Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1756 zúri vojna medzi Francúzmi, Angličanmi a domorodými indiánmi. Alice a Cora Munrové sa snažia nájsť svojho otca, britského dôstojníka. Napadnú ich francúzski vojaci a ich spolubojovníci Huróni s vodcom Maguom. Čingačgúk (Chingachgook) a jeho syn Uncas, poslední z kmeňa Mohykánov sa snažia dievčatá zachrániť. Pomáha im v tom biely spojenec, hraničiar Natty Bumppo, známy ako Hawkeye. Ide o klasický príbeh podľa románu Jamesa Fenimora Coopera. (matriosa)

(více)

Recenze (8)

Flego 

všechny recenze uživatele

Voľné spracovanie Cooperovho legendárneho románu ( druhého z piatich o dobrodružstvách Koženej pančuchy )vyniká hlavne výpravou a udalosťami počas sporu francúzskych a anglickych vojakov pri pevnosti William Henry. Dej sa točí hlavne okolo trapera Hawkeyho ( stvárnil ho zväčša westernový herec Randolph Scott ) a lásky Čingačgúkovho syna Uncasa ku krásnej Cory. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tato zdařilá velice volná adaptace Cooperova románu se o mnoho let později stala největší inspirací pro Mannova Posledního mohykána, který si vypůjčil zhruba 80 procent děje tohoto filmu. Oproti knižní předloze je v tomto snímku tedy mnoho změn. ___ Co se mi hodně líbilo (a co v knize nebylo), bylo skvělé vykreslení britské koloniální nadutosti a spory britských vojáků s koloniálními milicemi. ___ Hodně sympatický je výkon Randolpha Scotta v roli Sokolího oka, výprava se taky povedla a stejně tak bojové scény. Rozhodně se jedná o velice povedenou a dnes bohužel neprávem zapomenutou verzi tohoto slavného příběhu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Když jsem o Mannově Posledním Mohykánu psal, že je to nejlepší indiánka, nevěděl jsem za kolik svého kouzla vděčí této verzi. Občas to není jen insprace, ale opisování. Tato verze trpí jen tím, že byla natočena dříve, takže není barevná, má méně opravdu exteriérových scén, je melodramatičtější a je tam více hollywoodského tokání. Taky si našinec musí zvyknout na to, že drsný trapper Hawkey je stále hladce oholen a má perfektní účes. Ale jinak velice zdařilý, napínavý a romantický opus. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějakou dobu jsem si říkal, jak asi Randolph Scott vypadal mladý - tak tady mám odpověď. Pojetí "Posledního Mohykána" z roku není špatné, ale přece jen by se k němu hodila trochu větší syrovost a větší násilí, které také do jisté míry příběh utváří. Ale postavy zde nejsou zahrané špatně, i když jsou místy hodně divadelní. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poslední Mohykán je tím nejznámějším románem amerického spisovatele romantického dobrodružství Jamese Fenimore Coopera. Opěvuje mužnou čest a udatnost, odhaluje ryzí základy amerického patriotismu. Film George B. Seitze je věrný romantickému duchu předlohy, nezapomíná na staromilské způsoby vychování, britsky suchý nadhled, pateticky hrdinská gesta, skládání poklon osudovým láskám, či z té moderní hyperkorektní úlitby takzvané rasistické zobrazování stereotypů původních obyvatel amerického kontinentu. Filmu neschází šarm a dokonale naplňuje očekávání z dobrodružného žánru. Prvořadým hrdinou bez bázně a hany je Hawkeye - Sokolí oko (příjemný Randolph Scott), pohraničník a zkušený zálesák, dokonale sžitý s prostředím místa i kulturou doby. Tady je předobraz nového národa a budoucí světové mocnosti. Hlavní ženskou postavou je Alice Munro (příjemná Binnie Barnes), starší dcera britského plukovníka a velitele posádky. Je náhle zasažena obdivem k mužné statečnosti a mění se tak proto její představa o světě. Důležitou postavou je Duncan Heyward (zajímavý Henry Wilcoxon), britský major, loajální povinnostem vlasti a odmítnutý nápadník Alice, který neváhá s ledovým klidem čelit čelem nebezpečí. Hlavním padouchem je Magua (příjemný Bruce Cabot), lstivý a zrádný huronský náčelník s výrazným sklonem k nelítostným pomstychtivým odvetám. Titulární postavou je Čingačgúk - Velký had (sympatický Robert Barrat), náčelník se smutným údělem nezvratného vymření rodu, inu poslední Mohykán. K výraznějším postavám tu patří také Unkas (příjemný Phillip Reed), Čingačgúkův syn a romanticky poblouzněné dychtivé mládí se smutnějším osudem. Z dalších rolí: mladší Alicina sestra, zamilovaná do Unkase, Cora Munro (Heather Angel), vážený otec sester a příliš ješitný velitel britské pevnosti William Henry, plukovník Munro (Hugh Buckler), velitel nepřátelského vojska, francouzský generál Montcalm (William Stack), osobitý pastor David Gamut (Frank McGlynn Sr.), či starý huronský náčelník (William V. Mong). Film Poslední Mohykán režiséra George B. Seitze se stal vzorem svému o téměř šedesát let mladšímu bratříčkovi. Film sám splňuje očekávané standardy dobrodružného čtení, nic jiného snad ani nikdo nepotřebuje. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zdarilé spracovanie známeho príbehu. Viac ako hlavný hrdina sa mi ale páčil charizmatický Henry Wilcoxon. Ale aj občasné akčné sekvencie, indiáni (hlavne Huróni) a vojaci boli veľmi dobre spracované. Hodnotenie: 75% ()

JLH 

všechny recenze uživatele

Jedna z dřívěji narozených filmových adaptací klasické indiánky. Není to špatné, dobře se to kouká, ale na můj vkus už na tom zapracoval zub času. Viděl bych to jako film z doby, kdy indiáni ještě neuměli umírat, ale to platí celkově o většině "akčních scén" ve filmu. 65 % ()

Reklama

Reklama