Reklama

Reklama

Za soumraku

  • Litva Sutemose (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Devatenáctiletý Unté je členem partyzánského hnutí, které vzdoruje sovětské okupaci. Je to nerovný, zoufalý boj, ale rozhoduje se v něm o budoucnosti celé populace. Ve věku, kdy jeho vrstevníci objevují taje a krásy života, Unté objevuje násilí a zradu. Do spravedlivého boje je odhodlaný investovat všechnu vášeň svého mladého srdce, i za cenu ztráty nevinnosti… (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (5)

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

Zbytočne zabité dve hodky sovietskej kolektivizácii na Litve a cca 2 min záverečnej prestrelky. To by sme s Verbalem tomu dali lepší scenár, na garmoške nejakú clivú zahrali a pár krát by sme picli do lesa, Toť vsjo.  Dnes druhý vojenský ПИЗДЕЦ .... блядь (  1) Wyklęty  ) ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

(glosa obsahuje nástin děje) Rád jsem zkoušel komunikovat se zakřiknutými významy starších Bartasových filmů. Teď ale rozumím tomu, proč litevský režisér dal na svůj vnitřní barometr a upustil od někdejších jinotajů. Stejně jako v Mrazu i v Za soumraku chce být jednoznačný. Přímý. Ať o zlu není pochyb. // Skoupá krajina. Nahé stromy. Trsy zplihlých trav. Místy krylovský kyselý sníh. Víska vískaná šedí. Postavy nevískané. Každá ožebračená. O někoho. O skývu sebe sama. O směr. Sýpky rozumu a citu vyplundrované. Pár zrn po kapsách. Světlo se tenčí. Je úženo. Úzko. Už jen paběrkovat. Nakonec sám v sobě. Soumrak. Porod tmy. Není pochyb. Navrch: Kvér. Krev. Arest. Venku za mříží letí jeřábi. Není pochyb. O zlu. Pokolikáté? – Ve vedlejší vesnici prej začla pochybovat stará Naděje… ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ani Petr, ani Pavel. Film je zkrátka stylizovaný pro velké soudobé festivaly, kde umění zkrátka nesmí přijít zkrátka. Sám osobně netoužím po žádných bojových akcích a závěrečná přestřelka mi je spíš nemilá. Každopádně však nejde dohromady s unylými pohledy partyzánů, kteří si čas (než je postřílejí) krátí jen snahou vyjádřit nepostižitelné a popravou zrádce. Film nelze ani chápat jako Bildungsroman mladého Unteho. Myslím, že pokud o umělecké vyjádření procesu rozkulačování na Litvě selhal. Moje hodnocení je tak i výsledkem zklamání z toho, do jakých rozporů se velký Šarunas Bartas tímto filmem dostal. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama