Reklama

Reklama

Skutečný příběh švédské hudební legendy, která svými skladbami dobyla svět... Jedna z nejúspěšnějších kapel v historii populární hudby začala psát svou historii na počátku 70. let a první singl pod názvem ABBA vydala v roce 1972. Zásadní zlom ale přišel o dva roky později, kdy kapela zvítězila v soutěži Eurovize s písní „Waterloo“. Úspěch to byl naprosto fenomenální a ABBA se stala první neanglicky mluvící popovou skupinou, která dobyla hitparády v anglicky mluvících zemích, včetně Velké Británie a USA. Následovalo mnoho dalších hitů, jako třeba "Dancing Queen", "Mamma Mia", "Take a Chance on Me" nebo "Thank You For The Music". Úspěch si ale vyžádal krutou daň v podobě rozchodů obou párů, které ve finále vyústily až k rozpadu celé kapely. Hudba slavné čtveřice ale žije svým životem i v dnešní době, nadále se totiž ročně prodává velké množství jejich desek. Dokument přináší ucelenou historii skupiny očima všech členů kapely, kteří hovoří o svých životech a písních. Nedílnou součástí jsou i archivní záběry, které dokreslí hudební umění skupiny ABBA. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skutočná legenda ešte pred príchodom samozvaných rapových hviezd. Toto má muzično, nádej, súlad, emócie, kvalitu. To druhé čiernotu a nadávky. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dostupné zde:   https://ulozto.cz/file/5CskKkFRG9Dw/abba-navzdy-vitaz-berie-vsetko-2019-gbr-hudobny-dokument-sk-dab-partner-664152-mkv#!ZJRkZQR2AGLmZQxlBGSyZGyyMwR0MUqRBHqwnUuVomOdqQVjZj== ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Komplexne natočený dokument jednej z najvýznamnejších skupín 20 storočia, od ich začiatkov, cez oslnivú kariéru, po rozpad kapely, až po súčasné projekty. ()

sator

všechny recenze uživatele

Historie úspěchu švédského hudebního uskupení ABBA, kterou retrospektivně vyprávějí její bývalí členové. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Na hudobnom dokumente o skupine, ktorú pozná vari každý Pozemšťan, sa mi páčilo, ako komplexne bol spracovaný. Prejdeme si všetkými obdobiami, úspechmi a pádmi. Dozvieme sa, ako sa vyvíjala skupina, profesionalizovalo sa ich vystupovanie, formovalo aranžmán. Najkrajšie bolo obdobie ich tvorby na chate na ostrove, posiatom farebnými drevenými letnými domami, ktorý leží medzi Baltským morom a švédskou metropolou. Ostrov Viggsö, známejší ako ostrov Abba. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Informačně bohaté, tuze zajímavé, spousta dostatečně dlouhých hudebních ukázek... tenhle dokument je čirá radost a ABBU oslavuje přesně tak, jak si zaslouží. 95%. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

V roce 1999 Abba vítez bere všechno. O dvacet let později aktuálnější dokument. A stejně nestihl reflektovat znovuzrození kapely. Takže za dalších dvacet let ABBA vítěz bere? Nebo dává? Každopádně nadupané super písničkama a zajímavé z pohledu vztahů - jak po rozvodech obou dvojic vznikly ty nejlepší písničky (smutnější balady). ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Cesta švédskej skupiny ABBA. Čo sa týka profesnej cesty ale aj cesty súkromným životom. vykreslenie jednotlivých skladieb od ich vzniku až po ich finálnu interpretáciu. Prevedenie: Veľmi sa mi páčilo, že dokument je akousi časovou linkou preto sa divák veľmi ľahko orientuje. Rovnako sa mi páčilo, že sa sa dozvedeli pozadie a príčiny vzniku jednotlivých známych skladieb a aj to čo k daným skladbám autori a interpreti cítia. ABBA bola vždy fenomenálna kapela a teraz keď som videl tento dokument tak pri počúvaní piesní už na ne budem pozerať o dosť inak. The winner takes it all. 95% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zdalo by sa, že o Abbe už bolo natočené a zdokumentované všetko. Ale nie je to tak, lebo Abba ani 40 rokov po ukončení spoločnej činnosti nepovedala posledné slovo. A pritom nemusia natočiť žiadnu novú pieseň. Je to len o manažérskej a muzikantskej genialite oboch tvorcov, keď vedia svoje osvedčené hity použiť stále novým spôsobom ako výberovky Abba Gold, ako muzikály, ako filmové muzikály, a ktovie, čo bude ešte nasledovať... A ľudia im to žerú, vrátane mňa a vyzerá to, že nie som sám. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

