Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vyhrocené události kolem akce s plukovníkem Kempným měly dopad nejen na Standovu divadelní kariéru, ale i na jeho pozici u StB. Je podezřelý, že tzv. vypadl z role, ale navíc možná dokonce i s Kempným kolaboroval. Na to konto je Láník odvezen k výslechu přímo k sovětskému poradci Blochinovi, který si jeho doznání vynutí v sauně vlastními dosti nevybíravými metodami. Jen díky zištné pomoci velícího důstojníka Korčáka se nakonec Standovi podaří z fatální situace vyváznout živý. Rozhodne se nakonec následovat svou sestru Anežku s jejím přítelem Zdeňkem a utéct přes hranice. Vyrazí za nimi na venkovský statek v pohraničí, kde je čeká už jejich společný přítel Karel. Ten vymyslí plán, jak se dostat přes pohraniční hlídky i ostnaté dráty za použití starého německého transportéru, který zprovozní ve stodole. Ale ani teď se vše nevyvíjí podle jejich představ a Standa opět zjišťuje, že i tento odchod bude nutné si pojistit ještě jiným způsobem a časem jej také zase draze splatit. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na závěr si tvůrci připravili nejslabší ze tří dílů. Čekal jsem postupné řešení linek z minulých dílů, ale tvůrci je na první pohled vcelku rychle odstranili hned v prvních minutách a a spolu s tím odezněla z děje i většina postav (Finger, Jastraban, Bardos, Maximová..) a rozjeli nový příběh s pokusem o útěk. Celkové vyústění pak ve výsledku není nijak překvapivé a závěr pak sice přinese návrat jedné z postav, ale potenciál závěrečného dílu zůstal podle mě nenaplněn. Chválím výborný hudební motiv v závěru, ale byl bych mnohem raději, kdyby se poslední díl více zaměřil na divadelní angažmá, jak bylo činěno ve druhém díle. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

V zásadě kvalitní počn, který ale naprosto deklasoval scénář s mnoha nepravděpodobnými reáliemi a scénami (kulturista ve formě jakou tehdy neměl ani Mr. Olympia, úplatní pohraničníci, klenoty v zámku za sklem - kde by se tam po válce vzaly, scéna v sauně atd..). Škoda, jinak se mi série líbila, raději bych, kdyby se soustředila na sviňárny prováděné hlavním nehrdinou v divadle a běžném životě, kovbojka ve třetí epizodě nebyla příliš uvěřitelná. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závěrečná epizoda se odehrává mimo Prahu, což je fajn změna, ale zase jde o nejpomaleji se odvíjející část. Chvíli to vypadá, že scénář neví kudy kam a třeba sekvence s obrněným vozem působí lehce zbytečně a navíc. A pak i další třenice na statku. Zpočátku to vypadalo, že budeme sledovat rozpor skrze Láníkovu sexuální orientaci, nakonec se ovšem příběh stáčí jiným směrem. A několikrát dokáže příjemně překvapit a udržet patřičné napětí. I když napotřetí se už mírně tlačilo na pilu a zejména bych očekával hlubší vhled do přemýšlení/pohnutek/snad i výčitek hlavní postavy. Herci jsou každopádně skvělí: Jan Cina je zatraceně soustředěný, Jenovéfa Boková bravurně zvládá emočně vypjaté scény, domovník Adrian Jastraban je oplzlý a zlý zároveň, důvěryhodně se role soudruha kapitána ujal i Martin Finger, který do určité doby tahá za nitky. Režisér Peter Bebjak předložil atmosféru nejistoty a spoustu zajímavých postav, se kterými budeme soucítit nebo je nenávidět. ()

vasosak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí díl se mi zdál nejslabší. Děj byl místy extrémně přestřelený. Proč chtěli probůh emigrovat v obrněném vozidle? Proč si při loupení na zámku svítí svícny? Proč si jednooký random generál nechá Láníka dovízt na komunistickou party, kde ho zavírá v sauně? Proč mu dělá poskoka kulturista, kterej je z fitka vysekanej způsobem, o kterým se v 50. letech 20. stol. nikomu ani nesnilo? Rádoby efektní, ale přitom těžko uvěřitelné výjevy tohoto typu mě jako diváka hodně rušily. Druhý díl mě nadchl, třetí bohužel lehce zklamal. I tak v součtu tleskám, velmi dobrý počin. ()

quokam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nesouhlasim s odsuzovanim teto epizody. Ano, prestrelka na nemecke strane hranice byla nesmyslna a siegfried prestrelenej. Na druhou strane si i Jan C "konecne" mohl taky "neco" zahrat a spolu s Jenovefou a Janem N byl vynikajici. Ponurost popisu doby i psychologicky vyvoj postav je kontinualni s predchozimi dily. Chvalme maskery.  Co se tyce svalovce v saune, dranaticke dilo je stake dramatické dilo a ne historicky dokument a ma plne právo na vyuziti dramatickych nonverbálních vyrazovych prostředků určené pro toho, kdo se na dilo diva, a ne pro toho, kdo dobu zazil nebo kdo ji studuje z vedeckych duvodu. 7/10. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Poslední minuty epizody, tedy výslech Láníkovy sestry, se natáčel v karlínské Invalidovně, jak chodba, kde ji odvádí na výslech, tak poté brutální výslech, ten je točený v bývalé kapli Invalidovny. (formelin)
  • Na epizodě spolupracoval mj. Klub vojenské historie - Polní četnictvo Č. Budějovice. (jungewolf)

Reklama

Reklama