Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bouřlivá šedesátá léta proměnila tehdejší americkou společnost k nepoznání. Boj za občanská práva, radikalizace mladé generace, vrcholící masovými protesty proti válce ve Vietnamu, sex, drogy a rokenrol – tím vším Amerika žila, ale ve filmu se to prakticky neobjevovalo. Hollywood přes počínající generační výměnu dál pokojně setrvával ve starých dobrých časech. Teprve v roce 1969 se ve větším rozsahu objevily první vlaštovky toho, čemu se později začalo říkat Nový Hollywood – road movie Bezstarostná jízda, revizionistický western Divoká banda či syrové drama dvou ztroskotanců v New Yorku Půlnoční kovboj. A právě poslední snímek se stal překvapivým oscarovým vítězem roku 1969 se třemi soškami, za nejlepší film, režii a scénář podle předlohy. Adaptaci stejnojmenného románu Jamese Lea Herlihyho režíroval jako svůj americký debut proponent hnutí Free Cinema, anglický tvůrce John Schlesinger (1926–2003), a stvořil klasické dílo, jež už desítky let úspěšně odolává zubu času. Klíčové pro jeho kvality bylo zejména obsazení ústřední dvojice méně známými, ale přesně vybranými představiteli. Naivního Texasana Joea Bucka, který se chce v New Yorku uplatnit jako gigolo, hraje Jon Voight (nar. 1938) a tuberkulózního chromajzla, jemuž žádný podfuk není proti srsti, přesvědčivě ztvárnil Dustin Hoffman (nar. 1937). Oba herci byli za své kreace nominováni na Oscara i na Zlatý glóbus (Voight navíc dostal prestižní Cenu newyorských filmových kritiků a Hoffman zase Cenu BAFTA). Ve scéně mondénního večírku se objevuje řada uměleckých osobností z okruhu Andyho Warhola, mj. Viva, Ultra Violet, Taylor Mead a Paul Morrissey. Hudební supervizi filmu měl známý skladatel John Barry, pod úvodními titulky zní píseň Everybody’s Talkin’ v podání zpěváka Nilssona. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Odvrátený pohľad na zprofanovaný americký sen, sociálna kritika, príbeh o osamelosti a pohľad na život v žiarivom veľkomeste, ktorého žiara uhasína tým viač, čím hlbšie sa doňho dostávate. Taktiež veľmi silný príbeh o priateľstve a nádeji. Aby vo vás nakoniec nevzbudil pocit, že bude lepšie ostať niekde v zapadákove, pretože lepšie to vo veľkomeste nebude. Hoffman a Voight na vrchole svojich síl. To bol film, ktorý sa bral vo svojej dobe ako mainstream. Kde tie časy sú....Nie, Joe Buck vážne neprišiel do New Yorku hladať Sochu slobody... ()

