Reklama

Reklama

Čekání na Aňu

  • Česko Čekání na Anyu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Opravdu bych měl uchovat cizí tajemství a ohrozit přitom vlastní život? Tuto otázku si klade Jo, mladý pastevec z Pyrenejí, když mu Benjamin prozradí něco ze své minulosti. Při pronásledování Židů byl Benjamin nucen uprchnout do Paříže a ztratil kontakt se svou dcerou. Nyní převádí židovské děti přes hranice do Španělska. Po příjezdu německých vojáků do vesnice se Jo s jedním z nich spřátelí, ale neuvědomí si, jak riskantní toto přátelství může být. Podaří se mu i tváří v tvář hrozbě učinit správné rozhodnutí? Hvězdně obsazený snímek nabízí pozoruhodný příběh odvahy a lidskosti. (Filmbox)

(více)

Recenze (18)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Okouzlující film s klasickým syžetem z překrásného prostředí pyrenejských údolí, kde se zastavil čas. Ale válka ani nacisté se jim nevyhnuli. Film o lidské povaze, která nemá národnost ani uniformu, ale národnosti, uniformy a další lidské výmysly jí dávají masku nepřátel. Hvězdičku strhávám za ukončení příběhu, v němž tuctová sladkobolnost už překročila svou mez. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nuda a nic než nuda. A navíc podaná v televizním hávu, s evidentně nízkým rozpočtem. Válka v plném proudu, vesnice v Pyrenejích a židovská drobotina, která je převáděna přes hranice do Španělska, dočasně ukrytá před nacisty ve stodole, a vše korunováno příjezdem německých vojáků do vesničky. To je přece dobrý základ pro film z války. A režisér Ben Cookson se rozhodl, že diváky znudí a otráví tím, že se ve filmu nestane nic dramatického, drastického a hlavně jakkoliv záživného. Jean Reno, jehož jménem se mnozí diváci nechají zlákat, zde hraje víceméně jen druhé housle. A ke všemu působí hodně zvětrale. Anjelica Huston je dost dobrá herecká položka a není patřičně využita. V rolích velících důstojníků vystupuje démonický Tómas Lemarquis a Thomas Kretschmann. Oba naprosto brilantní, jenže režisér je víceméně polidštil, takže se v nějaké hrozivé kráse ani jeden z nich příliš nepředvede. V popředí je mladý Noah Schnapp, ztvárnil pastýře, jehož starší vypravěčská verze nás příběhem provází. A kdo je vlastně ona záhadná Aňa? To je na začátku filmu židovská dívenka, která byla deportována vláčkem, a její tatík stále věří v její návrat. A já jsem stále věřil, že se monotónní styl vyprávění pozvedne a určitě přijde minimálně jedna dost dobrá scéna, která zachrání naprosto unylý ráz filmu. Nestalo se tak. Vše dobré zůstalo hrubě nevyužito, scenérie horské oblasti neměly štěstí na vynalézavého kameramana a zrodilo se v podstatě televizní dílko hodné na zapadnutí. A to má film téměř dvě hodiny, kdy se vše dalo v pohodě smrsknout do standardních devadesáti minut, neprotivil bych se ani osmdesátiminutové délce. Film mě v předložené režii nebavil a nemám nejmenší touhu o něm přemítat. Za takovou ucouranou nudu a promrhaný potenciál patří režiséra nakopat do zadnice. 4/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chlapec a vdova spolupracuji na presunu zidovskych deti do Spanelska behem druhe svetove valky. Film mel omezeny rozpocet a zustal ve slovnikove naucne oblasti. Pres usili Jean Rena a Anjelici Huston a alpske louky s kvetinami. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Asi 7500 Židov bolo zachránených vďaka pomoci francúzskych obyvateľov počas vichystickej vlády alebo ak chcete počas nemeckej okupácie. Super, máme tu ďalší z filmov rovnakej kategórie, ako by to bola nevyčerpateľná studnica a stala sa v dejinách iba jedna krivda. Ale vizuálne sa mi film veľmi páčil, krásne príroda. A aj dobrí herci. Extra prínos tu nie je, ale film nemá čím uraziť. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Druhá svetová, fašisti, židia, deportácie. Proste nič čo by sme už miliónkrát nevideli. Akurát sa to odohráva niekde v horskej osade a z pohľadu chlapca. Ani na Rena už nie je spoľahnutie a točí jeden nudný film za druhým bez ohľadu na námet. 4/10. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Anjelica Huston a Jean Reno si spolu pěkně sedli. Mezi nimi to moc dobře funguje, ale to jsou staří herečtí bardi. Po vizuální stránce nemám filmu co bych mu měla vytknout. Ani francouzskému venkovu, kde se téměř zastavil čas, se německá okupace nevyhnula. Není zde nic drastického a syrového. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Fandil som Nemcom. Prečo? Pre neschopnosť fúzatého žida, ktorý nebol schopný za dva roky previesť bandu detí. Radšej drepeli na mieste, trpeli a nechali sa obsluhovať civilistami. Kto najviac trpel? Civilisti. Ďalší z kategórie židovské vyplakávanie, vojna očami detí a ilustráky na peknú prírodu. Nič, čo by sme nevideli. 1 z 5 ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Britský film s námětem ukrývání židovských dětí na francouzské vesničce u hranic se Španělskem, kam je pak převádějí pod nosem hlídkujících Němců. Jean Reno jako zemědělec, jehož vnuk pomáhá s touto akcí a proti nim v roli esesáka po tisící Thomas Krettschman, Trochu to připomíná starší Paní z Izieu (2007) tématem i tím stylem druhé světové války zabalená v soft balení, nic syrového, drastického, spíše naivního, dojemného a dojímajícího se. Milá oddechovka ( pokud se to o filmu s tématem holocaustu dá vůbec říct ) s nádhernými horskými exteriéry. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Za mě to nevyužitý potenciál. Podobný film námětem o židovských dětech za okupace převáděných z Francie do Švýcarska, a zároveň životopisný film o největším mimovi světa Marcel Marceau s názvem Resistence, je mnohem zábavnější a lépe natočený, i když rozpočtem zrovna taky nepřetékal. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Solidní námět, velmi laciné zpracování. Příběh o obyvatelích horské osady, kteří pomáhají židovským dětem před nacisty, to zní samo o sobě velmi zajímavě. Nicméně celkové zpracování na mě působilo velmi laciným dojmem a také znuděně. Film se vcelku vleče, dramatické scény nenabízí téměř žádné. Snímek se po celou dobu drží víceméně pomalejšího tempa, což je zde velkým kamenem úrazu, stejně jako nulová dramatičnost a emotivnost. K hercům jako takovým nemám moc co napsat, všichni včetně nudného Jean Rena působili velmi nezajímavě, byť své role zvládli dobře. Jediné, co se asi tak filmařům povedlo, byly nádherné exteriéry a přírodní krajina. S tím souvisí i působivé záběry a kvalitní kamera. Ovšem na válečné drama je tohle jaksi málo. 3/10. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Čakanie na Anyu, je príbeh o komunite podhorských osadníkov, ktorí sa zomkli a pomáhajú utiecť malým židovským deťom do Španielska priamo s pred nosa Nemeckej jednotke, ktorá bola vyslaná do tejto oblasti strážiť Francúzsko – Španielsku hranicu. Dej hovorí o 13 ročnom pastierskom chlapcovi Joovi, ktorý odhalí ukrývanie štvancov u samotárskej vdovy Horcáde. Od tejto chvíle Jo, hlboko citove prežíva dramatické udalosti z pohľadu svojho detského rozumu. Pekná príroda, skvelá výprava, slušné herecké výkony. Tempo a dramatickosť, ale zaostáva za zámerom, kde si to žiadalo väčšie napätie, aké by v skutočnosti aj vládlo. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Velka skoda, ze se takove tema zpracuje tak, ze to sotva dokoukate. Snad vam v tom trochu pomuze Jean Reno, ale on je tu spis takove krovi. Nejspis natoceno na´jako fim pro deti a mladez, protoze to bylo skutecne dost nezajimave a nepoutave natocene. Co tomu asi dalo korunu byl dabing, ktery pravidelne filmum skodi. A myslim ze TV dabing je jeste strasnejsi. Skoda, skvele jsou scenerie hor a prostredi, ve kterem je film natoceny. To je ale malo. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Až moc nudící film. Klady: nádherná příroda. Zápory: pomalý příběh obyvatel podhorské osady, kde se nic vlastně neděje; asi tupá místní německá posádka nepozná, že stádo pasáčků ovcí se celkem rozrostlo, což moc neodpovídá německé evidenční důslednosti v průběhu války. Závěr: nedoporučuji. ()

