Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román Nathanaela Westa o hollywoodské dekadenci na konci 30. let je brilantním filmovým dílem. Film je hluboce pronikavým a silným vizuálním dílem s téměř nadčasovou vizí. Režisér John Schlesinger (Půlnoční kovboj, Maratónec) bravurně vytvořil sondu do světa platinových blondýnek, kohoutích zápasů, opojení, a ve finále i zničených snů. Po celou dobu film s divákem lavíruje na hranici sexuálního a fyzického nebezpečí, které nakonec propuká v šokujícím vyvrcholení. Film byl nominován na dva Oscary - Burgess Meredith jako Nejlepší herec ve vedlejší roli a Conrad Hall za Nejlepší kameru (1975). (Magic Box)

(více)

Recenze (113)

Matty 

všechny recenze uživatele

Schlesinger si ukousnul příliš velké sousto a já, věříc, že jeho sledování hravě skousnu, jsem těžce přecenil své síly. 55% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdu za masakrózní závěrečnou pasáž, ale jinak už nevím, o čem ten film byl. A nevěděl jsem to ani přímo při sledování. A nevěděl to asi ani on sám. Nikdo nic neví, málokdo tuší... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že "nesmrtelnost" dal jménu Homer Simpson až onen animovaný človíček ze seriálu Simpsonovi, ale Homer Simpson (Donald Sutherland) v tomhle snímku je také postava, která si zaslouží své místo v Síni slávy. Velmi precizní výkony odvádějí i Karen Blacková a William Atherton, avšak i jejich snahu nakonec přebije onen "den kobylek" v samotném závěru filmu. Skutečně velkolepé vyvrcholení. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $17,793,000Tržby Celosvetovo $17,793,000▐ dosť nezáživné uvlečené /40%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Exkvizitor má pravdu. Ten film neví jaké je jeho téma. "Antimorálka" Hollywoodu a jeho vliv na chování lidí snažících se do něj proniknout? Vztah mezi hollywoodskýmy outsidery? I kdyby to bylo obojí, pořád přebývají zybytečné epizodní děje, na které je brán zbytečně matoucí důraz. I přesto ale nemůžu díky hereckým výkonům ( dokonce i okatá Karen Black tu má šmrnc ) a režijní zručnosti jít pod 4*. Ovšem doporučuji spíše Sunset Boulevard. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nezřízená divňácká komedie (jak z pera Lynche / Johna Waterse) se škálou ubohých postav. Viva morální dno, žárlivost a hollywoodský sen, co se rozsype. Chvíli mi to trvalo, postrádal jsem děj a čert aby se vyznal, ale bavilo mě prostředí L.A. třicátých let, pár scén se zaryje a finále je zajímavý hell. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tento film má jen pár chyb, ale podstatných. Tvůrci se totiž vůbec nedokázali shodnout jaké bude téma a jaký bude žánr. Někdy to není na škodu, tady to je viditelnou slabinou v jinak krásném snímku, který se odehrává na hollywoodském předměstí na konci 30. let, kde je valná většina lidí nějakým způsobem spojena s filmovým uměním. Jako hlavní je zde uveden Donald Sutherland, který se ve filmu první tři čtvrtě hodiny neobjeví. Ale jeho herectví nepochybně inspirovalo Toma Hankse k Forrestu Gumpovi. Dále je zde krásná naivní blondýnečka Karen Black, která předvádí asi nejlepší herecký výkon. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Já mám ráda filmy s odměnou na konci. Tady sice nastala jakás odměna na konci, která ovšem nemůže ani v nejmenším nahradit všechny ty pohromy, co napáchala kolem. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

to nejsou kobylky, to jsme my.. mimochodem, tím "rozkošným" Adorem nebyl nikdo jiný, než Jackie Earle Haley, letošní nominovaný na Oskara..:) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Maličko mi vyrazilo dech, když jsem se při sledování filmu (a dle závěrečných titulků) dozvěděl, že "Den kobylek" byl u nás vysílán již za komunistů. Hodně neamericky (neamerickým režisérem) natočená obžaloba Hollywoodu, maloměšťáctví a rozmařilého způsobu života je tak nemilosrdná, že někdejším našim distributorům přišel snímek k duhu. Herecké obsazení je dokonalé, i když film nemá de facto hlavního hrdinu a postavy jsou spíše figurkami. Ovšem z každé sálají emoce a snad se neobjeví jediná, která by se dala zapomenout. S Homerem ve skvělém podání Donalda Sutherlanda budete soucítit, Adoreho zase z duše nenávidět (v českém dabingu mu dětský hlásek Aťky Janouškové nečekaně ještě přidal na slizkosti a odpornosti). Závěr se zvrhne do hororově brutálních šílených orgií a mně okamžitě vytanul na mysl podobný film - "Mulholland Drive". Těžko stravitelné dílo, které se vám jistojistě nevykouří z hlavy. Film, který zaručeně není na jedno podívání. Zatím za 80%. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený hnus. Během sledování jsem si lámala hlavu, proč mám vlastně tento film ve Chci vidět, když ho vidět nepotřebuji. Jednou stačilo. Brrr!. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděl podruhé, s hrůzou jsem zjistil, že poprvé chyběly čtyři vystřižené scény... A to jsem si tehdy říkal, jak neobvykle krutý film to je. Dekadence prostupuje celou společností. Nejsme teď zrovna někde v takové poloze? Konec je více než výmluvný... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů s hvězdičkou, které jsem jako dítě viděl, a o kterém jsme dlouho předlouho mluvili. Scéna rozběsněného davu je jedna z kultovních ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

To jsem bohuzel nevedel, kdyz jsem v detsvi tento film videl, jak moc me ovlivni. Nathaniel West proste detem do rukou nepatri a to v jake koliv podobe. "... Krindy pindy ! ... " ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Velka skoda, ze se cely film nenesl ve stylu zaverecne ctvrt hodiny - genialne napadite, desive, odpudive, pochopitelne. Taky me mrzelo, ze tu bohuzel nebyla jedina sympaticka postava. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Conrad L. Hall nedostal oscara za kameru len tak náhodou a to isté platí aj o výraznej vedlajšej postave Burgessa Mereditha. Až by sa zdalo, že herci a a kamera prebíja režijný Schlesingerov vklad a možno tomu tak aj je. Film je totiž dosť rozvláčny a cíttť, že predlohou mu je knižná....predloha. Ale nie je možné, aby film s postavou menom Homer Simpson bol obyčajný. Je zrejmé, že aj ked kritizujeme Hollywood, tak kritika je v širšom pláne všeobecnejšia a podobne sa proste chová smotánka všeobecne hocikde a v každom čase. Tak ale Hollywood má kritizovať najmä Hollywood samotný. Výslednému pozitívnemu dojmu z Kobyliek dosť napomáha záverečná nečakaná sekvencia, na tom sa zhodnú asi všetci. ()

Reklama

Reklama