Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vítejte ve Slovenském krasu! Najdete tu vápencové a travertinové náhorní plošiny, hluboká údolí, kaňony a impozantní vodopády. Zádielská dolina je jedna z nejkrásnějších krasových soutěsek a místy sahá až do hloubky 400 metrů a ukrývá přes 120 jeskyní. Místní skalní stěny plné úžlabin a výběžků mají fantastické tvary i názvy. Na jednu takovou si zkusil vylézt i Dalibor. A byla to pro něj opravdová horolezecká výzva! Z lesů zase zpátky do civilizace. Košice jsou město, kde si západ a východ plynule předávají slovo. Celá staletí je vícejazyčnou metropolí kultury, vzdělanosti a obchodu, která nikdy nezapomněla držet krok s dobou. Uprostřed Slánských vrchů se pak ukrývá opravdový poklad – Dubnické opálové doly. Než otevřeli v 19. století naleziště v Mexiku a v Austrálii, byly opálové doly na východě Slovenska jediné svého druhu na světě. Těžba už sice skončila, ale pořád je v tomto unikátním důlním díle co zkoumat. No a jak by asi žil Andrij Varchola, kdyby jeho rodiče zůstali v tomhle kraji a neodešli do Ameriky? I na to se Dalibor podívá v muzeu Andyho Warhola v Medzilaborcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Gondíkova objevná informace, že plynová lahev se nemusí vyměnit, ale dá se doplnit, byla odzbrojující. Já nemám nic proti product placementu, ale nacpat něco tak hloupě hloupého do přírodopisu mi přijde dělat z diváků retardy prvního stupně. Jinak Košice, Havaj a Andy Warhol fajn za jednu hvězdu. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátý díl se zabývá Slovenským krasem. Je tam největší vodopád. Pak se Gondík překonal, když vylezl obrovskou skálu (v tom ho fakt obdivuji). Ovšem nejhezčí byli Košice a ta místní katedrála. Těžba opálů mě nijak nezaujala. O to více zajímavější bylo muzeum Andyho Warhola a pravoslavné kostely Rusínů. [43. hodnocení, 3. komentář, 66%] ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama