Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

k212 

všechny recenze uživatele

Když člověk očekává moc, je to naškodu. Maratónce předchází ohromná pověst kultovního a napínavého díla. Pravda thriller to je, ale bohužel už ne solidní drama. I přes dějové kličky a odbočky na počátku, se mi podařilo odhadnou jednání a motivy postav velmi rychle, vlastně mě to jednání přišlo trochu připitomělé, a když už bylo nadmíru jasné, že se jedná "jenom o diamanty" a neexistuje zde žádný nadčasový přesah či myšlenka, tak mě to přestalo bavit zcela. Rozhodně však nechci ubírat na umu Johna Schlesingera, který zvládá s grácií automobilové honičky, běhající lidičky, nervydrásající scény i kýčovité podzimní výjevy. Dustin, Laurence i Roy se snaží, nejspíš to i funguje, ale jako diváka mě to nezasáhlo. Bezhudbové, syrové, thrillerové sedmdesátky ... Tři dny kondora jsou dle mého lepší. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že se spíš jedná o průměrný nebo lehce nadprůměrný syrově zpracovaný thriller ze sedmdesátých let kterých bylo mraky, avšak s celkem šokujícími efekty a s celkem brutálními detaily. Stačil jen náznak, nebo zasyčení zubařské vrtačky a nejeden filmový fanda, tak jako já byl v neklidu. Jinak až na pár nesmrtelných dilalogu a scén jako "Jez"? nebo "Je to bezpečné?" Scén jako ta v koupelně, již zmíněné vrtání a trhání zubů a ke konci samotné odhalení nacistického katana obyčejnými lidmi na ulici, by tento film byl takřka poloviční a nic moc zajímavého by nám nenabídl. Ale uznávám že už to zpracování zde, bylo celkem kvalitní rovněž jako kamera. Více než samotný Babe (Dustin Hofman), jakožto mladý student historie, nadšený maratónským během, stále vyjukaný a vyděšený nebo jeho bratr Doc (Roy Scheider), se mě právě líbil ten démonický koncentrační doktor-smrt Szell v podání Laurence Olivera. Myslím si že celkem, zaslouženě a oprávněně, si vysloužil nominaci na Oscara. Také vás po tomto filmu, začali tak bolet zoubky-:))? ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavá shoda okolností, že zrovna tenhle týden si víc lidí vzpomnělo na tenhle starý film. Bilancuju na hraně 3 a 4 * - je to samozřejmě napínavé a Dustin s Laurencem jsou skvělí, ovšem místy film postrádá logiku (čím dál ke konci, tím víc). Často mi přišlo, že film spoléhá na to, že se nechá divák unést atmosférou a nebude moc přemýšlet o tom, proč se to celé vlastně děje a proč se postavy chovají, jak se chovají. V zásadě bych to shrnul tak, že je to bezpečné, ale mnohem bezpečnější je pustit si Půlnočního kovboje. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Má to fakt skvělou atmosféru. Hlavní hrdina vůbec neví co se děje a proč po něm jdou nacisti vedení démonickým zubařem z Osvětimi. Laurence Olivier je v záporné roli bezchybný. Cítíte, že je pořád zosobněné zlo, ale zároveň krásně zahrál nejistotu důchodce, který ví, že doba jeho moci už dávno pominula. Jsou tam opravdu silné scény. Nejvíc mi utkvěla Olivierova nervózní chůze po židovské čtvrti, kdy ho poznávají kolemjdoucí. Ale třeba i dobývání do koupelny, nebo Roy Scheider v boji na život a na smrt, kterému přihlíží vozíčkář z protějšího balkonu. Bravo. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Atmosféra neustálýho ohrožení a nejistoty tomu dává grády. Paranoia útočí v nejsilnější možný podobě. Nikdo nemůže zůstat v klidu. Tenhle maratonskej běh bude sakra drsnej a každej ho nepřežije. Jo chytlo mě to dost. Tempo sice nevydrží po celej film, ale i tak další ukázka špičkovýho thrilleru ze sedmdesátých let.80% ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Pri skúške scény, kde Babea (Dustin Hoffman) topia vo vani, si herec vyžiadal, aby ho topili naozaj, pretože chcel vedieť ako dlho vydrží pod vodou a či bude schopný zápasiť. Po tom, ako omdlel pod vodou, ho musel preberať lekár. Akonáhle otvoril oči, prehlásil: „Fajn. Môžeme to skúsiť ešte raz?" (DEGESH)
  • Hlavní roli měl hrát původně Al Pacino. (Kulmon)
  • Ačkoliv se film odehrává v New Yorku minimálně dvě scény jsou prokazatelně natočeny v Los Angeles. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama