Reklama

Reklama

Mohlo by to být šťastné manželství: oba jsou mladí, zdraví, mají dvě krásné děti, rozhodně netrpí nedostatkem peněz, mají spoustu přátel... Mohlo, ale není. Alespoň Lianna v něm není šťastná. Možná je to tím, že neustále cítí tu jistou nadřazenost, se kterou se k ní Dick, kdysi na škole její profesor, nepřestal chovat. Možná jí ke štěstí nestačí starat se o domácnost, být pečlivou matkou a poslušnou ženuškou svého úspěšného muže. Možná potřebuje svůj život také naplnit něčím smysluplnějším, zajímavějším. Aby se mohla realizovat, aby mohla zase být sama za sebe. Možná jí k tomu pomůže ten večerní kurs, který si konečně vyvzdorovala a který jí dovolí alespoň dvakrát týdně se osvobodit od věčného kolotoče nikdy nekončících domácích prací. A Lianna dychtivě nasává všechno to nové, co jí tahle zkušenost přináší: nová témata, nové tváře, nová přátelství. A nové lásky. Tak nové, že by tomu sama ještě před pár týdny odmítala uvěřit. Ale nikdy není pozdě na to uvědomit si, kam člověk patří...

John Sayles napsal scénář tohoto filmu ještě před svým režijním debutem, kterým je snímek Návrat do Secaucusu z r. 1979. V sedmdesátých letech minulého století se mu však nepodařilo získat prostředky na film o lesbické lásce, a těm, kdo by byli ochotni takovýto film financovat, zase nebylo po chutí, že by jej měl natočit muž. Sayles se tedy k tomuto námětu vrátil až poté, co si vydobyl ostruhy svými dvěma prvními filmy. I přesto jej však musel kvůli problémům s rozpočtem natočit na 16mm film místo plánovaných 35mm.

Na působivém vyznění snímku má nepochybně lví podíl představitelka titulní role Linda Griffithsová, zajímavé je jistě i to, že jednu z menších rolí - přítele Jerryho - si zahrál režisér sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poněkud rozvláčné, dámsky uplkané a vcelku nezáživné (až příliš >nezávisle< pojednané) dramíčko, darmo pohledět... :-/ . . . Ale aspoň je to takové uvěřitelně ze života, aspoň tedy těch životů, na které a jejichž protagonist(k)y se vydržíte ty téměř dvě hodiny dívat. I když na druhou stranu zase musím uznat, ve své době asi film musel působit o hodně zajímavěji a že je to i po čtvrtstoletí od vzniku svým obsahem docela smysluplný lidský příběh. Škoda jen, že ho nenatočila nějaká >zaangažovanější< osůbka, pro formu spíše ženského pohlaví... ;-) . . . Tož - láska je láska - a ty čtyři hvězdičky - pro milé lesbičky. (I když s odřenýma prsama... :-) - - - - - (Poprvé viděno 14.9.2008 na ČT2, komentář zde jako první - 15.9.2008) ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj lezby majú svoje problémy. Aj tak by sa dal charakterizovať tento kontroverzný snímok, ktorý má záujem otvárať tabuizované témy. Nevravím, že postavy a ich životy nie sú dobre napísané, ale pokrivkáva spracovanie, ktoré pôsobí televízne, smerom k záveru naťahovane a naviac je to určené skôr pre 4% sexuálnu menšinu, nie pre normálnych ľudí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zhruba dekádu předtím než se to stalo módní záležitostí, přišel Sayles s příběhem o lesbickém vztahu na americkém maloměstě. A přestože to tehdy mohlo být téma skandální, přistoupil k tomu naprosto civilně a velmi věrohodně ukazoval, jak se k takovéhle ženě chová okolí. Dokonce odolal i tomu, aby to vyhrotil do nějakých tragických rozměrů. Prostě taková historka ze života. ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Lianna je zajímavě natočený snímek, který je uvěřitelný. Jednotlivé scény a záběry kamery na sebe dokonale navazují. Film tak plyne zcela logickou cestou. Navíc zde odvedli výbornou práci herci (hlavní hrdince jsem opravdu fandil), kteří nikterak nepřehrávali. Film nehlásá žádná radikální poselství, jen říká: buďte sami sebou a snad vás okolí pochopí. Dávám 4 hvězdičky (74%). ()

Zajímavosti (3)

  • Prostředky na natočení filmu poskytli z velké části Maggie Renziová a Jeffrey Nelson. Na filmu se finančně podílelo zhruba třicet "netradičních" investorů - lidí, kteří do filmu nikdy předtím neinvestovali. (thommas)
  • John Sayles napsal scénář k filmu Lianna ještě před natočením jeho Návratu do Secaucusu. V sedmdesátých letech se mu ovšem nepodařilo sehnat na film o lesbických milostných pletkách finance, a když někdo byl ochotný peníze poskytnout, nebyl zase spokojený s tím, že film režíruje muž. Sayles tedy natáčení odložil na později a svůj scénář převedl na plátno až po svých dvou úspěšných snímcích Návrat do Secaucusu a Všechno pro tebe. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (thommas)
  • Film byl natočen na formát 16 mm a později byl přetransformován na 35 mm. Tento postup byl v nezávislém filmu osmdesátých let zcela běžný. Původně se mělo natáčet na 35 mm s rozpočtem 800 000 dolarů. Sayles tolik peněz ale nesehnal, a tak se rozhodl "ořezat" rozpočet natáčením na šestnáctku. (thommas)

Reklama

Reklama