Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy


Zámky (E06)

(epizoda)
Česko, 2020, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Vranov nad Dyjí, Buchlovice, Ploskovice, Milotice, Valtice, Jaroměřice nad Rokytnou, Karlova koruna, Kravaře, Slavkov u Brna… U všech těchto známých zámků se zastavíme a u mnohých dalších, ale nejvíce pozornosti budeme v tomto dílu věnovat zámkům, které k těm nejznámějším nepatří, a přesto nabízejí něco neopakovatelného. Například zámek v Manětíně je unikátní svým napojením na městečko – prostřednictvím mohutné terasy, která u nás nemá obdoby. Má iluzivní funkci, stejně jako barokní část někdejšího hradního paláce v Jevišovicích. Tam si znovu uvědomíme, jak baroko dokáže oklamat lidský zrak. Zámky jsou bohaté na řadu optických zajímavostí i ve svých interiérech. V Jaroměřicích je jeden obzvlášť důmyslný. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vizuálně atraktivní pozvánka na objekty, i délka do 30 minut je příjemná. Avšak scénář je poměrně slabý, roztříštěný, nesystematický, několik věcných chyb a absence těch nejdůležitějších ukázek. Zdá se, že autoři použili záběry, které se jim podařilo natočit (z dronů?) a pak to narychlo zamíchali a slepili...Nicméně jako upoutávka pro neinformovanou laickou veřejnost velmi dobré! U dílu 8. (Zahrady a krajina) zmíněné nedostatky snad už dosáhly dna...to až hraničilo s fabulací... ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál se nese na vlně modních leteckých záběrů, záběrů z dronů, které jsou opravdu fascinující, když se to s nimi umí. A zde to je ta správná pastva pro oči. Nádherné umělecké a neustále dynamické záběry podbarvené padnoucí dramatickou hudbou. Perfekní je výběr vypravěčského dua s poutavým stylem doprovodných komentářů. To je za 100%. A že se ony barokní stavby, občas i nějaké záběry a informace místy lehce překrývají, to se dá snadno, vzhledem ke konceptu specializace jednotlivých dílů, odpustit. A utěšeně se mi rozrůstá diář s místy, kam se v našich končinách vypravit a co při výletech neminout. 90-95% (jako seriál celkově) ()

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako když se otevře pokladnice a vyndavají se ven na světlo nádherné rodové šperky! Ani tento díl nezklamal. Také komentář je stále velmi dobrý - snad až na tu "nejtragičtější dobu české historie", to staré a obnošené klišé, to si mohli autoři odpustit. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šestý díl je věnovaný zámkům, tedy tomu nejkrásnějšímu z celého baroka a i tím, je to jeden z nejhezčích dílů. Není-li to vůbec ten nejhezčí. Ovšem je to jen pouhý výřez některých zámků, většinou těch méně známých. Třeba Kroměříž byl úplně vynechán. [57. hodnocení, 6. komentář, 91%] ()

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V posledních letech se nám tady rozmohl takový nešvar, nadužívání dronů. Ale v tomto cyklu jsou dronový záběry tak propracovaný, že mě to vůbec neruší. Naopak díky způsobu snímání z dronu máte pocit jako by kamera sledovala nějaký model stavby a ne skutečnou budovu. Skvěle to pasuje s komentářem, kterej neustále překvapuje. Když se hned na začátku objeví Jaroměřický zámek, říkal jsem si co asi bude na konci. Obvykle si takové perly nechávají na konec. Nepředvídatelnost je obrovskou devizou celého seriálu. Znovu pět hvězd! ()

Reklama

Reklama