Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Palach dal svou obětí na vědomí, že si svého národa váží víc než svého života. Dokumentární film přináší nejen další a nový pohled na něho, ale přináší i novou výzvu dnešní generaci... O hrdinském činu Jana Palacha bylo už natočeno několik filmů. Ale během let se změnila společnost a Palachův čin nabývá nového významu. Historik Petr Blažek, který se Janem Palachem zabývá celý svůj profesní život, objevil nové svědky a poznatky o Palachově životě, které více osvětlují, co vedlo obyčejného dvacetiletého kluka k činu, který ovlivnil nejméně tři generace, jehož jméno znají po celém světě, budují se tam památníky a pojmenovávají po něm ulice, náměstí, parky. Proč se jím stále zabývají historici a filozofové, proč o něm básníci píší básně, sochaři vytvářejí sochy a malíři obrazy… Jan Palach vstoupil do českých dějin jako jeden ze symbolů odvěkého zápasu mezi pravdou a mocí. Svým činem vyzval společnost: všichni máme odpovědnost za svět, ve kterém žijme. Já jsem obětoval život – co uděláte vy? (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

sator 

všechny recenze uživatele

Hluboce a překvapivě mě zasáhla legenda a idea k přestavbě domu rodiny Palachovi... a přátelství matek Palachové a Zajícové, epické drama plné bolesti... Jiné východisko není, než smířit se s krutou skutečností a utěšovat se tím, že jejich duše byly krásné, plné lásky a dobroty k druhým a že to není utajeno... Smutné je poslouchat sourozence Jana Zajíce, kteří ve své nesmiřitelnosti ( a pochopitelné bolesti) hledají pachatele smrti ve spolužácích a profesorech, vše pak podtrhují slovy, že jim nikdy neodpustí a defakto tím snižují čin svého bratra... ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Jakékoliv připomenutí Palachova činu a jemu podobných není nikdy dost. Přesto je dobré při vzniku nového dokumentu, aby dokázal přinést nové poznatky a pohledy. Olga Sommerová je výsostnou dokumentaristkou a tak nepřekvapuje, že její nový dokument tyto aspekty má a nejen to. U dokumentů této režisérky je vždy patrná osobní zaujatost, kdy je zřejmé, že nepředkládá jen prostá fakta, ale jejich skladbou chce u diváka vyvolat zájem o téma a udržení jeho pozornosti. To se jí rozhodně podařilo i u tohoto dokumentu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nic. Doslova. Jan Palach dle mého není hrdina a zemřel zcela zbytečně. To je můj názor. Po jeho smrti se totiž nestalo nic. Ještě po J. Palachovi se upálil další Jan a to J. Zajíc. A stejně to s národem nehnulo. Další „pochodně“ navíc už nepřišly. Zajímavé je, že až smrt dalšího studenta v roce 1989, která se ale ve skutečnosti nikdy nestala, hnula s národem natolik, aby počala revoluce. Jenže ta byla dopředu připravená a celé to tak bylo divadlo. O Českých obyvatelích ale vypovídá fakt, že zatímco Janové Palach a Zajíc se usmrtili sami, údajného studenta měla zabít policie a tím pádem se dějiny sunuly kupředu. Já osobně vnímám jako hrdiny ty, kteří aktivně bojovali proti režimu, nebo stále ještě někde ve světě bojují. Upálení se, je sice možno vnímat jako symbol, ale jak se v tomto případě ukázalo, naprosto neúčinný. Ani církev, která mimochodem J. P. také vyznává jako hrdinu se nijak neangažovala. Dokument každopádně obsahuje mnohá svědectví a archivní materiály. Z tohoto pohledu jej lze hodnotit pozitivně, že je precizně zpracován, což u Olgy Sommerové bývá běžné. ()

Reklama

Reklama