Reklama

Reklama

Billy lhář

Trailer

Obsahy(1)

Billy Fisher (Tom Courtenay) je povaleč a snílek. Pracuje sice v pohřebním ústavu, kam pravidelně přichází s notnou dávkou zpoždění, žije však ve svém vlastním světě - ve světě fantazie, ve kterém je absolutistickým vládcem a vůdcem, za nímž jdou s nadšením davy. Jeho skutečný život je pravým opakem jeho snových výletů. Rád by se stal scénáristou a pracoval pro věhlasného komika Boona, není však schopen pro svůj cíl nic udělat. Jeho rozpolcená osobnost se zmítá mezi touhou splnit si svůj sen a strachem z téhož. Proto lže nejen svému okolí, ale především sám sobě. (drkva)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

sona123 

všechny recenze uživatele

Billy není ani tak lhář (i když se vylhává z čeho se dá), ale mladík, který se nechce zařadit. A hlavu má v oblacích. Vlastně to má název - denní snění. A tak z různých nedorozumění a vždy, když po něm někdo něco chce, uteče do svých fantazií, kde je generálem, vojákem a kdovíčím. Ano, možná bychom tu i mohli hledat nějaký přesah (nabízí se zejména ve scéně, kdy Billy káže davům), ale takové ambice film nemá. A vlastně mám pocit, že film nemá ambice vůbec žádné. A pro mě to byla obrovská nuda. A to jsem fandila, už proto, že film je černobílý a to já můžu. Billyho už ale nikdy více, nemělo to šťávu, žádný nápad, vtip či poetiku, prostě vůbec nic. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný úsměvný filmík o tom, jak si člověk možná i vtipný, a chytrý a nadaný může zkomplikovat a skoro zničit život jenom svou váhavostí, nerozhodností, žitím podle hesla: zítra začnu. Pátou hvězdičku nedávám jen proto, že se mi zdálo, že se stejné nebo velmi podobné motivy několikrát zbytečně opakují, čímž vyprávění občas ztrácí tempo, což je dáno asi hlavně dobou vzniku, nicméně, je to tak. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

William ‘Billy’ Fisher je zamestnancom pohrebnej služby,veľkým snílkom,k tomu túži zmeniť profesiu a písať scenáre pre komika,ale čo je najhlavnejšie,je chronický klamár,ktorý klame až sa mu z „huby práši...” Čierna komédia od budúceho tvorcu Midnight Cowboy,čiže John Schlesinger,ktorý sa potom„vybičoval” do dokonalosti,predtým sa vycibril v zobrazení témy mladíka,ktorý žije s rodičmi,nevie,ktorú holku si má vybrať,problémy so šéfmi... Billyho si zahral Tom Courtenay,ktorý sa zviditeľnil v oceňovanom snímku Kráľ Krysa,a tu som prekvapený z jeho výkonu,ktorý je civilný,nadštandardný,komický zároveň,fumguje v ňom nadsádzka ako v konfrontácii s rodičmi,i kdekoľvek inde... ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Taky vám to přišlo tak trochu jako Černý Petr po anglicku? Jinak ten závěr, ani nevím jestli šlo o vnitřní vyzrání hrdiny anebo rezignaci? Přišlo mi to spíše jako to vyzrání, že snad najednou pochopil, že se musí postavit tváří v tvář skutečnostem svý existence a neutéct. Bude si možná pořád přitom snít a vymejšlet, ale neuteče a doufám, že nerezignuje. Ona totiž ta scéna s mamkou v nemocnici byla dost silná, kdyby tam nebyla, myslel bych si, že Billy je slaboch a z vlaku prostě uteče z nedostatku odvahy. Ale ta scéna s mámou tomu přece jen dává jinej rozměr, dává mu možnost volby - utéct anebo se pokusit najít odpovědnost. Tak chovám naději, že to snad byla odpovědnost. I když, kdyby na mě čekal někdo tak krásnej jako Julie Christie, byl bych velmi rozpolcen :-)! Přijde mi, že na konci se to neposunulo do roviny kontrastu mezi vzpourou a útěkem za svobodou na jedný straně a rezignací a konvencí na straně druhý, ale do roviny volby mezi útěkem a vymaněním se z pout nudný existence nebo naopak svobodným přijetím těch pout z důvodu soucitu, lásky a odpovědnosti. Byl toho schopen Bill? ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tom Courtenay jako Billy Fischer je v některých záběrech velmi podobný Normanu Wisdomovi a nemůžu se zbavit pocitu, že ho prostě okopíroval. Norman je však ve svých filmech ryze komickou postavičkou, zatímco Lhář Tom je politováníhodným slabochem a charakter zcela tragický. Film docela dobře zapadá do paradigmatu snímků od kuchyňského dřezu, Toma Courtenaye jsem měl možnost vidět už v o rok starším "Přespolním běžci". Už kvůli podobě s Normanem zajímavý projekt. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama