Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika s D. Hoffmanom. Pred zhliadnutím som nemal tušenia, že sa film točí okolo nacistického zločinca, ale bolo to milé prekvapenie. R. Scheider aj v menšej úlohe u mňa zabodoval, hlavne v súboji s nájomným vrahom v hotelovej izbe. Herecký výkon D. Hoffmana to je kapitola sama o sebe, ale výborný bol aj L. Oliever, ktorý je dokonalý hlavne v posledných minútach filmu. Posladných 10-15 minút je to už naozaj jeho film a Dustin Hoffman hraje v závere druhé husle. Je to nepochybne tým, že jeho postava je naozaj diabolská. Scéna u "zubára" bola na vtedajšiu dobu určite depka, ale oceňujem ju a spoľahlivo funguje aj dnes. A rovnako oceňujem aj scénu vo vani. Je toho dosť a ani sám D. Hoffman nevie kde skôr skočiť. Preto je na mieste otázka: "JE TO BEZPEČNÉ?"...100%. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý sedmdesátkový thriller, ale k nepatří úplně k absolutní špičce té doby. Hlavně kvůli nepřehledné a nepříliš záživné první půlhodině. Motá se v ní politika, antisemitismus, minulost hlavního hrdiny, osudy jeho bratra a není zrovna zábavné se v tom orientovat. S příchodem fašisty Oliviera se to naštěstí zlepší a film začne hrát na klasiku - osudy jedince v soukolí jiných mocí a hned se na to kouká líp. Několik scén, zejména ona citovaná "Je to bezpečné?", je vynikajících. Osobně jsem však doufal v maličko lepší a výraznější hudbu. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ptáte se mě, jestli je to bezpečné? Nemám se na toto spíš ptát já vás, pane doktore..? Když se řekne Maratónec, každému se asi vybaví proslulá scéna dentální tortury, někdo si třeba vzpomene i na Babeovu sexuální výdrž, ale pro mne je hlavní devízou temný, místy až mysteriózní feeling, ke kterému výrazně přispívá i to, že Schlesinger dlouho neodhalí karty a kašle na nějakou dějovou sevřenost. Vyzdvihovat herecké výkony ústředního dua je jako nosit nacistické zločince do Jižní Ameriky, ale je na místě ocenit i upozaďovaný talisman pro štěstí, který se používal hlavně v 70.letech a nosil jméno Roy Scheider. Škoda, že „Jewish revenge fantasy“ už nepatrně ohlodal zub času a taky od novely značně odlišného konce, který celkové vyznění zlehka polije hřebíčkovou tinkturou. Dodatek: Všimli jste si, co si postava Hoffmana na sebe navlékla, když vylezla narychlo z vany, aby se skryla před poskoky nacisty Szella? V čem byla mučena a v čem utíkala po ulicích před svými pronásledovateli? Pruhované pyžamové kalhoty nápadně připomínající část vězeňského mundúru (třeba v koncentračním táboře). Náhoda, nebo úmysl? ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ten Dustin mi teraz pripadal tými svojimi pohybmi ako Ben Stiller občas, čo bolo dosť hlúpe čo i len pomyslieť na to , pretože Stiller je oproti nemu mladý, a aj herecký, cucák . Ale čo som si na tomto filme neskutočne užíval , to bola hudba, ktorá v tých 70. rokoch mi prišla akosi oveľa viac zlovestnejšia, ako tá súčastná. Alebo tie prehnané gestá, malé pištolky a para na chodníku v temných uličkách... Pamätám sa na náš čiernobiely televízor a ako som namiesto ovládača slúžil staršiemu bráchovi ja pri prepínaní programov. Marathon Man mi dnes priniesol do tepla môjho brlohu atmosféru z pred viac ako dvadsiatich rokov avšak celkový zážitok z filmu, ktorý som mal vtedy , už nezdieľam. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Docela fajn atmosféra New Yorku jako pekla na zemi ve kterém existují v podstatě jen zloději, vrazi, špioni, a přeživší holokaustu, a Roye Scheidera uvidím rád v čemkoli, ale ten příběh je zmatený a za vlasy přitažený nonsens. Zvlášť to finále je bolestivě debilní. Kvalitnějších sedmdesátkových thrillerů by se našly desítky. 5/10 ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Postava Dr. Szella je založena na skutečné postavě Josefa Mengeleho, hlavního doktora v Auschwitz, který se v době natáčení filmu ještě skrýval v Jižní Americe. (Javert)
  • Ačkoliv se film odehrává v New Yorku minimálně dvě scény jsou prokazatelně natočeny v Los Angeles. (Kulmon)
  • Laurence Olivier se v průběhu zubařské scény tolik bál, aby případně Dustina Hoffmana nezranil, že se ho neustále ptal, jestli je v pořádku. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama