Reklama

Reklama

Detektivní příběh o záhadné ženě, která s sebou nese smrtelnou kletbu. Rok1925. Slibný mladý advokát Arthur Kidd (Adrian Rawlins) cestuje do Crythin Giffordu, aby vyřídil záležitost náhle zesnulé Alice Drablowé.Ve vlaku potkává Sama Tooveyho (Bernard Hepton), který popisuje paní Drablowou jako samotářku. Příští den je Arthur na pohřbu paní Drablowé pouze jedním ze dvou truchlících - mimo postavy postávající opodál a celé zahalené v černém. Jeho otázky na danou osobu jsou místními zodpovídány velice vyhýbavě a s hrůzou v hlase. Pouze neobydlený dům po paní Drablowé může odhalit tajemství strachu, který dopadá na všechny, jež ženu v černém spatří. (HBO Europe)

(více)

Recenze (72)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poctivá duchařská podívaná. Atmosféra přímo pekelná - močály, mlžné opary, staré venkovské sídlo, děsivý křik, přízrak dámy v černém... Dvakrát ve mně solidně zatrnulo, což už se mi stává velmi zřídka. Vůbec nevadí, že provedení filmu je opravdu viditelně televizní - tak jako tak je The Woman in Black duchařská špička.Horror movie of the year ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Od příjezdu do domu permanentní nálož skličující atmosféry a zlého tušení. Všechno ostatní prožvaněná vata, která nesune děj, nedejbůh atmosféru. Kdo má nakoukáno, přijde mu podstata ženy v černém jako profláknutá rutina. Závěr super. PS: Nová adaptace románu Jamesem Watkinsem slibuje mnohé. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bez debat výtečný atmosferický gotický horror jaké umí snad jen v Anglii. Blata, mlhy, opuštěná usedlost, uzavřené společenství s tajemstvím... Však to znáte. Jenomže ač obvykle oceňuji, když není literární předloha slepě zadaptována a je v ní i kus vlastní invence, tak tady změny spíše škodí celkovému zážitku. Protože nejde ani tak o drobné zásahy do děje jako o úplné překopání novely Susan Hillové. Ne všechny změny jsou jen na škodu (technická udělátka v domě), ale zcela jiný děj, věk i motivace postav (v jednom případě dokonce i zcela jiné pohlaví!), to už je trochu moc. Navíc vynechání prologu a vykecání "toho" již v úvodní pětačtyřicetiminutovce má neblahý vliv na úplný závěr, který nemá ani zpoloviny takový emocionální dopad jako v předloze, která vás nechá váhat až do posledních stran "vo co vlastně de" a pak to pouze v posledních pár odstavcích nevídaně vygraduje. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Toto som dlho chcel vidieť, nakoľko remake a jeho sequel/rip-off ma relatívne bavili. A samozrejme aj kvôli kurióznemu faktu, že titulnú rolu v origináli z roku 1989 hral Adrian Rawlins, ktorý neskôr stelesnil (vo flashbackoch) otca Harryho Pottera, hviezdy neskoršieho remaku. Niektoré veci nevymyslíš, to je život. Bohužiaľ, originál nie je jedinečný, strhujúci, nezabudnuteľný a už tobôž nie strašidelný. Sám som bol prekvapený, ako málo ma bavil a ku koncu ma doslova štval tým, že nie a nie skončiť a pritom sa v ňom nič zaujímavé nedialo. Remake je lepší nielen po hereckej stránke („syn“ prehral „otca“), ale i po stránke strašidelnosti. O výprave nehovoriac. Kým v origináli je to bežná televízna nuda, remake ponúkol podmanivú vizuálnu stránku prekliateho domu a priľahlých močiarov. Takže som rád, že som to videl, kvôli doplneniu si vzdelania. Ale to je asi tak všetko. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Jedna z vůbec nejlepších duchařin, dokazující, že nejsou potřeba miliony peněz ani hvězdné obsazení a slavný režisér. Stačí postavit Simonu Stašovou :) v černém doprostřed bažiny a o noční můry máte na pár týdnů vystaráno. Vynikající, prostě vynikající! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Levná televizní duchařina a vůbec né špatná. První půlhodinku si poctivě připravuje pevnou půdu pod nohama, aby nás následující hodinu hezky napínala, a ve dvou případech dokonce srazila až na kolena. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že to mohlo být kratší, a scén s nesmírně strašidelnou dámou v černém mělo být naopak víc. Její momenty jsou totiž na celém filmu ty nejpůsobivější, i když takový nález dětského pokoje taky stojí za to. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nečekaně kvalitní horor na to že to je vlastně TV tvorba a to nikdy nevěstí nic dobrýho, sice první hodinka je typicky pro tyhle starý horory hodně vlažná a vlastně se jen připravuje půda pro výbornej 40ti minutovej hororovej finiš, ve kterým silně houstne atmosféra a napětí stoupá docela strmě nahoru, jedině škoda, že ani ta druhá půlka nedrží tu dusnou atmosféru stále a nechává diváka dost často vydechnout, ale jinak to je velký překvapení a spokojenost ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ponurý příběh připomíná produkci studia Hammer ze 60.a 70.let. Gotická atmosféra visí ve vzduchu a záhrobní zlo čeká na svůj úder. Tvůrci si vystačili vcelku s málem, které je působivější než rozličné překombinované formálnosti a symboly. Postava ženy v černém stojící nehybně v krajině (hřbitov, prastarý hřbitov...vodní hladina!) je děsivější, než jakákoliv brutální akce. Když pak otevřeně zaútočí, její škleb s uhrančivýma očima se zaryje nadlouho do paměti. Cesta po hrázi k opuštěnému domu na blatech je z obou stran sevřena vodou, která se v čase přílivu přes ni přežene. Mlha se objevuje znenadání a je hustá jako mléko. Neklidný dům ožívá a cosi hrůzného se trpělivě připravuje na zásah. Kdo umře? Jaké neštěstí, jaká nehoda se stanou tentokrát? Konec je děsivý, ale logický... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hypnoticky nudný gotický horor s uchádzajúcou hmlistou atmosférou britského vidieka a jednou skvelou scénou (žena v čiernom vznášajúca sa nad posteľou). Inak nič, nič a ešte raz nič. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ve VŠECH ohledech lepší než remake s Radcliffem (Woman in Black 2012). Což svědčí o tristním stavu novodobých tvůrců, kteří s vícero možnostmi neumí (!!!) natočit lepší film. A tak to už dnes bývá. A. Rawlins se oproti Radcliffovi chová jako člověk, atmosféra je mnohem lepší, není tu vytahování vozu z bažin, není tu přehršel rádoby strašidelných výjevů Ženy v černém (které v novodobém filmu skutečně nejsou strašidelné, ale spíše úsměvné), zato tu je pravěký "magnetofon", elektřina na ruční pohon a Žena v černém, která když už se objeví, tak to vždy stojí za to. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu, viděl obě její filmové převyprávění = Kdyby se spojila atmosféra strašidelného domu z filmu z roku 2012 + závěr knihy a v něm popsaná podoba hrdinky + nápad s nahráváním z této verze z roku 1989, je z toho dokonalá duchařina, nejlepší duchařina... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tak po celkovém potěšení z nedávného remaku jsem se pustil do této britské televizní klasiky a musím uznat, že jde o kvalitně odvedenou práci. I když se nic velkého na plátně nekoná a interiéry domu nejsou ani zdaleka tak využity, jako je tomu u remaku, jde pořád o slušnou duchařinu s velmi zajímavým závěrem. Z celého díla je cítit televize na sto honů, ale pořád je to veliký úspěch. Neumím si představit, že by něco takového mohlo vzniknout v Čechách. Tři a půl hvězdy za povedený, i když ne zcela využitý námět. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Poctivý duchárský ould skúl horror natočený pred ''sto rokmi'', a ešte k tomu aj pre televízie, s takou atmosférou, že ked' dopozeráte a pôjdete si ľahnúť, tak necháte rozsvietené a ešte si aj presne vymeriate kroky od vypínača k posteli ! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Atmosféru to má bezpochyby výbornú a herci tiež nič nekazia, len je to na mňa skrátka príliš televízne a nudné, ako keby som pozeral Agathu Christie. Viem že som ignorant, ale nezapriem to v sebe, proste som sa nebavil. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

VYdařený hororvý příběh kterej má fakt dokonalou atmosféru. Film sice dnes již ničím nepřekvapý ale je zajímavé vidět, jak si režisér poradil s tak malým penízem. Hnusnej barák uprotřed bažin neměl chybu a celá atmosféra domu neměla chybu, hustá mlha se dala krájet a kočár kterej tam jezdí mě docela i děsil. Trošku mě zklamalo že přeci jenom tam nebylo tolik strachu jak bych si představoval ale zase nuda to nebyla. Herci hrály jak mají a hlavně žena v černém neměla chybu její první krok na scénu mě fakt dostal, a to nemluvím o scéně kde žena zaútočí, srdce jsem měl v kalhotách. Vydařený film s pořádným příběhem. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Perfektné! Som absolútne uspokojený. Mladý právniček prichádza vybaviť záležitosti po zosnulej vdove. Už vtedy začína pekná atmosféra, stále zamračené, ľudia o nej nechcú hovoriť, nikto okrem jednej záhadnej ženy jej nepríde na pohreb. Potom sa dostáva konečne do jej domu a to je fakt husté. Super hudba, tony hmly plížiacej sa od mora a samozrejme starý dom ukrývajúci svoje temné tajomstvo. Pointa nie je nijako náročná, alebo ohromujúca, ale pravdu povediac v tak hustej atmosfére je vám to jedno. Koniec to už iba celé dorazí a vy si môžete vydýchnuť. Po konci som sa pozrel, či film nemá stopáž náhodou 80 minút, ale nie, fakt 100 minút! Ja som sa ani sekundu nenudil. Perfektné interiéry a exteriéry. Super herecké výkony, dobré zvolené postavy a samotná žena v čiernom... s tej som sa v jednej scéne skoro poondial. Z hororov mám napozerané už dosť, ale toto ma svojou atmosférou absolútne dostalo! ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Když už jsem viděla novější adaptaci s Harrym Potterem Radcliffem, tak proč ne původní televizní film, kde opravdu vydařeně straší slečna Lemonová z Poirota (Pauline Moran).. Mladý právník v této verzi je opravdu jen pozorovatel, který přijel do opuštěného domu na blatech uspořádat listiny, a který od začátku slyší zvuky dávné nehody a vidí ženu v černém.. Hledá v minulosti, co se přihodilo, ale když se "strašení" stupňuje, vrací se do Londýna.. Pomůže mu to ale? Když to srovnám s loňským hitem, jehož houpající se křeslo mě vycukalo na nejvyšší míru, tak sice některé scény byly malinko k pousmání, ale zase jsem se párkrát lekla a uvažovala, jestli byl opravdu dobrý nápad mít rozsvícené jen dvě čajovky.. Na televizní produkci a ještě k tomu z konce osmdesátých let více než solidní a dokonce mě to přimělo k myšlence sehnat si předlohu Susan Hillové. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Při srovnání knížka-verze '89-verze '12 je tato určitě nejslabší, příběh je tak nějak halabala převyprávěný a přestože se snaží držet věrně knižní předloze, tak ty nejpovedenější okamžiky ignoruje. Na body s mladším vydáním pak prohrává jak v atmosféře, tak i v příběhu samotném, tam kde je Radcliffe a spol. opravdu děsivý, je toto spíše takové... úsměvné. Jedná se však o televizní film, navíc z osmdesátých let, takže při přimhouření obou očí jde stále o docela působivý horor, o to spíš, když si jej pustíte v předvečer Halloweenu :-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu Susan Hillové jsem nečetl, přesto jsem na tento televizní počin slyšel samou chválu. Proto jsem neodolal a film si sehnal. Absolutně toho nelituji, protože tento mysteriózní kousek patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl zatím tu čest z televizní produkce vidět. Především mě uchvátilo samotné prostředí tajemného sídla, k němuž vede přes močály jen úzká stezka. Když k tomu připočítám onen hustý mlžný opar, nářky a výkřiky – skvěle vybudovaná atmosféra byla na světě a to ještě nedošlo k tomu, co se začalo odehrávat v domě. Tvůrci vědomi si nevelkého rozpočtu se především snažili rozpumpovat divákovu představivost a než aby nám tu presentovali jednu „provařenou“ lekací scénu za druhou, nechali vše zahaleno v „oparu nevědomosti“ a divák si tak musel pořádně lámat hlavu nad tím, jakýmže směrem se zápletka posune dále. Navíc se tu tvůrcům podařilo dát dohromady velmi slušnou partu herců, kteří předvedli skutečně impozantní herecké výkony. Především pak ústřední trojice Adrian Rawlins - Bernard Hepton - Pauline Moran. Poslední zmiňovaná k tomu navíc nepotřebovala ani žádný dialog. Stačila jen její visáž, černé hadry a uhrančivý pohled. Když k tomu navíc připočítám i dobře zvolené zakončení filmu (a jelikož moc happyendy nemusím), já byl velice spokojený. Ani jsem tu nenašel téměř žádnou slabinu, kterou bych musel tvůrcům vytknout. ()

Reklama

Reklama