Reklama

Reklama

Gangs of London

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie, (2020–2023), 24 h 31 min (Minutáž: 49–87 min)

Hrají:

Joe Cole, Ṣọpẹ́ Dìrísù, Michelle Fairley, Colm Meaney, Lucian Msamati, Paapa Essiedu, Brian Vernel, Pippa Bennett-Warner, Mark Lewis Jones, Jing Lusi (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Město Londýn je zmítáno bouřlivými boji mezinárodních gangů, které mu vládnou, a náhlým vzduchoprázdnem, které vznikne, když je zavražděna hlava nejmocnější londýnské zločinecké rodiny. (SkyShowtime)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (11)

Gangs of London (2020) 

PRVNÍ SÉRIE: Rodinka starého mafiánského kápa Finna Wallace velké sympatie neposbírá. O tom žádná. A pak Finn koupí kulku do hlavy. To neměli dělat, protože rozjeli kolotoč intrik, brutálního násilí, špatných rozhodnutí, vrážení si kudel do zad a poměřování si eg. Král je mrtev a co bude dál? Byznys přebírá vznětlivý syn Sean, obchod jde ale dočasně stranou, důležité je totiž ukázat na toho, kdo stiskl spoušť. A kdo to celé objednal. Tvůrci rozehrávají klasickou mocenskou šachovou partii, ve které jsou nesympatičtí bossové i jejich poskoci. Dlouho je to právě o hledání cesty k postavám, kterých je moc, tou ústřední je polda v utajení, který se dostává pod kůži několika stěžejním hráčům. Žádný až tak silný, ba dokonce osudový příběh jsem ale nevnímal. Na žádné velké klanění se před scénářem to rozhodně není. Jak zaznívá všude kolem, naopak vybočuje nekompromisní akce, která je přehledná, nápaditá a svou reálností místy vyráží dech. Velšský filmař Gareth Evans, který stojí za uznávanou akční sérií (čti absolutní řežbou) The Raid, plní tyhle kolonky na jedničku. Všechna čest choreografii, i tady jdou herci/kaskadéři co se fyzického výkonu na dřeň. Mám rád, když mají tvůrci kuráž, ale na druhou stranu to neznamená, že potřebuji ke spokojenosti, aby krev čvachtala z každého druhého záběru. V tomhle světě je prostě naprosto běžné, že někdo někoho ohrožuje bouchačkou nebo někomu pomalu strhává nehty. Žádná policie, žádní svědci, žádné kamery, žádné obavy z důsledků. Britové, Nigerijci, Irové, Dánové, Turci… jedni mají automatické zbraně, jiní mačety, všichni neklidnou povahu. Ty celkové tři hvězdy mi nakonec sedí víc, a to i proto, že v druhé polovině série to stále silněji nedrží pohromadě, mnohé dějové linie se svého uspokojivého konce nedočkaly. Sympaticky propletené to v závěru nakonec není, finále víceméně nijaké. ()

Season 1 (2020) (S01) 

Rodinka starého mafiánského kápa Finna Wallace velké sympatie neposbírá. O tom žádná. A pak Finn koupí kulku do hlavy. To neměli dělat, protože rozjeli kolotoč intrik, brutálního násilí, špatných rozhodnutí, vrážení si kudel do zad a poměřování si eg. Král je mrtev a co bude dál? Byznys přebírá vznětlivý syn Sean, obchod jde ale dočasně stranou, důležité je totiž ukázat na toho, kdo stiskl spoušť. A kdo to celé objednal. Tvůrci rozehrávají klasickou mocenskou šachovou partii, ve které jsou nesympatičtí bossové i jejich poskoci. Dlouho je to právě o hledání cesty k postavám, kterých je moc, tou ústřední je polda v utajení, který se dostává pod kůži několika stěžejním hráčům. Žádný až tak silný, ba dokonce osudový příběh jsem ale nevnímal. Na žádné velké klanění se před scénářem to rozhodně není. Jak zaznívá všude kolem, naopak vybočuje nekompromisní akce, která je přehledná, nápaditá a svou reálností místy vyráží dech. Velšský filmař Gareth Evans, který stojí za uznávanou akční sérií (čti absolutní řežbou) The Raid, plní tyhle kolonky na jedničku. Všechna čest choreografii, i tady jdou herci/kaskadéři co se fyzického výkonu na dřeň. Mám rád, když mají tvůrci kuráž, ale na druhou stranu to neznamená, že potřebuji ke spokojenosti, aby krev čvachtala z každého druhého záběru. V tomhle světě je prostě naprosto běžné, že někdo někoho ohrožuje bouchačkou nebo někomu pomalu strhává nehty. Žádná policie, žádní svědci, žádné kamery, žádné obavy z důsledků. Britové, Nigerijci, Irové, Dánové, Turci… jedni mají automatické zbraně, jiní mačety, všichni neklidnou povahu. Ty celkové tři hvězdy mi nakonec sedí víc, a to i proto, že v druhé polovině série to stále silněji nedrží pohromadě, mnohé dějové linie se svého uspokojivého konce nedočkaly. Sympaticky propletené to v závěru nakonec není, finále víceméně nijaké. ()

Episode 1 (2020) (S01E01) 

Rodinka starého kápa Finna Wallace velké sympatie neposbírá. O tom žádná. A pak hlavě rodiny vyvrtá někdo do jeho hlavy dvě díry. To neměl dělat, protože rozjel kolotoč intrik, brutálního násilí, špatných rozhodnutí, vrážení si kudel do zad a poměřování si eg. Král je mrtev a co bude dál? Byznys přebírá vznětlivý syn Sean, obchod jde ale dočasně stranou, důležité je totiž ukázat na toho, kdo stiskl spoušť. Tvůrci rozehrávají (stopáží úctyhodnou, pro někoho ale šílenou) klasickou mocenskou šachovou partii, ve které jsou nesympatičtí bossové i jejich poskoci. Množství postav mi zatím krapet splývalo. Ale uvidíme. Řežba v pubu i okolo něj brutální i nápaditá, stejně jako zúčtování se sekáčkem na maso. ()

Episode 2 (2020) (S01E02) 

„Můžeš vzít život bez zaváhání,“ slyší malý Sean od svého otce. Viník je zřejmě známý, potrestání ale rozhodně neproběhne v tichosti (závěr díky akční řežbě zase silný). Jinak je to ale stále o hledání cesty k postavám, kterých je moc, ovšem za sebe jsem se už víceméně zorientoval. Někdo bude mít ale potíž držet nit, kdo na koho líčí past a kdo říká jen polovinu pravdy. Každopádně boss britské mafiánské rodiny to koupil, jeho vznětlivý synek pozastavuje veškerý byznys a vydává se do války za pomstou, aby postupně začal důvěřovat neznámému poskokovi Elliotovi, který je ve skutečnosti agentem v již dvouletém utajení. ()

Episode 3 (2020) (S01E03) 

Platí, že to má vyjma velmi brutální (ovšem nápadité) akce i množství postav a příběhových linií, ve kterých není obtížné se ztratit. Ale postupně si to sedne. Každý, kdo nepomáhá najít vraha, se pro Seana stává podezřelým. Elliot se dál dostává pod kůži několika stěžejním hráčům. Znovu přijde na řadu povedená akce i nepříjemná ukázka toho, jak zabít člověka (minule to byla poprava jateční pistolí, teď zabetonování člověka zaživa). Zatím bych ale nějaké šílené nadšení krotil. Zase tak silný, ba dokonce osudový příběh nevidím. ()

Episode 4 (2020) (S01E04) 

Zatím prostě košatý mafiánský příběh, ve kterém se jisté skupiny přetahují o moc. Na žádné klanění se před scénářem to rozhodně není, zatím vybočuje nekompromisní akce, která je přehledná, nápaditá a svou reálností místy vyráží dech. Velšský filmař Gareth Evans, který stojí za uznávanou akční sérií (čti nekompromisní řežbou) The Raid, plní tyhle kolonky na jedničku. Všechna čest choreografii, i tady jdou herci/kaskadéři co se fyzického výkonu na dřeň. Vykrást klenotnictví nebyl nejlepší nápad. Elliot se nicméně i díky tomu dostává do centra dění okolo mafiánské famílie. Začne to holuby, skončí doslova rozprsklými mozky. Babiččino finální „hledání“ vhodného místa v domě skvostné. ()

Episode 5 (2020) (S01E05) 

Jeho syna někdo najal, aby vzal mafiánské rodině mozek. Ten, kdo vraždu objednal, je mnohem nebezpečnější než ten, kdo stiskl spoušť. Zaplatit ale musí všichni. Úvod plíživý, přesto poutavý. A druhá polovina epizody pak při obléhání domu nabídne intenzivní akci, před kterou se musí sklonit i řada „velkých“ filmů. Vše je řádně ozvučněné a nasnímané tak, aby se divák neztrácel. Velšský filmař Gareth Evans, který stojí za uznávanou akční sérií (čti nekompromisní řežbou) The Raid, se tady skutečně vytáhnul. ()

Episode 6 (2020) (S01E06) 

Jsme v půlce a nadále bych nějaké šílené nadšení krotil. Zase tak silný, ba dokonce osudový příběh nevidím. Mám rád, když mají tvůrci kuráž, ale opravdu to neznamená, že potřebuji ke spokojenosti, aby krev čvachtala z každého druhého záběru. V tomhle světě je prostě naprosto běžné, že někdo někoho ohrožuje bouchačkou nebo někomu pomalu strhává nehty. Žádná policie, žádní svědci, žádné obavy z důsledků. Rodina je po předchozím pokusu o atentát ukrytá, ale v jedné místnosti má nečekaného nájemníka. Elliot se pro Seana stává důležitým. Finále silné, ač pro Seana se znepokojující informací. Matka creepy. ()

Episode 7 (2020) (S01E07) 

„Wallaceovi poznají, jak vypadá opravdová konkurence!“ Mám rád, když mají tvůrci kuráž, ale opravdu to neznamená, že potřebuji ke spokojenosti, aby krev čvachtala z každého druhého záběru. V tomhle světě je prostě naprosto běžné, že někdo někoho ohrožuje bouchačkou nebo někomu pomalu strhává nehty. Žádná policie, žádné kamery, žádní svědci, žádné obavy z následků. Komplikovaný boj o nadvládu pokračuje. Víc se zaměřujeme na postavy a na vazby mezi nimi. Elliot se domnívá, že v celé skládačce ještě někdo chybí. Zatímco investoři chtějí Seana mrtvého a ve vedení společnosti Alexe, já se v tom už zase ztrácím. Britové, Nigerijci, Irové, Dánové, Turci… jedni mají automatické zbraně, jiní mačety, všichni neklidnou povahu. ()

Episode 8 (2020) (S01E08) 

Wallace vs. Dumani. Rodina se rozpadá. Hon na její členy začal naplno. Hodí se cokoliv, jako návnada může klidně posloužit Jacqueline. Mám rád, když mají tvůrci kuráž, ale opravdu neucvrkávám, když někdo někoho rozpáře mačetou. A všechno to násilí opravdu nedobarvuje atmosféru mrazivého světa londýnských gangů. Ba naopak, začíná to stále silněji nedržet pohromadě, obávám se, že mnohé dějové linie se svého uspokojivého konce nedočkají. Podrážení si nohou a špinění rukou bylo přespříliš, chtě nechtě se klasická mocenská partie začíná rozpadat. ()

Episode 9 (2020) (S01E09) 

„Řekni mi, kde je a já ušetřím Billyho a Jacqueline.“ Marian je v koncích, zúčtování na hřbitově je poctivé, stejně jako u Shannon doma. Se zbytkem mám problém. Pravidla už neplatí pro nikoho, navíc mnohé dějové linie se svého uspokojivého konce nedočkaly. Velšský filmař Gareth Evans se v polovině série vyznamenal. Předložil několik nekompromisních scén, kdy platilo to, co u jeho Zátahů. Při nich tvůrčí tým při akčních scénách rovněž tlačil tak intenzivně na pilu, že divák neměl šanci všechny ty vymazlenosti zachytit. Jenže konec série byl víc ve znamení dialogů, zvratů a práce s postavami. Sympaticky propletené to nakonec není, finále víceméně nijaké. ()

Související novinky

Režisér Raidu a Tom Hardy míří na Netflix

Režisér Raidu a Tom Hardy míří na Netflix

20.02.2021

Gareth Evans má za sebou dva fantastické akční snímky Zátah 1 a 2 a taky povedený seriál Gangs of London. Teprve nyní se ale zdá, že jeho kariéra začne stoupat – uzavřel totiž exkluzivní smlouvu s… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

O čem by byl třetí Raid?

O čem by byl třetí Raid?

24.04.2020

Velšského režiséra Garetha Evanse budou diváci nejlépe znát díky jeho výraznému zápisu do akčního žánru v podobě snímku Zátah: Vykoupení (The Raid). Nejenže režisér posunul hranice choreografie… (více)

Reklama

Reklama