Reklama

Reklama

Slunečná

(seriál)
  • Slovensko Slnečná
Komedie / Romantický / Rodinný
Česko, (2020–2022), 166 h 49 min (Minutáž: 55–69 min)

Hrají:

Eva Salvatore Burešová, Marek Lambora, Lukáš Langmajer, Barbora Jánová, Filip Tomsa, Eva Holubová, Iva Hüttnerová, Jan Šťastný, Filip Blažek, Lucie Benešová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(160)

Obsahy(1)

Statek na Slunečné je místo, kde rodina Popelkových dělá ten nejlepší kozí sýr a provozuje rodinný penzion a hospodu. Po nečekané smrti otce Popelky se mezi sestrami Týnou a Sylvou rozhoří boj rodinného dědictví. Navíc, louky okolo statku jsou ideální pro fotovoltaickou elektrárnu a to je další důvod navíc, statek prodat. Zatímco hodná Týna chce statek zachovat, vypočítavá Sylva by raději shrábla peníze a vrátila se zpátky do Prahy. Do toho všeho se na scéně objeví mladý investor Janek, kterému jde na prvním místě jen o peníze, ale statek mu změní život. Nejdřív kvůli sázce o Týnu si vymění roli se svým řidičem Vildou a hraje si na chuďase, kterým se ale brzy kvůli zradě, svého bratrance a společníka ve firmě Romana, stane. Janek se tak dostane do situace, kdy musí začít od nuly a podaří se mu přesvědčit Týnu, že ve dvou se to lépe táhne. S Týnou tak bojují o statek nejen kvůli sobě a odkazu otce, ale také kvůli jeho obyvatelům a zaměstnancům. Martin Popelka totiž statek poskytoval jako útočiště a zázemí pro ztroskotance a tím jim dal novou životní šanci. U starostů se odhaluje velké rodinné tajemství a Lídiny velké plány narušuje rozchod syna Štěpána s Týnou a přistěhování nesnesitelného tchána. Statek stojí ve vesnici Slunečná a název vesnice vyplývá z toho, že nad oblastí dochází k meteorologické anomálii, kdy statisticky méně prší a více svítí slunce. Na pastvinách, které většinu roku prohřívá slunce, rostou keře, květiny a bylinky, které spásají kozy a krávy a ty pak dojí mléko s jedinečnou chutí. Na statku se vyrábí sýry, které mají delikátní chuť, a proto jsou oblíbené i za hranicí kraje. Do toho na statku stojí studna se „zázračnou“ vodou. Pomocí vody hospodyně Alžběta pomáhá ženám otěhotnět. Všichni v okolí si myslí, že to jsou jen Alžbětiny čáry, vše se změní v okamžiku, kdy se udělají rozbory. Ukáže se, že voda má opravdu složení, které může léčit poruchy plodnosti a je jasné, že se objeví chytráci, kteří by vodu chtěli zpeněžit. Do malého penzionu, který je součástí statku jezdí různí hosté. Rodiny, milenci, záletníci, teambuldingové party. Všechny tyto příběhy seriál Slunečná sleduje. (TV Prima)

(více)

Recenze (75)

