Reklama

Reklama

Barokní srdce Evropy

(seriál)
Česko, 2020

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hrají:

Tatiana Dyková (vypravěč), Vojtěch Dyk (vypravěč)
(další profese)

Epizody(11)

Obsahy(1)

Barokní srdce Evropy je nový dokumentární seriál o české a moravské barokní architektuře a krajině, z dílny tvůrců oceňovaného projektu Krajinou domova. V koprodukci České televize a společnosti Orchis film s.r.o. vznikl obrazově výpravný seriál, který se na barokní památky v České republice dívá z nezvyklých úhlů, aby s diváky sdílel to, co je pro baroko typické: emoce, pocity, nálady. Baroko je fascinující epochou, která předefinovala do té doby středověkou tvář starého kontinentu. Představuje ohromné tvůrčí vzepětí, které díky novým stavitelským technologiím dokázalo doslova zhmotnit myšlenky, víru, filosofii. Rozmach společnosti, kultury, osvojování nových pohledů na svět kolem nás, ale i velké objevy na poli vědy se promítly do architektury i ostatních typů umění. Seriál chce diváky seznámit s tou tváří baroka, která dodnes určuje charakter naší krajiny. Barokní krajina nejsou jen zámky, kostely, kláštery. Jsou to také staré cesty, pěšiny, aleje, boží muka, jsou to různé pohledové osy, skryté významy, symbolismus, odkazy ke křesťanské mytologii, ale někde překvapivě i vzdor vůči církevním dogmatům. Baroko spojuje výstavní, reprezentativní paláce, monumentální kláštery a honosné zámky s pokorou všedního života, přičemž akcentuje pohledovou krásu a významové roviny. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele zdeny99 k tomuto seriálu (12)

Barokní srdce Evropy (2020) 

Jedenáctidílný očekávaný seriál o barokních krásách České republiky bych spíše nazval takovým projektem. Po vizuální stránce dokonce i mé očekávání zdaleka předčil. Ty záběry jsou úchvatné, některé ohromující, jiné zase pitoreskní. Stejně jako je k tomu impozantní hudba, především se svojí údernou znělkou v samotném úvodu. Co mne ale zklamalo, tak to neustálé poletování po republice. Z Prahy se na půl minuty skočí do Mikulova, pak zase zpět tak na minutu do Prahy, hned na to jsme v Holešově a po půl minutě zase zpátky v Praze. Stejně je to i s méně známými lokacemi či samotnými zámky atd. Čekal jsem spíše ucelený přehled jednoho místa a pak vzhůru do jiného. Po nějakých osmi dílech se už i informace začínají opakovat a chvílemi mi něco přijde už i zbytečné. Co je ovšem hlavní, tak ty krásné záběry pro potěchu oka. [145. hodnocení, 1. komentář, 87%] ()

Barokní šálení (2020) (E01) 

První díl tolik očekávaného seriálu o českém baroku naplnil mé očekavání. Po vizuální stránce dokonce i mé očekávání zdaleka předčil. Ty záběry jsou úchvatné, některé ohromující, jiné zase pitoreskní. Co mne ale zklamalo, tak to neustálé poletování po republice. Z Prahy se na půl minuty skočí do Mikulova, pak zase zpět tak na minutu do Prahy, hned na to jsme v Holešově a po půl minutě zase zpátky v Praze. Stejně je to i s méně známými lokacemi či samotnými zámky jako Humprecht, Plumlov atd. Čekal jsem spíše ucelený přehled jednoho místa a pak vzhůru do jiného. [109. hodnocení, 14. komentář, 83%] ()

Rody (2020) (E02) 

Druhý díl je stejně tak krásný jako byl ten první. Už to není jen to pouhé vizuální představení těch nejkrásnějších barokních památek u nás. Tentokrát se vše zaměžuje na šlechtu, co kdo co nechal postavět. Albrecht z Valdštejna se skutečně snažil nejen na bitevní poli. Ovšem nejlepší část tohoto dílu byla o Kuksu. Kuks coby hospic pro chudé a především fiktivní lázně. [84. hodnocení, 8. komentář, 82%] ()

Mistři (2020) (E03) 

Třetí díl je stejně tak krásný jako byl ten první. Už to není jen to pouhé vizuální představení těch nejkrásnějších barokních památek u nás. Podobá se hodně tomu druhému, jenž byl o šlechtě, která nechala barokní památky stavět. Tento třetí díl je o samotných stavitelech. Většinou to byli Italové, semtam nějaký ten Čech a jeden Francouz. [69. hodnocení, 6. komentář, 86%] ()

Santini (2020) (E04) 

