Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Smyšlený příběh, který se odehrává v 19. století v Londýně, začíná v okamžiku, kdy se pan Mannheim, obchodník s diamanty, zastaví v ulici Fleed Street, aby se v holičství Sweeneyho Todda nechal oholit. Nikdo sice netuší, že má zrovna v kapse několik diamantů v celkové hodnotě padesáti tisíc dolarů, ale na první pohled vypadá jako zámožný muž, což dokazují i jeho hodinky a prsteny. Usedne do holičova křesla a od toho okamžiku už ho nikdy nikdo nespatří. O několik týdnů později už klenotníkovy věřitele jeho zmizení zneklidní natolik, že pověří amerického gentlemana, pana Carlyla, aby klenotníka našel a získal buď diamanty nebo peníze. Ben Carlyle nedokáže ani s pomocí Mannheimova zaměstnance Toma Nolana klenotníkovu stopu zachytit a proto požádá o pomoc předchůdce slavného Scotland Yardu vedené Rutledgem Bowem. Ti však pracují za odměnu a nejsou tedy příliš ochotní dělit se o informace. Ta jediná, kterou Carlyleovi poskytnou, že Mannheim byl naposledy viděn v okolí Fleed Street, má však pro pátrání rozhodující význam. Carlyle uveřejní velký inzerát, nabízející odměnu za informaci vedoucí k nalezení klenotníka. Přihlásí se němý učedník z Toddova holičství, který prostřednictvím své přítelkyně Lucy potvrdí, že klenotník navštívil jejich podnik a byl panem Toddem holen, krátce předtím, než zmizel. Když se to Todd dozví, uvězní Charlieho ve sklepě a vydá se zlikvidovat také Lucy, které podřízne hrdlo v muzeu voskových figurín. Další obětí s podřezaným hrdlem se stane Tom Nolan, který navštíví holičství a neopatrně se zmíní o podezření a stopách, které Carlyla vedou k holičství. Ani tento zločin však nemůže zabránit rostoucímu zajmu vyšetřovatelů o jeho holičství. Situaci navíc komplikují dvě ženy. Tou první je sympatická Anna, se kterou Carlyla pojí romantický vztah, a která je náhodou dcerou Toddova přítele, který zahynul v Africe a jemuž Todd slíbil, že vychová jeho dceru, jako by byla jeho vlastní. Tou druhou je paní Lovettová, proslavená široko daleko svými masovými pochoutkami, jejichž tajemství si pečlivě hlídá. Zatímco Carlyle se pokouší analyzovat, které jsou ty pečlivě utajované přísady, Bowovi muži objeví v kryptě kostela, který sousedí s holičstvím, lidské pozůstatky, které jsou mnohem víc čerstvé než by měly být. Od tohoto okamžiku už jdou věci rychle k odhalení celé záhady o holiči, který vraždí své zákazníky, aby je mohl obrat o cennosti a jeho přítelkyni, která našla velmi neobvyklý způsob, jak se postarat o mrtvoly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej prumernej film s dobrym Kingsleym. Na to, ze to je televizni, to neni vubec spatny i kdyz scenar je hodne jednoduchej. Jen by me zajimalo, proc to nekdo oznacuje za horor, protoze pokud vas nevystrasi podrizlej krk (btw hodne spatne udelanej) a zjisteni, ze jite kolacky plneny lidskym masem, tak tady nic strasidelnyho neni. Mozna krome vykonu nekterejch vedlejsich hercu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dobře že jsem nevěřil označení "horror" v tv programu a podíval jsem se. Je to docela zábavný film, komediálně nadsazený, plný dickensovských postaviček a s atmosférou Ospalé díry. Ale jsem asi nějaký zvrácený, protože šílený holič Ben Kingsley mi byl daleko sympatičtější než suchopárný Campbell Scott. Možná je to tím, že kanibalismus mě jaksi neděsí, protože jako vegetariánovi se mi to nemůže stát. :-) 60% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spokojenost s Oholeným klenotníkem je přímo úměrná ochotě akceptovat, že se jedná o malý televizní snímek se zjevně omezeným rozpočtem. Scénář určitě nepatří ke špičce v daném žánru, ale John Schlesinger je zkušený a kvalitní režisér, který ani poté, co upadl v nemilost u velkých studií, své řemeslo nezapoměl, takže film má slušnou kameru, a prostředí špinavých uliček viktoriánské Anglie dokáže zprostředkovat věrohodně. Film je jakousi kombinací prvků převzatých z příběhů E.A.Poeho a Charlese Dickense. Historická detektivka s hororovým aranžmá, která neurazí, i když zkušeného diváka ani nepřekvapí a neuvede do extáze. Ben Kingsley odvádí tradičně spolehlivý výkon.Celkový dojem: 60 %. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Hororem bych to rozhodně nenazvala, v tomhle případě by na slovo "horor" možná neskočila ani moje babička. Nicméně by se na to určitě podívala, protože to byla pěkná potvůrka a přitom by mi tvrdila, že " z výchovných důvodů". Je tu pár momentů k babiččině čepýření. Za prvé: vražda klenotníka. Za druhé: Ben Kingsley je zpočátku takový úctyhodný měšťan a najednou se z něj vyklube takové....ouč, to by byl bojler, takže to nesmíme babičce prozradit a musíme jí doporučit, aby si dala štamprli višňového koňaku, než budeme pokračovat. Za třetí: dejte si štamprli též, nebo raději několik štamprlí, protože dojde i na sex (babičku pošlete zjistit, co dělá kočka v jejím háčkovacím košíčku, není to babičkám přístupné) a vy se pro tento okamžik obrňte, neb je to drsný. No a vlastně, koláčky masové od shlédnutí tohoto zásadně NEJIM! Dalšími body k čepýření jsou: "sklad masa" pro výrobu koláčků - rovněž babičku zabavte něčím jiným, páč to je vážně nechutný a nehygienický. Pak jí ale zavolejte zpátky, aby se mrkla na cool vyšetřovatele podezřelých zmizení a vražd osamělých boháčů a sami držte palce, ať to ten chlap, co je docela fešák, zmákne. A dobrou babi, hezké sny, mě se to líbilo. ()

Reklama

Reklama