arie 

všechny recenze uživatele

Z tejto snímky mám dosť rozporuplné pocity. Príbeh mladíka, ktorý sa rozhodne splniť si svoj "americký sen" a stať sa gigolom, pričom doplatí na svoju naivnosť by sa dnes dal označiť za kultový, no podľa mňa pôsobivosť tejto snímky od vzniku značne vyprchala. Ako opis doby, v ktorej sa odohráva, ide určite o pozoruhodné dielo - nechýbajú sex, drogy, voľnosť, ale i pocity smútku a potreba priateľstva - čím mi snímka najviac pripomínala Formanove Vlasy, ktoré vo vzájomnej konfrontácii so Schelsingerovým filmom u mňa jasne víťazia. Herecké výkony ústrednej dvojice sú vynikajúce, obidvaja sú svojím spôsobom outsidermi doby, v ktorej sa ocitli, samotármi snívajúcimi svoje sny, ktoré ich aspoň na okamih vytŕhajú zo šedej reality, Dustin Hoffman predvádza ďalší z nespočetnej rady svojich bezchybných hereckých kreácií, no a Jon Voight v absolútnych začiatkoch svojej kariéry bol v tejto úlohe pre mňa rozhodne veľmi príjemným prekvapením. Snímka je skôr svojským obrazom 60. rokov než drámou s hlbokým príbehom, k čomu napomáha aj typovo veľmi dobre zvolená hudba. Vo svojej dobe sa jednalo o pomerne kontroverzný počin, čoho dôkazom je i fakt, že snímka získala v amerických kinách najprísnejší rating X, no v dnešnej dobe, ako som sa už zmienil, rozhodne nebude pôsobiť tak otvorene. Kebyže film zhliadnem v dobe jeho vzniku, asi by som ho hodnotil maximom, z dnešného pohľadu sa jedná o zaujímavý film, ktorý ma však nedokázal dostatočne osloviť. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příběh o střetu naivity s realitou, což zákonitě nemůže nikdy dopadnout dobře. Jediné pozitivum snímku shledávám v tom, že zbytečně netlačí na pilu a nepřehání to se sentimentalitou, což jsem neočekával. Chci se dostat do nebíčka, takže hodlám psát pravdu. Film mě absoultně nebavil. Jon Voight mi přišel jako extrémně nesympatický kovboj. Dustin Hoffman byl o mnoho lepší. Už mnohokrát ukázal, že umí zahrát všechny druhy retardů. Příběh byl ubohý a hrozně uměle natahovaný. Záblesky minulosti byly hrozně hnusně udělané. S uděleným oscarem se neztotožňuji. Vážně je to neskutečná blbost pouze pro fajnšmekry. Za sebe dávám pěknější hvězdičku. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Naivní káuboj Joe Buck přijíždí do Velkého jablka pln nadějných očekávání. Jenže nedaří se nedaří - a setkání s lúzrem Ratsem taky není to nejlepší, co ho mohlo potkat. Drama s psychedelickými pasážemi bylo místy zajímavé, místy zábavné a občas docela nuda - dá se říct, že nechápu tu nadílku Oscarů, nejspíš se jednalo o výpověď doby (v té době) - mě to bohužel minulo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale toto je ďalší z filmov, ktorých hodnotenie znižujem pri opakovanej projekcii po pár desaťročiach od premiérového zhliadnutia. Nie preto, že by neprešiel skúškou časom. Naďalej ho považujem za vynikajúci film s úžasnými hereckými výkonmi, realistickým zobrazením doby a prostredia a nádhernou pesničkou. K plnému hodnoteniu mi však chýba osobný vzťah k príbehu a jeho protagonistom. A bez neho päť hviezdičiek nedávam. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejlepší způsob, jak ukázat ztrátu iluzí, je zvolit si hlavního hrdinu pořádně naivního a řekněme poněkud jednoduššího. Schlesinger byl zrovna ve výjimečné formě a jeho režie si toho Oscara právem zasložila. Voight předvedl veškerý svůj talent hned na začátku své herecké kariéry, aby ho pak rozmnělnil v desítkách zbytečných béček. Ještě lepší byl Hoffman, který ještě o nějaké to desetiletí později vypadal mladší než v tomhle filmu. Když se k tomu přidá perfektní scénář, vznikne opravdu nestárnoucí film. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ono to ma nejaku vypovednu hodnotu, ale ta bud casom prefrcala do neznama alebo som proste este nie dostatocne zrely na dielko tohto typu. obdobne sklamanie som prezil pri taxikarovi..skoda..jon voight je super..hoffman tiez...stoji za jedno pozretie urcite. 70% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborné ale hodně "těžké" drama, ve kterém se nevyskytne jediná světlá chvilka. Jon Voight je výborný ale i tak ho zastiňuje dokonalý Hoffman v jedné ze svých nejlepších rolí. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný film! Silný, výborně zahraný snímek se sociální tématikou. Brilantní scénář...a mimo jiné: Dustin Hofman doslova smrděl z plátna! :-) ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Polnočný kovboj” má síce v úvodných titulkoch uvedeného Dustina Hoffmana na prvom mieste, ale v podstate sa to celé väčšinou točí len o nováčikovi Jonovi Voightovi, ako Joeovi Buckovi z Texasu, ktorý skúsil preraziť v Novom Yorku, kedy stretáva pravé opozitum "Benjamina Braddocka" . Totižto, Enrico Salvatore "Ratso" Rizzo, s ním nemá absolútne nič spoločného. Dustin sa presne pred dvomi rokmi zaskvel v debutovom Absolventovi, aby tentokrát stelesnil totálneho stroskotanca, čo len vypovedá o jeho chameleónskom, hereckom talente, akým určite oplýval i kolega so slovenskými koreňmi, pretože Voightov dedko z otcovej strany, sa volal Juraj Vojtka, ktorý sa narodil v Košiciach, pričom aj samotný Hoffman má ukrajinsko-židovských predkov, čiže už podľa toho prechovávam k obidvom hercom veľké sympatie. Dosť bolo všelijakých zaujímavostí, teraz radšej prejdem k oscarovému filmu z roku 1969, ktorý spadá do obdobia „Nového Hollywoodu” . Najlepším snímkom roku bol zvolený ten, ktorý od americkej ratingovej komisie MPAA dostal najtvrdší divácky rating X, čím sa mohol tiež pochváliť i taký Mechanický pomaranč z roku 1971, ktorý je na rozdiel od citovaného filmu - oveľa viacej nevyspytateľnejším a kontroverznejším, než na prvý pohľad vôbec vyzerá. V súčasnosti by sa nejednalo o nič šokujúceho, keďže dnešne publikum je nielen čoraz primitívnejšie, ale najmä si už stihlo poriadne zvyknúť trebárs i na "Johnov Wickov" , kde sa dokonca násilie ešte aj oslavuje, čo je už obzvlášť zvrátená skutočnosť. Metropola New York City v podaní anglického režiséra Johna Schlesingera, má strašne svetelné roky ďaleko od tých uhľadených a učesaných vízií Woodyho Allena (Manhattan), najskôr sa to blíži k depresívnym réžiám Sidneyho Lumeta, napríklad zo Serpica. Bol som taktiež neuveriteľne nadšený zo strihovej montáže Hugha A. Robertsona, ktorý ako tak pozerám, bol naozaj iba príležitostným strihačom, čo považujem za premárnený potenciál z jeho strany. Strih je až chirurgicky presným, predovšetkým vo flashbackoch, má mimoriadne dynamické zovretie. Zvyčajne funguje na výbornú počas celého trvania kinematografického počinu. Ústredná titulná pieseň Everybody's Talkin' od Harryho Nilssona, predstavuje protagonistu plného ideálov a optimizmu, a či mu elán vydrží aj naďalej, visí vo hviezdach ? Na svoju dobu sa jedná o odvážny počin, ktorý ani po 50. rokoch od premiéry, nestratil nič zo scenáristického kúzla Walda Salta. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že zde umírající Dustin Hofman hrál jen pouhé dva roky před Půlnočním kovbojem mladíčka v Absolventovi. (ZF UH) ()

mcb 

všechny recenze uživatele

O životě vyvrhelů na okraji společnosti jsem se zatím dovídal jen přes výpisky ze středoškolských učebnic. Chyba! Toto špínou prolezlé drama, které se snaží podávat zklamané iluze, dezorientaci, beznaděj, ale i přátelství na plochém území jednoho města, zaručeně není příjemné, ale pravdivé a fascinující. Zároveň dává obraz společnosti 60.let ve velkoměstech jako směsku hloupých, zklamaných lidí, všudypřítomných freaků, bezdomovců a homosexuálů. Ti už mají své místo zajištěné a stále hloubeji se propadají do své nicoty jako ústřední hrdinové. V jednu chvíli velice dojemný snímek, v druhou směska bizarních výjevů a pohledů do nitra té špíny, která dokáže být sakra odpudivá a depresivní. Palce nahoru za Voighta a Hoffmana. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nikdy nebude Půlnoční kovboj nějaký kultovní snímek, ale na zpestření volného času se hodí skvěle. Vynikajicí herecké výkony hlavní dvojice a to zejména Hoffmana. Nepřeslechnutelná hudební dobová stránka okořenila celkový dojem z filmu. Moc se mi líbily prostřihy mezi scénami, které chvílemi působily opravdu dost depresivně. Solidně natočený příběh o dvou podivínech a "vyděděncích" ve společnosti, mezi kterými vzniklo silné pouto přátelství. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jednoduchost, skvělá práce s obrazem a hudbou, Voight a Hoffman. Realita, flashbacky i prozářené sny dvou ztroskotanců ve špinavé megapoli. Místy jsem byl dojatý, místy jsem se bavil a celkově tenhle film považuju za jeden z nejlepších snímků vůbec. Nechápu, že není v csfd výrazně výš. Vážně by mě zajímalo, jestli by si něco tak kontroverzního a s takovým koncem dneska někdo dovolil natočit. Upřímně si myslím, že ani omylem. Pozn: Melodii, která ve filmu několikrát zazní, docela zajímavě předělali Faith No More - enjoy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Znepokojivá štúdia odvrátenej stránky Amerického sna. Alebo toho čo miesto neho dostane jeden redneck, ktorý sa vydá do NYC a čaká že sa ocitne v rozprávke. Trošku ako Taxi Driver z pohľadu Jodie Foster, lenže ju hrá Jon Voight. :) Ale nie. Výborné a najtemnejšie na celom filme boli snové flashbacky na štýl ako to neskôr robil Oliver Stone. Výborný film. A výborný Hoffman. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony Voighta a Hoffmana, smutný příběh o přátelství dvou na první pohled odlišných (na duhý minimálně stejně osamělých) lidí na okraji společnosti, atmosféra 60.let (drogy, design), chytlavá písnička jako ústřední hudební motiv, lákavá kombinace klasického vyprávění a psychadelického experimentu. Tenhle film je prostě kombinací všemožných osvědčených postupů (ve své době jistě tak osvědčené nebyly, a mělo ještě větší punc originality). Je to tak trochu pohádka o naivním buranovi, který přijede hledat štěstí do velkého města. Smutná, depresivní pohádka. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jon Voight v roli naivního venkovského balíka, který vystupuje jako kovboj při rodeo, a Dustin Hoffman jako malý podvodníček velkého města. Každý je jiný a přesto se z nich stanou přátelé, kteří si dokážou navzájem pomoci i na okraji společnosti. Ačkoliv chápu, co příběh o jejich nerovném přátelství chce říct, přece jen mne tolik neoslovil. Někdy mi přijde, že se moc hraje na city, a navíc tematika lůzrů začíná být tak moc profláknutá, že vlastně chybí i jakékoliv ospravedlnění tohoto tématu. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Z jedné části klasické sociální drama své doby, ze strany druhé docela neobvyklý příběh, který jednodznačně stojí na herectví dvou ústředních postav. A především Dustin Hoffman je ve své roli jako vždy obrovsky charizmatický, i když je jeho postava značně rozporuplná a pro diváka možná trochu špatně čitelná. O to víc ale zajímavá. 7/10 ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ KINOPREMIÉRA: ÚPF/SPF = 1974, v pôvodnom znení s titulkami+ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = ?.?.199?+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 7.2.2016, réžia českého znenia (ČST Praha 1990) = OLGA WALLÓ (8.2.2016) ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama