Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Po příjezdu tajemného kněze na jeden ostrov se jeho obyvatelé stanou svědky zázračných událostí a děsivých znamení. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (210)

Chen 

všechny recenze uživatele

Klasický případ toho, kdy je nutné zatnout zuby a vydržet prvních pár dílů, protože ty další jsou skvělé. Na počátku je to pomalé, sází to jen na malé náznaky toho, co přijde a to může někoho odradit. A vlastně, když to přijde, není to zase tak epické, ale přesto je to svým způsobem uspokojivé. Určitě by ale neuškodilo zbavit se pár zdánlivě filozofických, ale ne zrovna zábavných rozhovorů. Vlastně, pokud by to mělo méně dílů, asi by se zase nic tak hrozné nestalo. ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Propracovaná, myšlenkově celkem komplexní a scénaristicky vytříbená záležitost, které trochu ubližuje jistá statičnost a absence akčnějšího vývoje postav (všichni jen říkají, jací jsou, nenechají za sebe moc mluvit činy). Nadále pak trochu mrzí, že někdy postavy ani nevedou dialogy, nýbrž na sebe pouze každý monologuje, zatímco ten druhý jen trpělivě a úpěnlivě čumí. Tématický okruh, který se točí hlavně okolo náboženství, demagogie či manipulace skrz víru, je díky mistrnému scénáři důkladně vystavěn a prozkoumán a vše výborně kulminuje v závěrečném Zjevení Janovu. Mnohé odradí pomalejší vývoj či trochu sušší podání, ale jako "konverzačka" s myšlenkovým přesahem mi to sedlo, a vyloženě hororové aspekty pro mě byly více než příjemným bonusem. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý kousek. Tenhle seriál to bude mít u diváků hodně ale opravdu hodně moc těžké. A je to obrovská škoda. Mike Flanagan dělá všechno proto, aby to bylo osobité a jeho. Napsal si scénář, udělal si střih a celé si to zrežíroval. Flanagan se rozhodl, že to divákovi neusnadní, nic mu nedá zadarmo a dlouhou dobu ho nechá tápat, co se vlastně děje, jaký to má význam, a kdo představuje dobro a kdo zlo. Není to jednoduchá a odpočinková podívaná. Je potřeba se soustředit na dialogy, hledat v nich jistou symboliku, chápat zdvižený prostředníček všem náboženským fanatikům atd. Výborně to funguje jako kritika církve, a zároveň je to i parádní zamyšlení nad smrtí a samotnou vírou (v seriálu je několik zajímavých scén na toto téma). Flanagan zde rozjede velké myšlenkové tornádo, kde donutí diváky se zamyslet nad jistými absurditami našich životů. Celé to navíc podpořil výbornou kamerou (dlouhé scény kdy si postavy povídají, nebo se procházejí, netradiční úhly, kamerové oblety), vizuální stránkou, střihem a znepokojivou atmosférou. Z mé strany obrovský palec nahoru za skvělé herecké výkony. Kate Siegel a Zach Gilford mají výborně napsané scény a jejich herecká chemie je výborně zobrazena. Samantha Sloyan předvedla vynikající výkon a už dlouho jsem nějakou filmovou/seriálovou postavu nesnášel. Hamish Linklater je ve své roli parádní a krade si scény pro sebe. Hodně jsem si užil herecký koncert Rahul Kohliho, jelikož svou postavu zahrál skvěle. Jak už jsem naznačil, seriál není pro všechny. Je to pomalé, není to horor v tom pravém smyslu slova a to co seriál říká nesedne každému ať myšlenkově nebo formálně. Nicméně, pro mě je Midnight Mass (Půlnoční mše) parádní originální seriál plný přesahu a myšlenek. A toho si hodně cením. 8/10 ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Ještě to zazní nejspíš mnohokrát, ale tahle minisérie je takové „Best Of Stephen King“, které mistr sám nekomponoval. Ba co víc, ani do něj sám nijak nepřispěl. Ospalé městečko, přemýšlení nad různými formami víry, střet morálky, tajemné zlo a jednotlivci, kteří jsou mu schopni čelit pouze a jen, když mu čelí společně. Z Flanagana se stal jakýsi horrorový Tarantino, který cituje, kde může (aniž by sprostě vykrádal). A i když je tam ta inspirace více než zjevná, „Midnight Mass“ obstojí samostatně jako silné drama s nadpřirozenými prvky, v němž dýchají nejednoznačné (jednoznačné je pouze zlo) z masa a kostí, kterým přes jejich obyčejnost (a v tom je právě ta síla) nelze jinak než fandit. Teto pomalu vymírající ostrůvek tedy rozhodně stojí za návštěvu, a nejlépe víkendovou, abyste mohli pořádně nasát všechny příběhové nuance a prožít opravdovou katarzi. Dospělý příběh v dospělé formě. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Sedmihodinová mše o víře, životě a smrti. Nálepka horor je jen zástěrka. Netflix Flanaganovi nechal evidentně hodně volné ruce. Celé to budování charakterů tu působí jen jako zdlouhavá výplň. Celkově by se příběh vešel do tří maximálně čtyř epizod s výrazně lepším tempem. Místo toho si tu postavy dlouze povídají a filozofují v obýváku, ložnici, na lodi, v kostele. Na papíře to mohlo vypadat zajímavě, ale audiovizuálně to je pro mě nejnepřístupnější Flanagan. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (9)

  • Vyplavené kočky na pláži byly ve skutečnosti vycpaná zvířata. Racci kroužící nad nimi byli doděláni digitálně. (NiWi)
  • Na půlnoční mši je obraz Ježíše zakryt černou látkou. Jedná se o křesťanský zvyk, vždy před Velikonocemi zakrývat Ježiše. (NiWi)
  • Mapa v šerifově kanceláři je lehce pozměněná mapa ostrova Whidbey nacházejícího se ve státě Washington. (NiWi)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

Tvůrce The Haunting má nápad na komiksovku

14.01.2021

Režisér a scenárista Mike Flanagan (The Haunting, Doktor Spánek) se až doteď soustředil převážně na horory, když se ho ale jeden z fanoušků nedávno zeptal, jestli by nechtěl natočit taky nějaký film… (více)

Reklama

Reklama