Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peter Standish (Leslie Howard) právě zdědil po vzdáleném bratranci dům na Berkeley Square v Londýně. Když se do něj nastěhuje, získá k němu zvláštní pouto. Po objevení dalších artefaktů jeho předků, kteří zde dříve žili, včetně podrobného deníku, Peter dospěje k přesvědčení, že je mu souzeno 3. září odpoledne vejít do domu a převzít život jednoho z těchto předků. Tento muž, rovněž jménem Peter Standish, byl americkým důstojníkem Washingtonovy armády, který do domu poprvé vstoupil ve stejný okamžik a ve stejný den před 149 lety, v roce 1784, krátce po americké revoluci... (mac000)

(více)

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Geneze námětu Berkeley Square je hodně zajímavá. Na počátku byl poslední nedokončený román Henryho Jamese The Sense of the Past (1917), jehož český překlad postrádáme. Ale v anglosaském prostředí téma cestování časem do 18. století rezonovalo a vznikla divadelní hra Johna L. Balderstona (1926). Z Londýna se hra dostala na Broadway na konci 20. let a odtud už byl jen pouhý krok do Hollywoodu. Z broadwayské produkce přešel do filmu Leslie Howard a nominace na Oscara byla na světě. Celé je to takové nádherně starosvětsky romantické, atraktivní téma, které původně dávalo zapomenout na hrůzy Velké války. Dnes z podobného námětu čerpá fenomén Outlander. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Mladý Američan věří, že se může dostat zpět do Londýna v době americké revoluce a setkat se s předky, kteří žili v domě, který právě zdědil. ()

Reklama

Reklama