Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

1940, druhá světová válka. Do nově zřízeného nacistického koncentračního tábora Osvětim dorazí první transport s deportovanými vězni. Jedním z nich je Tadeusz "Teddy" Pietrzykowski, bývalý boxerský šampion z Varšavy. Dozorci ho donutí bojovat v ringu o život svůj i svých spoluvězňů. Každé další vítězství posiluje víru nešťastníků, že nacisté nejsou neporazitelní, ale osvětimští dozorci si všímají rostoucího odporu a vzdoru vězňů. Konfrontace s administrativou a odpovědnými osobami je nevyhnutelná. Životopisné drama Macieje Barczewského, natočené podle skutečných událostí, vypráví příběh jednoho z prvních zajatců koncentračního tábora Osvětim-Březinka, vězně č. 77. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý mi obsahom pripomínal slovenský Boxer a smrť so Štefanom Kvietikom. Obsah teda možno nie je prekvapujúci, ale atmosféra filmu áno. Mňa, ako diváka, nesmierne dojíma väčšina príbehov z druhej svetovej vojny, o to viac, ak sa odohrávajú v koncentračnom tábore a obzvlášť, ak ide o príbehy, ktoré sa naozaj stali. Film ma hlboko zasiahol klasickými protikladmi – ľudskosťou a túžbou žiť, utrpením a hrôzou (už len žiť v blízkosti plynových komôr) a na druhej strane nadradenosťou a hraním sa na Pánov sveta v podaní nemeckých strážcov. Viem, že to nemožno vnímať úplne čierno-bielo, na oboch stranách boli výnimky. Ale vždy skončím s otázkou – ako sme sa mohli takto zvlčiť? ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Filmu La vita è bella (1997) jsem kdysi z milosti udělil dvě hvězdičky, takže je budu muset pohodit i tomuto snímku. Na život v koncentračním táboře mají totiž obě záležitosti podobně zkreslený pohled a mě by moc zajímalo, jak by reagovali skuteční přeživší z nacistických lágrů. Zuřili by? Byli by znechuceni? Dokázali by se těm nejdebilnějším lapsům smát? Těžko říct. Jak vidno, film ve mně vyvolal řadu otázek, přesto musím říct, že zpracování tohoto skutečného příběhu za mnoho nestálo, protože sice přineslo mnoho sentimentu, velkých slov i myšlenek, ale ke ztvárnění skutečných událostí mělo hodně daleko. / Poučení: Práce sice osvobozuje, ale já jsem byl vždycky spíš línější. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Aušvyc Rocky aneb notně zandrzénovaná jakože skutečná historka z mezilágrové ligy v rohování, plná miliónkrát omletých osvětimských klišé a patosu, o třiadvacetiletém anorektikovi, jehož hraje nesympatický čtyřicetiletý anorektik, který svými pěstmi už ve čtyřicátém málem osvobodil celý tábor, rozdával všem vězňům na potkání naději a kamióny vyboxovaného chleba. V podstatě hezky natočená mýdlooperní tryzna, jejíž povrchní, cedníkový scénář některé podstatné souvislosti místy prostě ignoruje podivnými skoky v ději někam do prdele, místy dělá z diváka debila, místy už chyběly jen víly. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Polsko opět nezklamalo. Maciej Barczewski natočil parádní Debut, který zkombinoval dva atraktivní náměty do jednoho. Tedy historické válečné drama z Osvětimi a boxerské drama v netradičním prostředí a ono to funguje skvěle. Hlavní hrdina je bývalý boxerský šampión Waršavy, který je transportován do nově zřízeného nacistického koncentráčního tábora, kde si vyboxuje život. Velmi silný příběh, kde jsou dobře zachyceny hrůzy páchány na židech ( hromadný vstup do plynových komor, střílení v řadách, náckové jsou zde zobrazeni v té nejhrozivější a nehumánní formě) a když si jeden nácek ( boxer) všimne hlavního hrdiny, dá mu možnost boxovat se svými spoluvězni pro pobavení nácků. Souboje v ringu jsou slušně natočené, film má jen 90 minut, takže si drží dobré tempo, atmosféra ošklivého prostředí funguje velmi dobře a herecké výkony jsou skvělé taktéž, takže rozhodně povedená podívaná. Příběh 4/5. Akce 3/5, Humor 1/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 3/5, Herci 4/5. 7.5/10. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ach, neverím tým poliakom ani nos medzi očami. Robia z tých nemcov úplných a neschopných debilov. A to sa vôbec nebudeme baviť o filmových, logických a dejových chybách. Ked sa to už rozbehne, príde gap so smutnou hudbou a môžeme napätie budovať odznova. Videl som už lepšie športové a táborové filmy. Slabučičké 3 z 5 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Natáčalo sa v Mazovskom vojvodstve neďaleko Varšavy. (MikaelSVK)
  • Číslo väzňa Tadeusza "Teddyho" Pietrzykowského v Osvienčime bolo v skutočnosti 77. Prišiel tam už 14. júna 1940 v prvom transporte väzňov. (MikaelSVK)
  • Herec Piotr Glowacki kvôli svojej role vo filme znížil svoju hmotnosť zo 78 kg na 60 kg a celý rok sa učil boxovať. Počas tohto roka sa zúčastňoval aj na iných fyzických aktivitách, tak aby sa jeho telo čo najviac podobalo telu bývalého boxera v Osvienčime. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama