Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

angel74 

všechny recenze uživatele

Severské detektivky si obvykle docela užívám, ale islandský seriál Vraždy ve Valhalle mi moc nesedl. Než se to trochu rozjelo, tak jsem si u prvních třech dílů párkrát i zdřímla. Přibližně v šesté epizodě jsem tomu konečně přišla na chuť a během sedmého dílu jsem začala vnímat také hudbu, která mě dokázala vtáhnout do děje. Bohužel samotný závěr už měl zase krapet sestupnou tendenci. Celkově mi připadalo, že scénář dost pokulhával. Tvůrcům se však aspoň podařilo okořenit vyprávění patřičně ponurou atmosférou. (65%) ()

Najt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý příběh, suverénní atmosféra, krásná zmrzlá země a výborně napsané postavy dělají z této poctivé kriminálky výborný projekt. Vlastně od začátku se něco děje, nejdříve přibývají vraždy ( škoda, ze jich nebylo více ), ohledávají se místa činu, začne se vyšetřovat a posledni třetina se úplně změní. Divák je stale napnutý díky povedené atmosféře a čeká, co se bude dít. Vždycky je prostor pro zlepšení, ale Brot v rámci realistické severské kriminalistiky, je ztvárněn skvěle prakticky po všech stránkách. // 4,5* ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Minimalistická, chladná, napínavá vražedná show z Islandu. Niektoré obrazy natáčané v interiéri boli príliš tmavé a ako divák som mala nutkanie pridať jas, lebo mi uniká nejaký dôležitý detail. Aj keď som mala pocit, že ubližovanie deťom v detskom domove nie je veľmi originálna téma, seriál má potenciál udržať diváka v napätí od prvého do posledného dielu a zaradiť ho do zoznamu kvalitných severských kriminálok. Nenašla som odpoveď na niektoré logické otázky – prečo sa policajti vyberú na nebezpečné miesto osamote a do riskantných situácií vstupujú otočení chrbtom a ešte aj telefón zostal v aute. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ nečakáte prílišnú originalitu, ale „len“ klasickú poctivú severskú kriminálku, tak vás táto miniséria určite poteší. Našlo by sa niekoľko chybičiek (najviac, že nedali na poriadok Arnarov vzťah so sestrou), ale v konečnom dôsledku to bolo napínavé až do konca. A to som si myslel v 6. časti, že hlavný krivák je jasný. Ale myslel som si zle. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že v mnohom sa tvorcovia inšpirovali od krajanov pri prvých dvoch sériách Trapped - predstaviteľka Katy sa objavila aj v prvých dvoch sériách tohto seriálu (samozrejme, že nielen ona) - a v niečom aj od dnes už klasiky žánru Bron (a možno to len robí blond hriva hlavnej predstaviteľky a kolega z iného severského štátu). Príbeh bol zaujímavo vyskladaný, okrem hlavnej dejovej linky bavili aj traumy hlavných vyšetrovateľov. Hudbu k tomuto seriálu robil ten istý Benediktsson, čo aj vo výbornom filme Malmhaus. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vraždy vo Valhalle ponúkajú dve rozdielne polovice, pričom tá prvá je "iba" nadpriemerná. Nie je to tak, že všetko je zrazu inak, ako napr. v Temnom prípade, len spoločne s vyšetrovateľmi zisťujeme, že jednu zo štyroch vrážd spáchal niekto iný. Má to logiku, pretože všetko sa zatknutím vraha nevyriešilo, predovšetkým temná minulosť istého sociálneho zariadenia pre mladistvých. Seriál skvele graduje, mení aj tón a atmosféru, ponúka úžasné zábery islandskej prírody a aj ten vyšetrovací pár nie je úplne najtradičnejší. No a ponúka aj myšlienku, že čo rodina a štát pokazí, rodina a štát už nenapraví. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Celý seriál je natočen v islandštině, ale objevuje se zde němčina i angličitna. (Quentin10)
  • Seriál se původně vysílal v roce 2019, poté byl celosvětově uveden v roce 2020 na Netflixu a bezplatně vysílán na BBC Four ve Velké Británii. (Quentin10)

Reklama

Reklama