Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy


Evropský kontext (E11)

(epizoda)
Česko, 2020, 27 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Velkolepě pojatý závěr „docu-fantasy“ seriálu Barokní srdce Evropy nás zavede do několika evropských metropolí i méně známých míst po celém kontinentu. Fascinující srovnání staveb v Itálii, Portugalsku, Francii, Německu, Rakousku, Estonsku, Slovinsku a dalších zemí s těmi, které stojí u nás. Největší prostor má v příběhu baroka samozřejmě jeho kolébka – Itálie. Tam nejčastěji mířili zámožní šlechticové nebo jiná „zlatá mládež“ té doby, aby na svých kavalírských cestách poznávali svět. Mezi nimi bylo dost těch, kteří se v nové architektuře shlédli natolik, že ji přenesli i k nám. Prožijeme v obrazové zkratce cestu z Prahy přes Šumavu a Alpy na Apeninský poloostrov. Pokusíme se vcítit do pocitů těch, pro které to byl úplně jiný svět, abychom mohli pochopit intenzitu jejich zaujetí barokem. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

FuLister 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souhlasím, že poslední díl byl možná trochu slabší, nicméně i tak velmi nadprůměrný dokumentární seriál. Mrzí mě, že končí, neboť to bylo vždy vskutku ducha povznášející a umělo to pohladit po duši. Na druhou stranu: je dobře, že to skončilo, neboť tím končí i kokotský komentáře debilního "odborníka na umění", tedy takzvaného 1 % uživatelů, který zřejmě neumí nic jiného než plivat. Je mi ho trochu líto, když se musel dívat na seriál, který ho tak strašně sral, že vždycky musel jít a vyblít ty svoje blitky tady na čsfd. Očividně je to umělec, a proto by zde neměl ztrácet čas. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O posledním díle jsem si myslel, že bude už naprosto zbytečný a také že byl. Jestli předchozích deset dílů bylo takovým rychloletem skrz Českou republiku, tak tohle bylo fakt megaturbo po Evropě. Z České republiky do sousedního Německa (Drážďany a Moritzburgh), pak rychle do Vídně. Což mě opravdu hodně zklamalo, protože Vídeň je město, které si rozhodně zasloužilo větší stopáž než nějakých ani ne deset vteřin. Podobně dopadl i Salzburt a dokonce i Paříž ve Francii. Nejvíce času je věnováno Itálii (Benátky, Pisa, Řím a spoustě neznámých města a vesnic postavených na skalách). A pak skrz naksrz od východu po západ, tedy z Petrohradu až do Lisabonu. Jen tak aby se neřeklo, tak nebyla opominuta ani Skandinávie s tím, že čím severněji, tím méně baroka. Tak ne asi... Tohle zrovna mohli vynechat. To vše je prokombinováno opět s českými památkami. Ale nějak se zapomnělo na Slovensko... Tam copak nic není? U našich východních sousedů, se kterými jsme tak dlouho byli jedním státem? Na Slovinsko nezapoměli... Byli to krásné záběry až nádherné. Co se týče Itálie i pitoreskní, ale podle mě úplně zbytečný díl. [5. hodnocení, 2. komentář, -%] ()

Mantegna odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořad pro intelektuální hovada skončil. Poslední díl byl spíš dronový přírodní dokument, než aby člověk viděl něco ze světového baroka. Poletovali jsme, pod opět kreténským komentářem plným hoven, po horách a údolích, po lesích a řekách, pod kumulující se oblačností... za zvuků hovadského hudebního doprovodu. Člověk jen přemýšlí co bylo vlastně blbější - hudba, slabomyslný komentář určený postiženým kreténům, kteří to chtějí hóóóóódně princeznovský nebo únavná kamera snímající přírodní kktiny. 🤮 Věta: ,,čeští mistři baroka, vetšinou s italskými jmény” je na žalobu! Tak takto blbě už nikdy Česká televize. Takto se dokumenty nedělají. Parta ožralů s drony poletující nad ruinami v české krajině a žvanění nějakých kvaziezoterických hovadin. Lidi, kteří v životě neviděli umění, a nepoznají ho ani kdyby se jim z metru vysralo do ksichtu, tak tihle vygumovaní idioti tomu narvou pět hvězdiček. Pryč od těchto jednoduchých idiotů. Jsou odpovědí na to, proč se tato země za více jak tisíc let nemůže intelektuálně vůbec pozvednout. Na ČSFD tvoří více jak 99% uživatelů.👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿Mezi nimi hlavně triviální telata jako FuLister nebo Fever, kteří nemají hlavu na to posoudit ani hovno na ulici. 👉💩 ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama