami zmysel. Pátranie po skrytom živote jej manžela a takzvanej ničote ma však celý čas bavilo, užil som si ho napriek niektorým logickým trhlinám. ()

Reklama

Reklama