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Milion diváků. Co dodat, herci vědí, že to je sračka, tvůrci vědí, že to je sračka ale kvůli štědré výplatě budou hrdě dál tvořit naprostou televizní žumpu a to vše díky milionu tupých Čechů. Protože jejich životy jsou tak smutné a ubohé, že nemají nic jiného na práci než čekat na další a další dávku naprosto podřadné tvorby pro nižší střední třídu. Televizní noviny na Nově, Tvoje tvář má známý hlas, Zlatá maska, Ordinace, Slunečná.....Zeman, Babiš....jsme příšerný národ. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch seriálů, u kterých sice zarytě tvrdíte, že je nesledujete, ale když už to potkáte v televizi, občas na to i kouknete. Nemůžu moc hodnotit úvod, protože ten jsem neviděl, ale v náhodných epizodách 30+ je to celkem zábava. Jasně. Je to v základu klasická telenovela, jakých je všude spousta (s čímž se pojí i typické vztahové nesmysly, které v tomto žánru prostě nemůžou chybět). Ale jsem až překvapen, jaké hlášky jsou scénáristé schopni vymyslet. Napomáhají k tomu sice klasické "šablony vesnických individuí", "chytráků" a "zlatokopek", ale občas je to dobrá sranda. A Holubová tomu dává korunu. Pokud bych měl doporučit českou telenovelu, pak bych (v této chvíli) ukázal na Slunečnou. ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slunečná je prostě jen Ulice ze statku, co má zatím o pár dílů méně. Z hlediska nějakého artu je to věc zavrženíhodná, bohužel plná schopných herců, které jsem v tom opravdu viděl nerad. To ale neznamená, že si to nenajde dost diváků na to aby team scénáristek a scénáristů děj neustále lepil, nastavoval a šrouboval aby alespoň částečně držel pohromadě. Ale na stranu druhou oceňuji následující: není to další seriál ze špitálu, není to další Kriminálka Slunečná, babičky a některé maminy ba dokonce i leckteré drahé polovičky zase mají tu svoji pravidelnou dávku romantiky. Ti ze šťastnějších, kteří nebyli u toho nuceni slzet s nimi či s napětím zatínat palce zda Janek nakonec Týnu k tomu sexu ukecá pak díky seroši záskali pravidelné okénko volna pro sebe a to se přeci také počítá. Za sebe ale dávám - ODPAD. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lambora má také úzke pery, že ich nezmeria ani šublera. Pomaly to vyzerá, ako by mu ich zvnútra ťahal kompresný vysávač. No a tento človek s permanentým kŕčom má byť v seriáli Slunečná tým lídrom, princom, partnerom Burešovej, len škoda, že chémia medzi nimi je ako medzi meňavkou a zavareninou. Herecké výkony sú na takej úrovni, že v podstate natočte na mobil svoje klebetiace susedy a dostanete rovnaký level, ale na rozdiel od Slunečnej sa aj niečo možno užitočného dozviete. Napríklad, že susedka má práve krámy alebo že v pivnici vám pravidelne súloží syn (tak ako sa kedysi dozvedel môj otec 😔) ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Slunečnou jsem do teď bral jako takovou svojí guilty pleasure. Nemám potřebu se nijak obouvat do seriálu a přehnaně kritizovat. Až na občasnou stupiditu v podobě nějakého šarlatánství, který mi snad jako jediný přijde do takového seriálu naroubovaný úplně zbytečně, se mi zdá že se celkem daří si i občas dělat srandu z některých zaběhnutých klišé a omletých frází. Zkrátka jsem si ve Slunečný našel jednotýdenní výplach ve skrze pozitivně laděným seriálem. Už jen na linii s Václavem Knopem se vždy od srdce těším. Ale celkově mě ta herecká sestava ve většině rolí docela sedla a nikterak nepobuřuje. A po těch všech nemocničních seriálech české tvorby poslední doby je tenhle mix v kontrastu venkova a firemního byznysu celkem fajn. Ohodnoceno poctivě po zhlédnutí všech úvodních 35 dílů. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Čím delší, tím horší. 1)  První řadě dávám ***, druhé ** a třetí už jen *. To je sešup!_____ 2)  Slunečnou potkal stejný osud, jako i mnoho jiných (ne)konečných telenovel. Po slibném začátku, na kterým si scenáristé i celý štáb ještě docela dali záležet, kdy herci jsou neokoukaní a zápletky působí svěže, následují další a další řady - díly, které naplnit smysluplným obsahem je vpravdě práce pro vraha. Až na pár výjimek (doktor House třeba) se to také nikomu nedaří. A tak úroveň upadá a upadá, divák (já) se táže, zdali má tohleto zapotřebí (nemá) a nakonec se na seriál vykašle a nechá ho plynout do vytracení._____ 3)  Každý seriál musí mít pár hezkých a přitažlivých herců. Zde to je herecky nepřesvědčivý a postupně stále méně přitažlivý 25letý Marek Lambora (podnikatel Janek Linhart), rovněž herecky pochybný, i když stále přitažlivý 36letý Filip Tomsa (Jankův bratranec Roman), přitažlivý ale hrozně hubený 38letý Jan Plouhar (Štěpán Vacek) či hezký ale poněkud nevýrazný 32letý Roman Tomeš (pracant na statku Tony)._____ 4)  Věk protagonistů uvádím k době, kdy se poprvé objevili v seriálu (2020 - 2021). ()

BarryLyndon odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem věci, kterým byste vy, lidé, nevěřili. Zapálené válečné lodě v dráze Orionu. Viděl jsem C paprsky zářit ve tmě poblíž Tannhäuserovy brány. Viděl jsem i hada srát, žábu bušit pěstí do skály, koně zvracet v barvách francouzský trikolóry. Dokonce sem viděl i stíhačku couvat, vole. Ale todleto sem teda ještě neviděl. Všechny ty chvíle se ztratí v čase, jako slzy v dešti.    Potřebuju odbornou pomoc :-( ()

zette odpad!

všechny recenze uživatele

Jeste horsi nez Ordinace. Nevim, jestli delaji tvurci karikatury z tech postav nebo uz primo z hercu... ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V záplavě novodobé trapné české produkce je tenhle seriál sympatickou změnou. Je to česká oddechová romantická komedie, a tak to člověk musí brát. V rámci svého žánru je to aktuálně to nejkoukatelnější, co se na obrazovkách dá najít. Dokonce mě to zaujalo na tolik, že se každý týden těším na nové díly. Neberte to tak vážně a uleví se vám :-) ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokusím se být v hodnocení pozitivní, protože většina zdejších komentářů u jednotlivých dílů je kritická a ironická, jako by ti, kterým se seriál líbí, se za své názory styděli. Jednoduchá romantická telenovela pohádkového typu, určená především mládeži. Lze ji jako oddechovku sledovat, vždyť se u nás nic jiného netočí. Je nutné vypnout na chvíli mozek, hlavně nehledat nikde logiku a nechat se bavit snažením docela sympatických herců. Obzvláště stará garda - Batulková, Šťastný, Holubová, Hüttnerová, Prachař, Pavelka a Knop jsou ke koukání. Jenom ten sympaťák Maroš Kramár jako kudrnatý blonďák mé představě tvrdého mafiána neodpovídá, stejně jako fešák Lambora s ohledem na své mládí nenaplňuje mou představu tvrdého úspěšného podnikatele. Mladí herci o co líp vypadají, o to hůř hrají. Někteří si vystačí v celé epizodě s jediným výrazem. Odříkají svoje repliky, ale s postavou nesplývají. No co, oni se časem vypracují, každý nějak začíná. Dějově je to předvídatelné, velmi rozvláčné až místy nudné, i když se v pozadí nabízejí mnohé zajímavé dějové linie, třeba testy otcovství, boj o pražskou vilu za pomoci demence majitele, či osudy z minulosti ostatních zvláštních obyvatel statku. Má - li to mít 80 dílů jako Krejzovi, tak na ně zřejmě časem dojde. Z druhé strany je úkolem televize diváky informovat, vzdělávat a především bavit, což v tomto případě u určité věkové kategorie plní. Co je zvláštní, je nedbalá práce vizážistek. Řekněme Týna je oblečená a načesaná jak do chléva, tak do postele, a to se ještě mezitím ve stejných hadrech promítne i v sýrárně. Zřejmě nemají šajn, jak člověk ve chlévě od zvířat, a od koz obzvláště načichne, i když v tomto případě jsou tam jenom dvě. Znám to z praxe, po škole jsem pracovala v JZD jako zootechnička a když jsem spěchala na autobus, aby mi neujel a nestihla jsem si po směně umýt vlasy, tak si cestující ode mne odsedali. Je to jen telenovela, tak je to jenom muška. Všude, tedy i na kostýmech se šetří i když nějaká ta noční košilka nebo župánek by rozpočet nezruinoval. Je to celkově velmi jednoduché a naivní, i když občas se tam překvapivě najdou docela vtipné momenty a hlavně je to takové přívětivé a pozitivně laděné. Ona trocha té romantiky v dnešní hektické době, plné válečných, přírodních a kriminálních dramat, nezaškodí. Úmyslně jsem se vyhnula slovíčku hloupé, protože to by mi u toho milionu a půl diváků, kteří to sledují, včetně mne, jen tak neprošlo. Daleko nejzábavnější na celém seriálu jsou komentáře zdejších uživatelů u jednotlivých dílů. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další ze seriálů TV Prima typu "nová telenovela v akci". Jedná se o celkem zábavný a romantický seriál pro celou rodinu ze statku ,který je plných svérazných postaviček a příběhů o nich. Hlavní duo- ona spolumajitelka statku v podání Evy Burešové a on-bohatý synek velké firmy ,ve které sám pracuje v podání Marka Lambory si mnoho dílů hledají cestu k sobě a spousta lidí jim pomáhá a někteří se jim to snaží překazit.Prostě ona klasika se spoustou klišé ,ale celkem zábavně napsaná se spoustou skvělých herců a dobře a uvěřitelně zahraných postav ,což není na seriál úplně málo.Samozřejmě početný seriálový tým a poměrně velký počet dílů znamená  ,že časem scénáristé neví kudy kam a seriál upadá do nudy a stereotypu.Tady se většina dílů drží mírně nad průměrem a to zejména díky skvělým hercům a prostředí.Dávám čistých 50% , no a skočím se projet na nějakém koníkovi. ()

Firebug odpad!

všechny recenze uživatele

Dramatické seriály s kontinuálním vyprávěním jedné dějové linky zažívají v dnešních dnech renesanci. Je na pováženou, že tam, kde zahraniční tvorba je schopna nabídnout mnohdy zábavnější/originálnější podívanou, než mnohé filmové blockbustery, tam tvůrci Slunečné zamrzly někdy v devadesátkách, kdy frčel Život na zámku. Kvalitativně se to hodně blíží Ulici s nepatrným plusem v podobě o něco málo lepších hereckých výkonů a příslibem, že to snad někdy v budoucnu definitivně skončí. Ale porovnávat Ulici a tohle veledílo pro celou rodinu je jako porovnávat průjem se sračkou... ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama