Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (85)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ano, je fakt, že moc originality tahle série nepobrala, ale je to opravdu napínavý a syrový seriál, prostě typický severský a tak mu odpustíte pár vad a oslích můstků. Nejvíce mě zaujala zápletka o tom, jak moc policistka podléhá nemoci z povolání (Kata a kauza videa jejího syna). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivá islandská detektivka, na které je zajímavé to, že má vývoj, který bych v průběhu sledování za nic nepředpokládal. Přitom opět krásně těží z dobré temné atmosféry a prostředím, které je v rámci islandské krajiny nezaměnitelný. Jak kdybych se tam před pět lety vrátil a užíval si ty města a místa spolu s herci. Jediné mínus tu je asi hlavní vyšetřovatelka, na kterou si musíte dlouho zvykat. Někdo by po prvních minutách mohl seriál kvůli její protivné postavě odsoudit, ale byla by to škoda. Vraždy ve Valhalle jsou výbornou detektivní islandskou minisérií. Kdybych nevěděl, že na Islandu se nevraždí, tak bych měl skoro pocit, že žít na tomto ostrově je na vlastní riziko. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Štandardná kriminálka s precíznym rozpletaním kriminálnej dejovej linky. K tomu výborná atmosféra a sympatickí herci. Len jednu chybičku to malo - vrah bol prezradený (chtiac či nechtiac) príliš skoro, takže druhá polovica tejto minisérie bavila trochu menej. Lepší priemer.65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vraždy vo Valhalle ponúkajú dve rozdielne polovice, pričom tá prvá je "iba" nadpriemerná. Nie je to tak, že všetko je zrazu inak, ako napr. v Temnom prípade, len spoločne s vyšetrovateľmi zisťujeme, že jednu zo štyroch vrážd spáchal niekto iný. Má to logiku, pretože všetko sa zatknutím vraha nevyriešilo, predovšetkým temná minulosť istého sociálneho zariadenia pre mladistvých. Seriál skvele graduje, mení aj tón a atmosféru, ponúka úžasné zábery islandskej prírody a aj ten vyšetrovací pár nie je úplne najtradičnejší. No a ponúka aj myšlienku, že čo rodina a štát pokazí, rodina a štát už nenapraví. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem či sa "The Valhalla Murders" dočká druhej série, ale potenciál tam rozhodne je. Toto je ďalší seriál, ktorý spadá medzi studené severské krimi thrillery, tentokrát z Isladnu. A naši detektívi budú pátrať po sériovom vrahovi. Osobne som ale zo série nemal pocit, že by nejako výrazne prevyšovala niektorých svojich predchodcov. Problém seriálu pre mňa je, že dlho trvá, kým sa začne konečne niečo diať a miestami som skutočne tápal v nude. Postavy našich vyšetrovateľov sú podľa mňa okey a bol som zvedavý kam sa to vyvinie, no reálne to začalo byť zaujímavé až počas druhej polovice série. Tam sa už pomaly začínajú karty ukladať na stôl, veci začínajú viac dávať zmysel a okrem toho príde ešte niekoľko skutočne hrozných odhalení, ktoré to celé urobia ešte oveľa oveľa silnejšie. A musím povedať, že keď v poslednej epizóde odhalíme hlavného zloducha, bol to pre mňa skutočne hrozivý moment. Myslím si, že to mohlo byť síce o niečo silnejšie, ale možno to tvorcovia v ďalšej sérii trošku viac dopilujú. Som pokračovaniu otvorený, uvidíme čo sa so seriálom bude diať ďalej. Hodnotenie: B ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrnejsi severská detektivka. Opět temný a drsný případ s kořeny v minulosti, detektivové s emocionálními problémy a šokující odhalení. Řemeslně slušné ale nijak nevybočující. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ne, že by to nebylo správně seversky natočené, temné, sychravé apod., ale zdá se mi to, nebo je to téma, které se nějak moc opakuje? Namátkou Sleppers nebo dokonce dost podobně nedávné Journal 64? A to jsem určitě ještě něco zapomněl. Snad jen díky tomu jedna hvězda dolů - koukat na několik dílů s těžkým déja-vu při vzpomínání "Kde já už tohle viděl...?" prostě atmošce moc nepřidá. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Za mě velice slušná kriminálka, kterých jsem už viděl opravdu nespočet. Žeru je:) a co si budeme, sever v tomhle drží absolutorium, protože na jejich atmosféru a charaktery postav má opravdu málo která země. A všichni tam umí sakra dobře hrát. První případ sériového vraha v zemi je samo o sobě fascinující. Propletenec kde nic nevíte jistě. Silnější čtyřka. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Islandská pochmurná kriminálka. Oceňuji sexy postavu 42letého Björna Thorse (vyšetřovatel povolaný z Norska Arnar). Rovněž přitažlivý mladistvě vyhlížející vystudovaný právník 39letý Bergur Ebbi Benediktsson (policejní ajťák Erlingur) by stál za hřích. Doma je známý jako spisovatel a stand-up komik. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vydarená severská kriminálka so sympatickou dvojicou detektívov ktorá miestami prekonáva aj populárny True detective z produkcie HBO. Obrovskou škodou je stereotyp o tom, že zneužívanie detí kryjú policajti či sudcovia a chcelo by to konečne reálnejší seriál, v ktorom deti znásilňujú vedúci táborov, rodinný príslušníci či hviezdy z Hollywoodu či novinári z BBC tak ako sa to bohužiaľ odohráva v skutočnosti. Oceniť treba aj vyváženosť krokov mužských a ženských postáv v seriály. Mrazivá severská kriminálka s množstvom chýb ale sympatickými postavami, skvelou hudbou a príjemnou atmosférou. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Úplně nejásám, ale šlo to. Mrazivá nebyla jenom islandská příroda, což je naprosto v pořádku, ale i ti studení lidé byli o kapánek ledovější, než by bylo zdrávo. U severských detektivek se sice jaksi očekává, že hlavní vyšetřovatelé budou bezemoční a málomluvní roboti s totálně posraným (pardon, ale jinak to nazvat nelze) osobním životem, ale tady to hnali až do extrémů, což už bylo spíš směšné než dramatické. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

seveřani umí i lépe a třeba pátý díl byl vyloženě na přesdržku,ale jako celek jsou Valhalla murders solidní a bez větších problémů zabaví.Osobně bych se každopádně obešel bez vedlejších linií - policistka a její nikam nevedoucí linka se synem,policista a jeho family/daddy issues - protože to je dnes prakticky v každé podobné kriminálce a tady to bylo chvílemi spíš otravné.Chápu,že je to snaha o to ty postavy polidštit,ale proč musí být všichni policajti na severu poloviční trosky s temnou minulostí/přítomností a nemůže mezi nimi být alespoň jeden s normálním životem mi úplně hlava nebere...70% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Severské detektivky si obvykle docela užívám, ale islandský seriál Vraždy ve Valhalle mi moc nesedl. Než se to trochu rozjelo, tak jsem si u prvních třech dílů párkrát i zdřímla. Přibližně v šesté epizodě jsem tomu konečně přišla na chuť a během sedmého dílu jsem začala vnímat také hudbu, která mě dokázala vtáhnout do děje. Bohužel samotný závěr už měl zase krapet sestupnou tendenci. Celkově mi připadalo, že scénář dost pokulhával. Tvůrcům se však aspoň podařilo okořenit vyprávění patřičně ponurou atmosférou. (65%) ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dokonce i v severském seriálu se poldové mohou chovat stejně hloupě jako v českém, a to jako velcí hrdinové. Na podezřelá osamělá místa chodí sami, bez mobilu, jestli pistoli skutečně mít na Islandu nesmí, nejsem schopná posoudit. Každopádně nejvíc napětí stavělo právě na situacích, které jsou založeny na naivitě lidí v uniformě. A to mi vadilo. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Minimalistická, chladná, napínavá vražedná show z Islandu. Niektoré obrazy natáčané v interiéri boli príliš tmavé a ako divák som mala nutkanie pridať jas, lebo mi uniká nejaký dôležitý detail. Aj keď som mala pocit, že ubližovanie deťom v detskom domove nie je veľmi originálna téma, seriál má potenciál udržať diváka v napätí od prvého do posledného dielu a zaradiť ho do zoznamu kvalitných severských kriminálok. Nenašla som odpoveď na niektoré logické otázky – prečo sa policajti vyberú na nebezpečné miesto osamote a do riskantných situácií vstupujú otočení chrbtom a ešte aj telefón zostal v aute. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o severský seriál, tak je poněkud slabší. Dějově vám bude připadat, že se tvůrci tu a tam inspirovali tady a jinde zase tu, takže nakonec budete mít pocit, že jste to už možná viděli, i když to tak úplně nebylo. Kvalita je ovšem na příjemné úrovni snad ve všech rovinách. Příjemná a kvalitní jednohubka pokud nemáte příliš vysoká očekávání. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Misty vlažnější a trochu televiznější, ale rozplétání zločinu je vykresleno dobře, má atmosféru a dobré obsazení. Škoda, ze první polovina nešlapala jako ta druhá. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Konečne nijaká mysteriózna sračka bez ladu a skladu, a hlavne logiky, s ktorými sa v poslednom čase roztrhlo vrece (napríklad všetko podľa predlohy od S. Kinga). Surové, priamočiare, možno trochu jednoduché krimi. Občas som mala pocit, že som to už ikskrát videla niekde inde, ale v konečnom dôsledku som sa nenudila. Zneužívanie detí, skorumpovaná polícia a vládni úradníci, ale to máme aj tu (pripomenulo mi to, keď policajný prezident pomáhal zahladiť dôkazy v kauze Kuciak). Ale bavilo ma najmä to, že severania si zase neváhali zarýpnuť do ZLEJ CIRKVI. Možno by som tej téme v seriáli dala ešte väčší priestor. Všetci cirkevníci sa tvária ako baránkovia boží, alebo skôr ovce, ale keď niečo nie je podľa nich, tak by najradšej znovu upaľovali na hraniciach... ()

Meijin 

všechny recenze uživatele

Vycházíme-li z faktu, že na Islandu se moc vražd nestává a se sériovým vrahem se setkali vyšetřovatelé poprvé, pak se dá pochopit, proč jim vyšetřování moc nešlo a museli povolat zkušenějšího Ragnara z angažmá v Norsku. Překvapilo mě ale, jak dostávali pořád přes držku od zločinců, protože pistolí ozbrojený policista na Islandu, to je příliš barbarské a násilnické. Příběh je založen na silném námětu 30 let starých událostí v chlapeckém dětském domově Valhalla. Kata a Ragnar jsou detailně vykresleni včetně jejich problémů v soukromém životě. A přes malé polevení uprostřed série se to od 6.dílu znovu skvěle rozjíždí a divák se dočká pár zvratů. Ano s těmi skandinávskými těžko zapamatovatelnými jmény mám taky problém a v závěrečném rychlém tempu událostí by se mi občas nějaké okomentování situace hodilo, ale celková atmosféra a sympatie s postavami to přebyly. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Dobry krimi serial ze severu, ktery tentokrat tvurci prekvapive nezabili prehnane divokym zaverem, jak je dnes zvykem... 3+ ()

Reklama

Reklama