Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy


Kláštery (E05)

(epizoda)
Česko, 2020, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Kláštery provždy změnily tvář naší krajiny. Učinily nejdůležitější krok na cestě od divočiny ke kulturní, zemědělské krajině. Samy o sobě jsou v mnoha případech vrcholnou ukázkou barokního stavitelství. Barokní přestavba broumovského kláštera z něj učinila doslova památník baroka. Uvidíme, jak jeho členitá fasáda pracuje se světlem a stínem, jak je proměnlivá. Navštívíme několik dalších významných klášterů benediktinů, cisterciáků nebo premonstrátů, a zaměříme se na zajímavé detaily – například vnitřní točitá schodiště. V Podlažicích už sice klášter nenajdeme, ale to, co v něm vzniklo, a co je dnes jedinou jeho připomínkou, patří k nejvzácnějším lidským výtvorům světa: gigantická Ďáblova bible. Nahlédneme také do vzdálených koutů Evropy, abychom měli srovnání s jinou klášterní architekturou, a abychom viděli, odkud k nám různé řády přicházely. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátý díl je věnovaný klášterům. Pro mne to bylo oproti předchozím dílům docela zklamání. Ty kláštery se mi nijak nelíbily. Tedy samozřejmě až na ty nejvýznamnější jako Broumov či Velehrad. Nostalgicky na mě zapůsobila na konci zmínka o Codexu Gigas. [53. hodnocení, 3. komentář, 86%] ()

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celej tento projekt je vystavěnej jako skutečnej dramatickej seriál. Jen místo hlavních postav se vracíme ke konkrétním památkám či architektům, pokaždé ale za jiné nálady, v jiné roční době. Autor tím chytře vyřešil nedostatek prostoru, kdy se v jedné epizodě nedá ke konkrétnímu místu odprezentovat všechno. Lehce stravitelný a přitom to diváky nutí přemýšlet o spoustě věcech. ()

FuLister 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší na této sérii je to, že i když navštěvuje místa, která již byla navštívena, že je to vždy z trochu jiného úhlu a vždy s nějakými jinými informacemi. A to velmi cením. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama