Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vic a Ingrid jsou spolupracovníci v jedné anglické firmě a mají spolu milostný poměr. Když Ingrid otěhotní a vezmou se, musejí žít v téměř nesnesitelných poměrech v domě Ingridiny matky. To je však pouze začátek jejich potíží. Tvrdá realita je pro jejich vztah těžkou zkouškou. John Schlesinger, jenž se proslavil Půlnočním kovbojem a Maratóncem, debutoval filmem, který není tak divácky vděčný jako jeho následující Billy lhář, ale i přes svou předvídatelnost dokáže strhnout mistrnou režií a hereckými výkony. Tento černobílý, po formální stránce skromný film, je považován za jedno z nejzdařilejších děl proudu "free cinema". Snímek vychází z britského sociálního realismu 60. let, kterému nechyběla nadsázka a ironie. Vážná témata jsou odlehčena typickým ostrovním smyslem pro humor a vyznění filmu je stále aktuální. Alan Bates - představitel Vica, se stal jedním z nejvyhledávanějších herců charakterních rolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

John Schlesinger, jenž se proslavil svým PŮLNOČNÍM KOVBOJEM či MARATÓNCEM, debutoval filmem, který není tak divácky vděčný jako jeho následující BILLY LHÁŘ, ale i přes svou předvídatelnost dokáže strhnout mistrnou režií a hereckými výkony. Jestli rádi sledujete kompozice záběrů, způsob svícení a práci s více plány najednou či mimoobrazovým polem, TAKOVÉ MILOVÁNÍ je film pro vás. Dovedete-li ocenit a docenit realistické výkony herců, z nichž stojí za vypíchnutí především minimalistický a úchvatně úsporný Alan Bates, musíte tuhle dialogově vydařenou depresi zhlédnout (nejlépe bez simultánního překladu). ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ta věčná (poc)hybnost v našich pocitech, touhy tříštící se o hradbu nezodpovědnosti. Takové milování. Volné, bezhlavé, nedospělé. Vlevo, vpravo, co vlastně chci? Ráno veselí z domluvené schůzky, večer trpká pachuť z nenaplněných očekávání. "Víš, je to zvláštní pocit. Někdy mě opravdu přitahuje, ale další den se na ni nemůžu ani podívat." Jak krásně vyjadřuje onu nejistotu, rozkolísanost a neuzavřenost citového života mládí otevřená forma. Lidé volně vcházející i vycházející ze záběru, reagující na podněty mimo rám obrazu. A inscenace akce do několika vzdálených plánů, která obnažuje hloubku výčitek a spratkovské rozmrzelosti. Pevný však není ani pohyb pod širým nebem, pohyb mimo smršťující se prostory kuchyně a obýváku s televizí, neboť horizont - a naděje na lepší zítřky, třpytivé úspěchy, skleněné sny - neustále rozpíjí turnerovská mlha, z níž vystupují pouze střechy dalších a dalších rodinných domků, znaků onoho nenáviděného života v maloměšťácké přízemnosti, a tovární komíny na periférii, které jsou jako strážní věže zajateckého tábora. Jestli se mlha začne opravdu trhat či nikoli, to nám Schlesinger přímo nezodpoví, ale skrze Vicovo tiché prozření na prahu dospělosti, kdy se naučí žít se svými hříchy a ublíženost podřídit společným zájmům, kdy s pokorou akceptuje opovrhovaný úděl, do něhož jej uvrhla jen a pouze jeho vlastní slabost, nám pokyne cennou morální lekcí, konečně záchytným bodem v oceánu přelétavosti, s níž tolik kontrastuje střízlivá proporčnost rozvážného stylu. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Johnem Schlesingerem. Chcete vidět opravdu, ale opravdu REALISTICKÝ film? Pokud ano, tak A Kind of Loving je přesně pro vás. Skvělé herecké výkony, nádherná černobílá kamera a minimalistická režie vytvářejí jedinečný zážitek. Velmi skromný snímek s velkým přesahem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý klasický britský film. Tentokrát o generačním problému a o odvaze v životě od problémů neutíkat, ale jít jim naproti a nevzdávat se. I když tu tchýni by patřilo přizabít. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

jednoduché, zrozumiteľné, čisté, úprimné a optimistické. filmársky vyzreté (jedná sa pritom o debut), herecky presné. scenáristicky sústredené. čo do vyznenia komorné, ale po poctivom zamyslení sa hlboké=pravdivé. nenápadné, no predsa v čomsi generačné a zároveň univerzálne. v malom spĺňa všetky atribúty veľkého filmového príbehu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hold dnes je doba iná, všetko sme si posunuli o nejakých 15 rokov neskôr a odráža sa to aj na prevzatí zodpovednosti za naše životy. To keď ste otehotneli v 60. rokoch a mali 19, hneď bola na programe svatba a bytový problém. To býva aj dnes, ale keď máte 35... no dobre, prejdime radšej k filmu. Prvá polovica je skôr milostná limonáda, ale aj tá dostane na základe polovice druhej spätne viac zmyslu. Schlesinger ukazuje život taký, aký v Anglicku bol a je dobre, že postavy nerozdeľuje na dobré a zlé, aj tá chudera nesympatická svokra chcela pre svoje decko vlastne len to najlepšie. Samozrejme nech sa vyhne filmu každý, kto plánuje bývať v manželstve so svokrou... ako hovorí Vicov otec, to choďte radšej bývať do stanu. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Fantastická kamera. Uvěřitelný scénář. Promyšlená režie. Skvělá práce s prostorem. Vynikající Alan Bates. Takové milování. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála starších filmov, pri ktorých ma pamäť nesklamala a mohol som mu ponechať pôvodné hodnotenie. Na prvý pohľad obyčajný film. Nevľúdne domy, sychravo, chlad, život udávaný hromadnými nástupmi do práce a odchodmi z práce, povyrazenie v krčme alebo tančiarni a medzitým zamýšľanie sa, či takto má vyzerať život. A predsa film, ktorý aj vo chvíľach, keď sa na plátne nedeje nič svetoborné, provokuje k úvahám, či vtedajšie problémy mladých ľudí nie sú čiastočne aj problémami súčasných mladých ľudí, ibaže v iných podmienkach. Na prvý pohľad obyčajný film. Ale aj Formanove filmy a iné filmy z tohto obdobia sú na prvý pohľad obyčajné. A predsa je pri nich možné stráviť takmer dve hodiny bez pocitu, že boli premárnené a bez pocitu, že sa pozeráme na film pre pamätníkov. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Britský realizmus ponúka okrem nevľúdneho počasia aj sychravý, civilný príbeh dvoch mladých ľudí konfrontovaných s ťažkým údelom mladomanželov. Nájsť v sebe silu zmeniť životné podmienky v prospech seba samých býva niekedy to najťažšie. John Schlesinger sa vo svojom prvom veľkom filme zhostil úlohy režiséra viac ako dobre a že mal talent dokázal aj v ďaľších rokoch. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Réžia slovenského znenia (ČST Bratislava 196?) = ? - Obyčajný a pritom nadčasový film o medziľudských vzťahoch, láske a charakteroch dozrievajúcich "za pochodu". (7.10.2019) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...MÁM RANDE." ,,S DIEVČAŤOM?" ,,NIE, S GORILOU." __ Svojim autentickým stvárnením snažiacim sa pôsobiť čo najreálnejšie pripomína ,,Také milovanie" neskoršie filmy československej novej vlny a je možné, že Schlesinger bol pre našich mladých tvorcov vzorom. Najmä sa mi páči, ako šikovne sa tu narába s témami, o ktorých sa v spoločnosti nehovorí. Scéna, kedy si chce Vic kúpiť prezervatívy pôsobí aj dnes uveriteľne a vtipne, pritom táto banalita je spúšťačom ďalšej (tehotenstvo) a následne ďalšej (svatba) veci tvoriacej výsledný dramatický oblúk. Hoci námetovo stále je stále aktuálny, mladým divákom môže film pripadať zastaralý najmä pre dnes už archaicky znejúci slovenský dabing, ktorý však nič nestratil zo svojich dramaturgických kvalít. Thora Hird ako Ingridina matka napĺňa v každom ohľade negatívne konotácie spojené so slovom svokra, na druhej strane chce pre svoju jedinú dcéru len to najlepšie. Páči sa mi, že televízia (nepochybne nevedomky) uviedla film práve na deň matiek. Sošný Alan Bates mal vynikajúce charizma a počas sledovania mi v hlave skrsla myšlienka, či sa s ním voľakedy neuvažovalo do úlohy Jamesa Bonda. (198. hodnotenie, 29.komentár k filmu) ()

swed 

všechny recenze uživatele

Obrazově nesmírně precizní (zejména se mi líbilo využití exteriérů) a obsahově stále aktuální zástupce britského proudu tzv. Kitchen sink cinema. 8/10 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Obycajny film o medziludskych vztahoch, fakt to zmykanie emocii bolo na picu. Teda zase pardon, mne to uslo a chcel som napisat ze sa rozhodne nestotoznujem s reziserovym uhlom pohladu a ze sa mi to nepacilo . 50 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne minimalisticky natoceny film o vztahu dvou mladych lidi. Tapajici Vic, ktery se hleda jak v zivote, tak v manzelstvi s naivni Ingrid, resi rozpor mezi laskou, touhou po svobode, zabave. V tomto " boji " se zivotem mu nijak nepomaha ani souziti s tchyni. Schlesinger v tomto filmu skvele vykreslil pocity obou hlavnich postav, jejich problemy i touhy. Vyborna kamera a Alan Bates, film ma atmosferu a doporucuji ho vsem! ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Filmů na toto téma a s podobným příběhem jsem viděla už několik a tento podle mého před ostatními nijak zvlášť nevyniká. Celkově průměr s trochu lepším koncem, i když jsem předpokládala, vzhledem k vlastnostem některých (ženských) postav, že na konci zákonitě musí dojít k dvojnásobné vraždě. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Drsně hmatatelné zobrazení třídy britské společnosti je pozadím příběhu nezralých mladých lidí. Citlivé, přesvědčivé, aktuální. Debut k pohledání. Kamera: Denys Coop ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

vztahy nejsou jednoduchá věc, zvlášť když vám je jedenadvacet a vlastně ještě nevíte, co doopravdy chcete. Pravdou ovšem je, že ať je Bates jakkoli skvělý, na jedenadvacetiletého mladíka tady prostě nevypadá... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Britský film o jednom vztahu. Realistický až do morku kostí - od seznámení, váhání hlavního hrdiny až po manželské problémy a tchýni. Nemůžu proti tomu říct ani slovo - postavy jsou uvěřitelné, herci slušní. Velmi náznakově dojde i na sex (ruka zhášející lampičku :D). Hlavní hrdina je možná trošku kokot, ale v podstatě je to mladík, nepřipravený na lásku a vztah. Problém je, že mě to nebavilo - u filmu se chci bavit, nechat se strhnout, tohle mě spíše přineslo depresi z toho jak je život na prd a únavu. Takže víc jak 3* dát nemůžu. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Už si dokážu představit, jakou atmosféru musel mít Cimrmanův syrový pohádkový horor "O třinácti tchýních". Dva lidi se sotva znají, těhotenství, společné bydlení s tchýní, blbá nálada. Jako 70. léta v Československu... ()

Reklama

Reklama