david141474 

všechny recenze uživatele

Je to válečný film, kde není válečná akce, ale když na to nebudu myslet, tak to není tak špatnej film. Právě naopak. Je to zajímavej film. Jean Reno byl skvělej a zahrál roli parádně. Ostatní neostávají. Hlavní postava Jo, nebyla špatná a herec roli nezahrál špatně. No všechny postavy, které se zde objevily, měly solidní obsazení, krom máti Joa. A nesmím zapomenout na desátníka, kterého skvěle ztvárnil Tomas Kretschmann. Chvílemi s ním soucítíte a chvílemi ho nenávidíte, protože je to Nácek. Děj zajímavej. Soundtrack solidní. Postavy, jak už jsem říkal byly dobře zahraný a obsazený. Na tento válečný film se rád podívám znova, i když ho moc lidí nemusí, protože tam není válečná akce. 9/10 skvělý válečný film, bez válečné akce, ale se skvělým Jeanem Renem. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Nádherný, dojemný film vrchovatě protkaný humanismem.  Úžasné záběry horské krajiny Pyrenejí prostírajících se mezi Atlantikem a Středozemním mořem.  Příjemní herci a nádherná hudba k tomu.  Filmový šperk vybočující mimo dnešní standardní produkci (bohužel orientovanou převážně na mentálně nedokonale vybaveného diváka). ()

goauld 

všechny recenze uživatele

Tento film byl spíše dramatem, než válečným snímkem, nebot se děj odehrával v podstatě v jedné odlehlé horské vesničce o 50ti lidech, někde na jihu Francie, kde -úřadovali- občasné německé jednotky hledajíc "zapomenuté" židy. Ono to nebylo úplně špatné, ale nízké hodnocení jsem dal z důvodu velké rozvláčnosti děje. Když už film sleduji na dvakrát, tak to o něčem svědčí. Známe lepší filmy o ukrývání a osudech židů, zde to byla taková "drobnůstka", která určitě ani moc nestála (nakolik sponzorů se na tom podílelo), protože pár uniforem, žádný tank, žádný letadlo, jen jeden nákladák a možná jedna motorka - určitě mnoho výdajů nestálo. Krajina OK, herci OK (tak... Jean Reno už asi nic akčního natáčet nebude, jen nějaké sentimentální roličky jako tomu je u Seagala nebo Schwarzenegera. Přecejen těmto zmíněným je přes 60 a taky kosti řidnou, kyčle a záda bolí, fastumgel nezabírá....), nicméně akce mohlo být přecejen trochu víc... ()

Clowie 

všechny recenze uživatele

Přes nepříliš nadšené recenze pustila jsem si ten film, protože jsem v poslední době četla dvě historické knihy, které se odehrávaly na úpatí Pyrenejí, a chtěla jsem vidět to, co jsem si předtím jen podle popisu v knihách a podle 3D pohledu na mapách představovala. Místo toho jsem se hned od začátku ponořila do příběhu, který mě zaujal, ba přímo strhl. Dospívající chlapec se octne v situaci, kdy se dozví víc, než by za normálních okolností měl znát. Jenže je válka. A jeho sousedi ukrývají Židy a on to teď ví. Myslela jsem si, že mě jen tak něco nazaujme a nedojme, ale tohle mě dostalo už od prvních minut. Děj se v něm žene velkým tempem, pořád se něco děje. Silné téma. Silné emoce. Taky krásné záběry pyrenejských hor a krásná doprovodná hudba. No a pak, kdy esesák daruje místnímu bláznovi dalekohled, a přitom v tu chvíli berou lidem základní potraviny... Dívejte se. Huston je už za zenitem a Reno je pupkáč, ale nejen oni udělali tento film, přinejmenším představitel hlavního hrdiny, ale věřitelní jsou všichni. Jeden z nejlepších filmů, které jsem v poslední době viděla. ()

Reklama

Reklama