Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po čase som videl silný film, film o beznádeji. Beznádeji jednoduchého človeka, ktorého na 17 rokov zomlela bezduchá mašinéria, ktorá si v záujme vlastných profitov neváha prispôsobiť fakty a mať problém čo najrýchlejšie z krku. Aj keď bolo filmov na podobnú tému nakrútených hodne, máloktorý ukázal bezmocnosť obete nielen pri manipulovanom vyšetrovaní, ale aj pri väznení, v ktorom ľudská spodina cíti príležitosť a potrebu dokazovať svoju "morálnu" prevahu nad przniteľom a vrahom dievčaťa. Tie štyri hviezdičku sú istotou, pretože zatiaľ trochu váham nad plným počtom, aj keď pravdupovediac neviem pomenovať omyly a nedostatky, ktoré by stáli za odňatie hviezdičky. Možno neskôr. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

WAU! Poláci do toho tedy šlápli a Vykoupení z věznice Shawshank najednou vypadá jako místo, kam by mohly jezdit na prázdniny rodiny s dětma. 25 let neviny je pro mě jeden z nejpřekvapivějších a nejlepších filmů co jsem za posledních možná 5 let viděl. Budu muset polskou filmografii začít sjíždět častěji. O filmu tady nebudu nic vykecávat. 110% ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný a filmově velmi nekompromisně pojatý příběh Tomka Komendy, jemuž žádné odškodné nemůže vynahradit to, co prožil. Za to tento film by mohl být alespoň částečnou satisfakcí a snad i poukázáním na možné podobné případy. V příběhu Tomka uzemní už scéna zatčení, po niž následuje vězení, které je emočním vrcholem filmu. Zřejmě, v tomto případě totiž těžko říct, celý jeho příběh podává Jan Holoubek opravdu nebývale autenticky (mnoha scénám pomůže i výborná hudba) a samozřejmě nezapomíná ani na rodinu a zavražděnou dívku. Přesto mi trošku chybí více času pro to opravdové vyšetřování, policista s prokurátory to vzali docela hopem. Vysvětleno bylo však vše podstatné z případu, jak ale dopadli všichni ti co tohle celé způsobili? A ještě věc z nejdůležitějších, výborný Piotr Trojan! 85% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poláci servírují brutální, nepříjemné, zneklidňující, emocionální Drama/Krimi dle skutečných událostí o obrovském soudním polském skandálu, kde Tomasz Komenda je neprávem odsouzen na 25 let za vraždu a znásilnění. Je to silný film, holky budou potřebovat kapesníky a slabší povahy budou film možná rozdýchávat hůře. Scény z vězení jsou velmi intenzivní. ( Mučení a šikana nejhlubšího zrna) jakmile se vězni dozví, že je u nich prznitel dětí, tak jsou jak utržení z řetězů. Došlo i na mé oblíbené soudní procesy a taky na kriminální investigativní stránku, takže z mé strany spokojenost. Dusné vězeňské drama fakt můžu a v polském kabátu je film autentický až na dřeň! 8/10. ()

remy 

všechny recenze uživatele

To šílené zdejší hodnocení mě ani trochu nepřekvapuje.Přeceněný, prvoplánově dojemný a v ničem neobjevný příběh o nespravedlivém odsouzení, kterých existuje stovky, ale mnoho z nich skýtá atraktivnější háv. Zaujmout může snad jen ty, kteří v životě nic podobného neviděli. 25 let neviny nepřináší do svého ranku absolutně nic nového a za pozornost tak moc nestojí. To je všechno. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Vďaka Komendovmu prípadu sa začali médiá v Poľsku venovať téme justičných omylov aj nezrovnalostiam v iných prípadoch odsúdených, ktorí sú možno vo väzení neprávom. V súčasnosti sa podľa režiséra filmu Jana Holoubka v Poľsku hovorí minimálne o dvoch takýchto prípadoch, ktoré boli znovu otvorené. (siloalampa)
  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama