Reklama

Reklama

Bolero, celosvětový hit

(TV film)
  • Francie Boléro, le refrain du monde (více)

Obsahy(1)

Geniální skladba Maurice Ravela, jak ji neznáte... Každých patnáct minut se někde ve světě hraje Ravelovo Bolero, jedna z nejpopulárnějších skladeb všech dob. Tento film se snaží odpovědět na to, jak tato slavná melodie inspirovala a ovlivnila světovou pop-kulturu. Zkoumá složitost a bohatost zdánlivě prostého díla: emoce, které vyvolává, závrať, kterou vytváří, ale zabývá se také díly, která se Bolerem inspirovala. O svém vztahu k této skladbě ve filmu hovoří například Lalo Schiffrin, Rufus Wainwright, Angélique Kidjo či Claude Lelouch. Uvidíme však také ukázku z krátkého fimu Patrice Leconta, v němž komik Jacques Villeret mistrovsky ztvárnil otráveného a nepozorného bubeníka právě při Boleru. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Taková dokumentová oddychovka bez užitečných informací. K vidění v archivu České televize https://www.ceskatelevize.cz/porady/13096159798-bolero-celosvetovy-hit/ ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Milujem túto famóznu skladbu a preto všetko čo je o nej známe ma zaujíma. Je tu k zhliadnutiu množstvo zaujímavých a netradičných prevedení. A hoci je to len dokument, je to predsa Maurice Ravel a jeho Bolero!!!! ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takže ide vlastne o techo hudbu s typickým strojovým opakovaním motívu bubnov. A tiež o typickú filmovú muziku použitú v množstve filmov a ešte väčšie množstvo filmových hudobných skladateľov sa ním inšpirovalo a je to poznať. Po tomto dokumente mi bude Bolero znieť v hlave ešte pár hodín a budem s ním zaspávať. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelá skladba, to veru. Od svojho vzniku v roku 1928 je Ravelovo „Boléro“ najobľúbenejším „klasickým“ dielom na svete. Bubnová rozprávka, ktorá zachytáva mimoriadny osud toho, čo malo byť kedysi radikálne. Ale dokument neodhaľuje nič extra, len základ. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama