Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dan Ballard (John Payne) se v malém městě na americkém západě právě chystá oženit se svou přítelkyní Rose (Lizabeth Scott). Přípravy na svatbu jsou ale přerušeny příjezdem čtyř neznámých mužů, kteří se vydávají za strážce zákona a chystají se Ballarda zatknout za obvinění z vraždy a loupeže. Ballard obvinění odmítá, jeho přátelé ho ale začínají opouštět a situace se pro něj nevyvíjí nijak dobře... (ČSFD)

(více)

Recenze (14)

Anderton 

všechny recenze uživatele

John Payne znie vo westernovom kontexte asi ako Adibas, tak som sa obával akéhosi westernového béčka. Relatívne neznámi herci a režisér, ale výsledok je myslím takmer prvotriedny. Hrdina ukrýva nejakú minulosť, ktorú majú pohnutú všetci hrdinovia divokého západu a samozrejme ho dostihne. Začína hra o čas a keď dôjde na lámanie chleba, tak sa ukážu tie pravé charaktery. No a Dan zisťuje, že v meste môže v rozpore s tým, čo sa nám snaží nahovoriť od roku 1895 kinematografia, spoľahnúť iba na krásne mladé ženy. Nakoľko sa to zhoduje s realitou, sa netrúfam komentovať. Film, ktorý vo viacerých smeroch pripomenie omnoho slávnejší High noon. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ani přes (záměrně) nedbale zamaskovanou metaforičnost celého příběhu, jednu výbornou kamerovou jízdu se zoufale klopýtajícím hrdinou s kulkou v rameni a doslovné inscenování fráze "saved by the bell" nemůžu jít s hodnocením výš, protože jde o příliš velkou vykrádačku klasického (oscarového) High Noon. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

1,5  Na western nezvyčajne zaujímavá zápletka, s príjemnou dávkou záhadnosti, lenže kazí to zase lacné spracovanie (akoby z TV produkcie) - lacné teatrálne herectvo (až na pár výnimiek, hlavne slušného Dana Duryeu), lacné dialógy, melodramatické, dojímavé scény ako z telenovely. Žiaľ, aj tá sľubne vyzerajúca zápletka sa postupne rozvíja do naivity až trápnosti. Záver je už potom jedna veľká naháňačka a prestrelka, ktorá je napodiv naivná a napínavá súčasne (celkom som tŕpol s hlavným hrdinom, ako to celé skončí). K plusom filmu možno pripočítať odkaz na senátora McCarthyho, k minusom potom bohapusté vykrádanie výrazne lepšieho High Noon (1952). ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Dwanové filmy sú príkladom efektívnej práce. Vždy pôsobia béčkovo, pretože sa nejedná o žiadnu extra výpravu, nehrajú u neho žiadne mega hviezdy, nenatáča žiadne náročné a nákladné scény. Ich kvalita však spočíva v remeselne dokonalom zvládnutí rozprávačských techník. Dwan dokáže na malej ploche s pár postavami porozprávať pútavý príbeh plný zvratov a napätia. Nie je tomu inak ani v jeho najznámejšom diele protiMcCarthyovskom westerne Silver Lode. Námet svojím hlavným hrdinom a istými dejovými bodmi pripomína omnoho kultovejší western Na pravé poludnie. Silver Lode má tiež zopár nápaditých momentov, ktoré sa museli vymykať dobovej štúdiovej štylistike, ale inak je to v podstate len poctivá žánrovka (čo lepšie by sme si ale od filmu mohli priať?). Výborná je záverečná prestrelka, kde hlavný hrdina použije veľmi bizarnú zbraň. Samotný plot príbehu o mužovi, ktorý je krivo obvinený a musí si zachrániť svoj život a svoju česť použil Dwan aj v rade ďalších svojich filmov aj v rámci iných žánrov (napríklad v jeho labutej piesni vo svojej dobe už značne otrlom sci-fi Most dangerous man alive). ()

woody 

všechny recenze uživatele

Polozapomenuté americké westernové béčko, které před pár lety dávali v ČT.Šlo zde zhruba o tohle: Kovboj John Payne je v den své svatby obviněn ze zločinu.Město ho začne pronásledovat pod vedením McCart(h)yho.Na konci je samozřejmě heppyend ale jjinak je to metafora jak hrom na Josepha McCarthyho, amerického senátora, který trpějící paranoiu o komouších pracujících na vysokých státních postech pozavíral spousty herců spisovatelů a dalších.Zašel až tak daleko, že nařkl i prezidenta Eisenhowera.Důslrdky si dokážete představit.Díky těmto a dalším dílům však nezůstal zapomenut. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama