Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přežil pád své vesmírné lodi, která přiletěla bůhví odkud. Chodí po světě, v němž je pro něj všechno nové, neznámé, dívá se na celé to lidské hemžení kolem sebe velkýma, udivenýma očima. Neumí mluvit, ale rozumí, umí číst myšlenky, umí pozorně naslouchat, umí možná i mnoho jiných věcí: dotykem dlaně léčit bolavé rány, opravovat nefungující přístroje... A lidé, s nimiž se potkává - alespoň někteří - jako by v sobě najednou nalézali kousek toho lepšího, co v nich je. Kousek lidskosti, která je bůhví proč nutí tomu divnému chlápkovi pomoct...

Nízkorozpočtový snímek (veškeré náklady činily pouhých 400 tisíc dolarů) Bratr z jiné planety je typickým autorským filmem: kromě scénáře a režie jej John Sayles i sestříhal, (dokonce si v něm i zahrál menší roli - jednoho "muže v černém"). Inspirací k němu, podle Saylesových slov, byly jednak jeho vlastní divoké sny, jednak román Ralpha Ellisona Neviditelný muž. To, že jeho ústřední hrdina neumí mluvit a vnímá svět kolem sebe de facto jako udivené dítě, umožnilo režisérovi použít některé postupy a metody, které byly nemyslitelné od příchodu zvukového filmu. (Některé scény také v divákovi vysloveně evokují klasické němé snímky s Busterem Keatonem.) A pohled bytosti z jiného světa na ten náš mu umožnil vytvoření jemné společenské satiry, umožnil mu ukázat, jak se dají - lidskostí a vzájemným pochopením - překonávat komunikační bariéry.
V r. 1985 získal snímek na Mezinárodním filmovém festivalu fantastických filmů ve španělské Katalánii dvě hlavní ceny: Joe Morton za nejlepší herecký výkon, John Sayles za nejlepší scénář. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Rominator 

všechny recenze uživatele

Nenápadný nízkorozpočtový sci-fi snímek o návštěvníkovi (Joe Morton) z vesmíru, který ztroskotá v New Yorku. Sice nemluví, ale je schopný opravit různé věci pouhým dotykem. Pátrají po něm dva "Muži v černém" (Men in Black), kteří se chovají docela podivně na úředníky z imigračního. Nejsou náhodou...? Odpověď lze ve filmu najít a je docela zajímavá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Typický americký černošský nezávislý film, tentokrát výnimočne ako sci-fi. Morton možno vo svojej najvýraznejšej úlohe, Straithairn určite vo svojej najhoršej. Nikto nevie prísť na to, odkiaľ tento divný chlapík pochádza, všetci hádajú podľa jeho chovania rôzne štvrte a mestá. Vtipné a milé. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jako sci-fi o bytosti odjinud, která vypadá skoro jako normální černoch a přistála v Harlemu, by to bylo celkem dobré. Ale jakmile se tam objeví režisér s Davidem Strathairnem jako „muži v černém“, okamžitě se to přepne do hodně trhlé komedie. A přitom ten zbytek rozhodně k smíchu není. Celkově je to tedy hodně nevyrovnané a z toho, co jsem od Saylese viděl, nejslabší. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Celkom chápem ľudí, ktorí tomu dajú vysoké hodnotenie. Ale mňa strašne štvalo, že hlavný hrdina bol nemý a ako mimozemšťan v našom svete sa správal naivne jak decko. S takým človekom sa mi ťažko identifikuje. Naviac to bolo megalacné a artovo pomalé. Film na mňa fungoval len ako taký skoro až dokumentárny záznam osemdesiatkových čias v špinavých uliciach New Yorku. Ale ani to nebolo príliš príjemné sledovať. Nie všetko bolo sexy a cool, ale diali sa aj vtedy riadne hnusné veci. 4/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pro mě spíš taková trochu podivnost, než skutečně zajímavý film. Jeho společenská kritika je zde cítit a někdy je možná až moc doslovná, což by asi ještě tak nevadilo, ale ten film neobsahuje mnoho prvků, které by mě dokázaly vtáhnout. Ano, to pochopení nesmyslnosti některých projevů naší společnosti se dokáže na diváka přenést. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tohle je takový ten film, který v divákovi asbsolutně nic nezanechává, ale zároveň nemůže říct, že kouká na úplnou blbost. Je to takový nijaký, prostě ani ryba ani rak. ()

Rafik 

všechny recenze uživatele

líbilo: ohromující Joe Morton, kupující si LP jen aby si nechal obal a samotný vinyl odhodí jako nepotřebný, jak kousá do celého zelí, jak opravuje hrací automaty, a pak v tom bazaru opraví všechny rozbité věci a dostane za to peníze od ohromeného majitele, jak použil svoje oko jako kameru, bohužel i jak poznává náš svět a drogy v něm, pak ten šílenej blázen, co tam tancoval v noci u garáže jak pomatenej, kluk v metru a jeho skvělej karetní trik, líbil se mi příběh i hudba; nelíbilo: dva bílí agenti byli fakt otřesní, obzvlášť když začli digitálně ječet, také mi přišlo, že mají umělé ruce, no vlastně celí byli tak nějak umělí; výsledkem: tohle je nesmrtelnej film ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nieco pre mna ako artoveho hnedopicha, ktory ale rozhodnie nie je vystudovany filmovy teoetik -elitar! A hlavne aby to nepozeral verbal. este Verbal jakz takz, ale rozhodne nechcem komentar tej trapnej a ubohej napodobeniny Verbala menom Kadak. Teda zase pardon, Redak. Film nema strhujuci dej ani zapletku, akcne sceny ziadne. Je to skor artova vec - chlapec chodi po meste, pozera sa na svet, uzdravuje bolestive rany a dokonca sa vyzna aj v strojoch. Rezisersky nevyvazene, a v strede vladne hodne velka nuda - najvacsie zapory filmu : 52 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Blaxploitation sci-fi nikdy není dost, vzhledem k tomu, jak ojedinělé jsou/byly. Jenže tady mě to kromě skvělé hudby, pár vtipných scén a osobité atmosféry prostě nezaujalo. Mimozemšťan se svojí lodí ztroskotá na Zemi, neumí mluvit, má určité schopnosti a snaží se na naší planetě nějak žít jako my. Takže 106 minut sledujeme jeho zážitky, které sice sem tam jsou vtipné, ale o ničem jiném to není a na svoji stopáž to prostě nevystačí a popravdě jsem se u toho skoro celou dobu nudil. A nějaká dějová linka s těmi podivnými muži v černém tu hraje až nějaké osmé housle a ve finále ani nijak pořádně nevyvrcholí. Je to prostě takové své, věřím, že si to své fanoušky nejde, ale pro mě tenhle film asi prostě není. Nezaujalo mě to ani jako komedie a nějakou hlubší myšlenku to taky nemělo, takže mi to skutečně nemělo moc co dát - tedy kromě tématu, který já osobně hodně rád, ale nijak se s ním tady nepracuje a o mimozemšťanovi se za celý film nedozvíme taktéž nic. Což mě mrzí, protože na začátku ten film měl hodně našlápnuto k tomu, abych si ho oblíbil, ale celé se to pak rychle pokazilo a pak už nezlepšilo. 2* ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Bratr z jiné planety je sice mile dojemný a po všech stránkách sympatický týpek, mám pochopení pro něj i pro všechny ty dobré lidi, kteří mu pomáhali, jsem ochotná kdykoli odsouhlasit, že drogy jsou svinstvo … ale nemohu ze sebe vydolovat pochopení i pro ty, kteří ten příběh zfilmovali. Vytvořili maličko nezáživnou, odtažitou a nedůvěryhodnou frašku, která nebyla k smíchu ani k pláči - a víceméně jsem si oddechla, když celá ta komplikovaná záležitost konečně dospěla k nějakému závěru ... 2,5* ()

Reklama

Reklama