Čtvrtý díl je věnovaný jednomu z nejlavnějších architektů své doby a snad tomu nejvýznamnějšímu ze všech českých architektů, Janu Blažeji Santinimu. Jménem sice připomíná Itala, ale je to fakt Čech. Čech, který byl po celý život handicapovaný. Neunesl ani kladivo a přitom nechal postavit desítky, ne-li stovky barokních památek. Své kostely stavěl ve svém klasickém prototypu želvy. Ovšem jeho nejznámější památka je ta Hvězda - kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Pro mě tento díl byl vůbec tím nejlepším. Santiniho památky jsou překrásné a v záběrech České televize dechberoucí. Jedná se o překrásnou podívanou. [78. hodnocení, 8. komentář, 93%] ()

Kláštery (2020) (E05) 

Pátý díl je věnovaný klášterům. Pro mne to bylo oproti předchozím dílům docela zklamání. Ty kláštery se mi nijak nelíbily. Tedy samozřejmě až na ty nejvýznamnější jako Broumov či Velehrad. Nostalgicky na mě zapůsobila na konci zmínka o Codexu Gigas. [53. hodnocení, 3. komentář, 86%] ()

Zámky (2020) (E06) 

Šestý díl je věnovaný zámkům, tedy tomu nejkrásnějšímu z celého baroka a i tím, je to jeden z nejhezčích dílů. Není-li to vůbec ten nejhezčí. Ovšem je to jen pouhý výřez některých zámků, většinou těch méně známých. Třeba Kroměříž byl úplně vynechán. [57. hodnocení, 6. komentář, 91%] ()

Kostely (2020) (E07) 

Sedmý díl je věnovaný kostelům, tedy tomu nejrozšířenějšímu, co baroko nabízí. Většina kostelů na území České republiky pochází z baroka. Ty slavné, velké kostely jsou impozantní (Svatý Kopeček, Dub nad Moravou). Ty menší ve vesnicích, to je už něco jiného. Mě se ovšem nejvíce libil šikmý kostel v Karviné. [47. hodnocení, 3. komentář, 86%] ()

Zahrady a komponované krajiny (2020) (E08) 

Osmý díl je věnovaný nejen zahradám, ale i cestám, alejím, sochám a proč kde jaká barokní památka stojí. Je to jeden z těch nejhezčích dílů, záběry jsou tu možná i nejrkásnější. Pro mě byl tento díl velice milým překvapením. [42. hodnocení, 6. komentář, 85%] ()

Města (2020) (E09) 

Devátý díl mi osobně přijde jako už takové protahování toho, co tu již bylo. Hodně věcí se již opakuje, a co je tu nového, tak to každý stejně zná. Zabývá se kostely, sloupy a jinými památkami uvnitř měst. Pěkná byla Olomouc, Kroměříž a Terezín, ale to ostatní mi přijde už takové zbytečné a ne moc důležité. Snad až na tu vsuvku, že ve 20. století spousta měst byla pokurvena komunistickou stranou, kdy barokní památky musely ustoupit novým budovám tehdejších soudruhů. [27. hodnocení, 4. komentář, 81%] ()

Venkov (2020) (E10) 

Desátý díl se podobá tomu osmému, který se věnoval cestám, zahrádám, alejím a sochám. Tento je především o božích mukách a křížových cestách, čímž úzce navazuje na ten osmý. Jsou tu pak také kapličky na vesnicích, ale i menší kláštery a kostely. Je takový lidový, chvílemi i ve stylu Josefa Lady. Možná je to i takové již protáhnutí seriálu, ale přesto se jedná o krásnou poklidnou podívanou. [25. hodnocení, 5. komentář, 82%] ()

Evropský kontext (2020) (E11) 

O posledním díle jsem si myslel, že bude už naprosto zbytečný a také že byl. Jestli předchozích deset dílů bylo takovým rychloletem skrz Českou republiku, tak tohle bylo fakt megaturbo po Evropě. Z České republiky do sousedního Německa (Drážďany a Moritzburgh), pak rychle do Vídně. Což mě opravdu hodně zklamalo, protože Vídeň je město, které si rozhodně zasloužilo větší stopáž než nějakých ani ne deset vteřin. Podobně dopadl i Salzburt a dokonce i Paříž ve Francii. Nejvíce času je věnováno Itálii (Benátky, Pisa, Řím a spoustě neznámých města a vesnic postavených na skalách). A pak skrz naksrz od východu po západ, tedy z Petrohradu až do Lisabonu. Jen tak aby se neřeklo, tak nebyla opominuta ani Skandinávie s tím, že čím severněji, tím méně baroka. Tak ne asi... Tohle zrovna mohli vynechat. To vše je prokombinováno opět s českými památkami. Ale nějak se zapomnělo na Slovensko... Tam copak nic není? U našich východních sousedů, se kterými jsme tak dlouho byli jedním státem? Na Slovinsko nezapoměli... Byli to krásné záběry až nádherné. Co se týče Itálie i pitoreskní, ale podle mě úplně zbytečný díl. [5. hodnocení, 2. komentář, -%] ()

Reklama

Reklama