I když bych našla vícero ABBA písní, které se mi hodně líbí, mám je třeba spojené s nějakou událostí, zážitkem (vzhledem k tomu, jak často se pořád všude možně hrají, asi není divu), nikdy jsem nebyla nějaká skalní fanynka skupiny. Je na mě asi trochu moc disco-popová. Každopádně se jí nedá upřít postavení jakési legendy v rámci svého žánru, kterou se do dnešních dní (právem) bezpochyby stala. Dokument přibližuje osudy skupiny od nenápadných začátků přes úspěch v Eurovizi a období stále se zvyšující popularity až po rozpad a nástiny pokusů jednotlivých členů o vlastní hudební projekty. Dozvěděla jsem se poměrně dost informací, jednotliví členové se příjemně poslouchali, bylo znát, jak moc pro ně jejich společný projekt znamenal, s jakou radostí ho po léta tvořili. Těmhle lidem bych i věřila, že to hlavní, proč to dělali (ať už skládali nebo zpívali nebo obojí), bylo potěšení z hudby. Na jejich tvorbě je to pak velmi znát, asi proto je hodně jejich písniček tak chytlavých a musí to asi ocenit i člověk, který má raději jiné žánry. Stejně jako musí ocenit nesporné hudební kvality té tvorby (ti lidi fakt uměli zpívat, skládat, nebyli to jen čtyři panáci, co by si někde stoupli a začali juchat v barevných hadrech). Považuji vlastně za takový malý zázrak, že se ti čtyři talentovaní schopní lidé, kterým to dohromady tak ladilo (hlasy, ale zřejmě i představou o svém "produktu" a jeho provedením), tak pěkně sešli a vydrželi spolu tak dlouho. Za ještě větší zázrak bych považovala (vzhledem k tomu, že mezi sebou měli víceúrovňové vztahy, tudíž muselo být o to těžší vše vybalancovat k vzájemné spokojenosti), kdyby se nikdy jako skupina nerozpadli (a asi se nevidím ani tomu, že se jim rozpadla manželství, muselo to být náročné ze všech stran). Ne nadarmo se ale říká, že v nejlepším se má přestat, možná kdyby to zkoušeli nějak "na sílu" táhnout dál, nestali by se takovým kultem. A k tomu kultu patří i ty jejich šíleně barevné kostýmy, které dnes člověku přijdou hrozné, věřím, že ve své době ale musely zaujmout a bez nich by také ABBA nebyla ABBou. 80 %. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Skvelý hudobný dokument. Videné na Silvestra 2020. Vďaka RTVS, ktorá sa na jednom zo svojich kanálov rozhodla pre prvotriedny hudobný program. Prierez celou ich históriou a kľúčovými hitmi, z ktorých podľa môjho názoru najviac vyniká Winner takes it all - azda najkrajšia a najbolestivejšia rozchodová pieseň vôbec. Dokument je vyvážený, podáva množstvo informácií a útržky piesni sú vkusne vybrané, nie sú otravné, ale dosť dlhé na to, aby si ich divák mohol pospevovať. Mám naozaj zážitok :) . ()

subic 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale od mala jsem miloval Fridu. Přitom už dávno nehráli, když jsem je jako špunt začal tak nějak registrovat. No vidíš a do dneška je ABBA prostě TOP i pro mě. Pro mě tvl hard-rockera. Přitom hráli v době punk-rocku ten jejich popík a ono to prostě fungovalo a funguje. A přitom si nevybavuju, že bych kdy koukal na nějaký jiný dokument o ABBĚ, ano jsou nějaké další, krom ABBA ve filmu (1977). 9/10 ()

Reklama

Reklama