Reklama

Reklama

Král útěků

  • Polsko Najmro. Kocha, kradnie, szanuje
Trailer

VOD (1)

Lidový hrdina, bandita a notorický útěkář si najde přítelkyni, kvůli které se z něj možná stane jiný člověk. Příběh volně inspirovaný životem Zdzisława Najmrodzkého. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to víc, než Jak jsem se zamilovala do gangstera. Srovnávám to, protože jsou to oba polský životopisný filmy o darebácích, natočený zhruba ve stejné době. Najmra tak neheroizovali, i když mi jeho příběh přišel celkově zajímavější. A za tu jistou střídmost jsem fakt vděčnej, protože dělat ze zlodějů aut národní hrdiny, to pro ten národ není nejlepší vizitka. Ani filmařsky to nejsou žádné klenoty, byť se je z toho možná snažili všemožně udělat. Je to plný filtrů, zpomalovaček, rastrů a já nevím, čeho všeho ještě, ale působí to samoúčelně a místy doslova rušivě. Co se polským tvůrcům rozhodně nedá upřít, je sebevědomí. Viděl jsem hodně výborných polských filmů na to, abych jim na něj neupíral právo. O Najmra ho ale opírat nemůžou, toho do kategorie must see at least one more time určitě nezařadím, jednou mi to bohatě stačilo. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film podľa skutočných udalostí o najznámejšom poľskom zdrhačovi z väzení, ktorý elegantným spôsobom čóroval a vždy,  keď ho chytili,  zdrhol. A zdrhol dohromady 29 krát,  čím si vyslúžil mediálnu prezývku 'kráľ únikov' ! David Ogrodnik sa do úlohy skvelo hodil,  lebo tak 'vyrezaného ' fúzkatého frajera môže zmáknuť iba on!  Oczywisce,  film je retro avšak vylepšený takou ľahkou 'kozmetikou súčasnosti', čo treba brať s istým nadhľadom. Skôr ide o pohodovú oddychovú záležitosť,  ako o životopisnú drámu a treba to tak i brať. 80% jak vyšitých. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zdislaw Najmrodzki okrádal bohaté ve svůj vlastní prospěch a když byl veřejnou bezpečností chycen, vždy jim utekl. Polská legenda v polském filmu v naprosto úchvatném retrovizuálu. Příběh obyčejného zlodějíčka proslaveného právě hlavně coby notorického útěkáře, však není pojat jako dramaticky napínavý krimifilm, ale jako zábavná retrospektiva připomínající mimo jiné také osmdesátky v celé své kráse. A polští tvůrci za vizuální stránku skutečně uznání zaslouží. Prostředí, móda, speciální filtr vytvářející pobledlé barvy filmového obrazu. Je to film zábavnou formou oslavující zločince, ale když to vezmeme kolem a kolem, tak třeba slovenského Jánošíka také nezavrhujeme. Jak je již mnoho let v módě, i tady se použila romance, avšak nijak přepálená. Jedná se o součást osudu Najmrodzkiho, neboť až láska ho začne nutit svůj život změnit. Dějství je založeno na skutečné postavě, která působila v 70. a 80. letech. Utekl celkem dvacet devětkrát. Je známý i tím, že kromě vykrádání luxusních obchodů kradl také auta patřící v komunistické době k nedostatkovým zbožím. Doba mu v tomto prostě  přála. Pokud mezi nedostatkové zboží patřil i toaletní papír, oproti ostatním byl jeho život skutečně v luxusu. Snímek po divácké stránce přinese kromě nostalgické takříc gangsterské zábavy také něco jako pocit zadostiučinění sociálnímu a ekonomickému aspektu komunismu v osmdesátých letech, který ostatně známe i u nás v Česku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejvíc jsem si smlsnul na tom retro disco hudebním doprovodu. Samozřejmě film je odlehčený až běda, například ty proklatý zpomalovačky Mateusz Rakowicz by mohl nechat americkým filmům, ale jinak je to kvalitně natočená dobovka ve který je trošku škoda, že se film nevěnuje více vztahu postav   Dawida Ogrodnika  a Roberta Więckiewicza, protože oba jsou kvalitní herci a jejich postavy si o to v rámci příběhu vysloveně říkají, ale pořád se jedná o polskou kvalitku. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Těšíl jsem se, ale ve výsledku jsem dost zklamaný. Poláci poslední dobou válcují gangsterky takovým stylem, že v Evropě dominují a tahle měla rozhodně potenciál, ale z posledních Polských počinů vychází jako poražený. Očekával jsem něco na styl francouzského Veřejného Nepřítele, ale to se nekoná. Hlavní hrdina je považován za muže " Krále útěků", který drží světový rekord a 29x utekl z vězení, ale tomu se film moc nevěnuje, žádné promyšlené " escape prison" útěky tu fakt nejsou, akce tu téměř není, hlavní hrdina mi přišel nezajímavý a celé je to takové bez tempa-gradace, divný sled scén na sebe moc nenavazujících, téměř mě to nebavilo. Tenhle člověk si rozhodně zasloužil lepší film. Zařazení do žánru komedie taktéž nechápu, čistá drama v retro stylu. 5/10. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama