Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První distribuovaný muzikál, který byl plně ozvučen. Před ním existovaly pouze částečně ozvučené filmy. Film byl žhavou novinkou, kde již samotný slogan filmu “ All Talking - All Singing – All Dancing“ (celomluvený – celozpívaný – celotaneční) dokáže vyjádřit tehdejší novátorství.
Příběh pojednává o milostném trojúhelníku mezi umělci z divadla. Láska je zde využita pouze jako jednoduché vodítko k muzikálovému zpracovaní, kdy láska vítězí nad silou. Mnohem zajímavější je několikanásobné pokračovaní muzikálu v dalších letech (1935, 1937, 1940), kdy po výměně hlavních postav při zachování naprosto stejného příběhu si film drží stejnou, ba ještě vyšší přízeň diváků. (Duckinka)

(více)

Recenze (15)

metfor

všechny recenze uživatele

Naprosto mě uchvátil talent Bessie Love https://www.csfd.cz/tvurce/4222-bessie-love/ . Podala z mého pohledu bezchybný dokonalý herecký výkon. Je mj. úctyhodné, že hrála už v roce 1917 pod režií Griffitha a objevila se též v roce 1983 ve Formanově Ragtimu. Podíval jsem se na rozhovor s ní z roku 1970 - moc pohodová, pohotová, příjemná a hezká babča. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2018 Film 1: Nudna a nezazivna muzikalni komedie s otravnym panakem v hlavni roli, blbouckou blonckou v roli objektu touhy, parodií na Jacka Warnera a trapnou zapletkou. Dve hvezdy za herecku ktera ztvarnila druhou polovinu sesterskeho dua, jako jedina umela hrat. Dostat za toto Oskara? Nechapu. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Klasická šablóna vzťahového trojuholníku s výrazným hollywoodskym zafarbením, avšak emocionálne úprimná, čo je plus. Choreografické čísla snímané troška staticky v jednom uhle, ale vzhľadom k roku vzniku to nemienim kritizovať. Žánrové zrkadlo pre 30-te a 40-te roky pre diela inšpirujúce sa práve od Broadway Melody. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezké tanečnice i když na dnešní dobu trochu tlusté nohy. Nástup zvuku prospěl některých žánrům - hlavně muzikálu. Tento patří do tzv. předkodexového období (produkční kodex existoval, ale byl nevymahatelný). Množství filmů tak obsahovalo sexuální narážky, zmínky o drogách či promiskuitě, zobrazení násilí, rozvod apod. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

[Oscar za nejlepší film č. 2.] * Inu, fakt nevím, odkud se do hodnocení tohoto filmu pustit. Dá se na něj pohlížet více způsoby, namnoze si odporujícími. Tak za 1) Dá se možná říci, že film dostal Oscara za opojení funkčním ozvučením (minulý Oscar byl němý). Sice to tak vypadá (film je blboučký), ale na druhou stranu, zvuk je zde opravdu používán funkčně, i mimo záběr atd., žádná laciná senzace. 2) Na jednu stranu jsem opravdu trpěl slabým dějem, na druhou stranu, tento film je tak silným základem např. Zpívání v dešti (Singing in the Rain), které parafrázuje 4 nebo 5 písní a "dělá si legraci" přesně z tohoto období... S podstatným rozdílem, že zde není zasazení filmu do prostředí filmu, ale jde o Broadway, svět velkých muzikálů. A přesně to je důvod, který z filmu udělal ve své době až takový fenomén, že bylo během několika let natočeno několik trháků - remaků. Zpívání v dešti není parodie a zesměšnění, ale hold tomu, co tento film prezentuje. 3) Všimněte si, kolik filmů je o filmu, herci hrají herce. Je to zkratka? Nebo jim to umožní jednou se konečně přestat přetvařovat a ukázat, že mají také svůj život, a že to není legrace? Zde umocněné na druhou, protože blbý děj je taková mýdlová opereta? Jenže si na druhou stranu vezměte, kolik takových filmů je milováno a/nebo skutečně dobrých. Něco jako když se spisovatel neudrží a píše o spisovateli (= o sobě) -- umožní to nefabulovat a propašovat tam někam i pravdu. Tenhle film přitom není nic novátorského, viděl jsem kdysi třeba už podstatně starší a němé Duše na prodej (Souls for sale), což byla míň pohádka a karneval života... ||| Tak už stačí, objektivně vzato film nemá kvality na víc než ***, ale ... je to fenomén. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o první muzikálový film s původní hudbou. (ČSFD)
  • Film byl prvním vítězem Ceny Akademie za nejlepší film, aniž by získal cenu v jiné kategorii. Akademie filmového umění a věd uvedla název teto kategorii právě v roce 1930 na svém druhém ročníku. V průběhu prvního se totiž Oscar udělil v kategorii nejlepší produkce a nejlepší umělecká produkce. (SeanBean)
  • Jde o první film, v němž se celou dobu zpívalo, tančilo a mluvilo. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama