Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy


Zahrady a komponované krajiny (E08)

(epizoda)
Česko, 2020, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Seriál se snaží hledat skrytá poselství baroka, protože baroko ve své vrcholné formě nebylo nikdy bezduché. Stejné filosofické principy, jaké sledujeme ve stavbách, jsou přítomny i v zahradách a především v komponovaných krajinách. Z jejich původní rozlohy se do dnešních dnů zachovalo žalostně málo, ale i to, co zbylo, pořád ještě nese silné příběhy, myšlenky a odkazy. Procházet barokní krajinou je jako procházet různými světy. Úplně tu nejvýsostnější barokní komponovanou krajinu hledejme na Kuksu. Kuks je jedním z mála míst, na která se vracíme v několika dílech, ale vždy v jiném kontextu. Spolu s nedalekým Betlémem představuje unikátní krajinářskou lokalitu. Krajinářsky komponovaný však může být i obyčejný hřbitov. Ten ve Střílkách patří k nejpůsobivějším v Evropě. Nesmírně malebná je i kalvárie u Jaroměřic u Jevíčka a další místa, která navštívíme. Mezi velkými barokními zahradami, které se dochovaly, najdeme mnoho společného, ale také originalitu v detailech – velkolepá zámecká zahrada v Českém Krumlově nebo park v Miloticích. Nejvíc asi překvapí málo známé zámecké barokní terasy – nejrozsáhlejší u nás, vsazené mezi chmelnice Žatecka. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ukázka toho, že chytře napsanej komentář se správnou hudbou dovedou i z úplnýho ho.na udělat zlatej bič. Přitom si to na nic nehraje. Nepohrdá to normálníma lidma, netváří se to jako odborná sonda, prostě to jen plyne, hladí a baví. To je na tom to nejlepší, že tomu rozumí i strejc z Horní Dolní, kterej je jinak uměním nepolíbenej. U málo kterýho projektu ČT se dá říct, že je v nejlepším smyslu lidovej. Závěr tohodle dílu je tak osvobozující a plnej naděje, že mi z toho naskočila husina. Brilantní texty. Čím dál víc do toho pronikají filosofický myšlenky zformulovaný tak, že je pochopí snad úplně každej. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Možná je tím nejcennějším, co nám barokní komponované krajiny a zahrady sdělují, poznání, že život je nepředvídatelný labyrint, ve kterém se z určitého úhlu a v určitých chvílích vyjevuje přísný řád. I proto je v barokních krajinách člověku tak dobře. Podvědomě cítíme, že i když můžeme bloudit krajinou vlastní mysli a svého života, a trpět jeho tíhou, vždy existují místa, odkud je pohled na naši situaci úplně jiný. Tak jiný, až má hojivou moc." ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osmý díl je věnovaný nejen zahradám, ale i cestám, alejím, sochám a proč kde jaká barokní památka stojí. Je to jeden z těch nejhezčích dílů, záběry jsou tu možná i nejrkásnější. Pro mě byl tento díl velice milým překvapením. [42. hodnocení, 6. komentář, 85%] ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto neodborné, v případě tohoto speciálního tématu scénář doslova katastrofa. Nicméně i tak vizuální kýč slouží jako poutač pro širokou veřejnost, která se většinou ničím hlouběji nezabývá. Seriál tak může být návodem, proč místo Chorvatska (apod.) třeba využít dovolenou k návštěvě toho, co máme doma. Proto dávám alespoň dvě hvězdičky.. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama