Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy


Rody (E02)

(epizoda)
Česko, 2020, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Možná si to ani neuvědomujeme, ale naše země by vypadala úplně jinak, nebýt slavných šlechtických rodů. Po určité době už ani není důležité, jací ti lidé byli, protože to, co po nich zůstalo, s odstupem času přesahuje jakýkoli lidský charakter. Albrecht z Valdštejna byl zrovna velice rozporuplnou osobností. V Praze nechal strhnout celou jednu část Malé Strany, aby zde vybudoval největší barokní palác Evropy a u Jičína se pustil ještě do mnohem náročnějších staveb a terénních úprav. Vznikla tak unikátní komponovaná krajina. O pár desetiletí později vznikla další, tentokrát díky rodu Šliků. Každá z nich je jiná a navzájem se prolínají. Dotkneme se také rodu Lobkowiců, ale největší pozornost na sebe strhne hrabě Jan Antonín Špork. Co dokázal během svého života vybudovat, patří k nejúžasnějším barokním dílům Evropy – ať už v Lysé nad Labem nebo na Kuksu. K rodům, které žily a hospodařily na našem území, patří i některé rody z jiných zemí, které si Čechy a Moravu oblíbily. K nejvýznamnějším patří Lichtenštejnové. Ti u nás vybudovali nejen známý Lednicko-valtický areál, ale nedaleko Lanškrouna také svého času nejmohutnější zámeckou stavbu vůbec, o jejíž existenci ví dnes už jen málo kdo. Uvidíme, co z ní zůstalo. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl je stejně tak krásný jako byl ten první. Už to není jen to pouhé vizuální představení těch nejkrásnějších barokních památek u nás. Tentokrát se vše zaměžuje na šlechtu, co kdo co nechal postavět. Albrecht z Valdštejna se skutečně snažil nejen na bitevní poli. Ovšem nejlepší část tohoto dílu byla o Kuksu. Kuks coby hospic pro chudé a především fiktivní lázně. [84. hodnocení, 8. komentář, 82%] ()

Mantegna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím se opakovat z minulého dílu - ty spousty poletujících záběrů z dronu na jedno brdo začínají postupně strašně unavovat. Kompozice v paprscích slunce udělají i ze sto let opravami nedotčené ruiny koukatelný, lichotivý celek - v tomto díle například zámek v Roudnici nad Labem. Nový zámek u Lanškrouna /Rudoltice/ bylo skvělé že byl vzpomenut, ale tvůrci si mohli dát práci a ukázat ty úchvatné plány jeho slavného lichtenštejnského architekta Domenica Martinelliho, které jsou uloženy v Lucce, aby mohl divák posoudit nádheru celého původního projektu. Celý pořad je určený hlavně laikům, kteří se chodí na zámky obveselovat jako na dědictví českých předků, i když ty barokní zámky mají takřka ze sta procent nečeské tvůrce. Srovnání se zahraničními top stavbami tu bylo zastoupeno jen záběry na Benátky. Průměr. ()

Reklama

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to zkrátka jiný, ale dost dobrý! Drony sice využitý v hojné míře, ale smysluplně. Každej záběr něco odhaluje, jde s komentářem ruku v ruce. Kdo čeká odborný historický exkurs, bude zklamán. Kdo čeká kvalitní podívanou, zábavu a emoce, ten si přijde na svý. Filmařsky je to bez debat zase skoro dokonalý. ()

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherné obrazy, kouzelné putování krajinou! To, že jsou využity záběry z dronu, považuji za velké plus a jen lituji stavitele, že svá díla takto nemohli vidět! Mnohá známá místa byla pro mne objevena znovu a mnohá z nich jsem zatoužila opět vidět. A stejně jako po prvním dílu i tentokrát patří Petru Krejčímu můj obdiv a dík! ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama