Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj se odehrává v letech 1899 - 1945 a sleduje osudy postav na pozadí proměn města Gdaňska, sleduje také Oskarův příběh. Oskar má podle Schlöndorfa dvě typické vlastnosti své doby: odmítání a protest. Brání se účasti ve světě dospělých tak důsledně, že odmítne vyrůst. Protestuje tak hlasitě, že jeho hlas rozbíjí sklo. Jedním z mnoha problémů realizace bylo obsazení hlavní role. Po dohodě s autorem bylo rozhodnuto, že Oskar musí být chlapec, nikoli lilipután. Šťastná volba padla na Davida Bennenta. Snímek získal Zlatou palmu na MFF v Cannes ex aequo (s Coppolovou freskou A nyní apokalypsa) a Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (225)

Macik 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl tenhle film hodnotit ihned po jeho skončení dal bych mu ztěží 2 *...Ale teď s jednodenním zpoždění zvedám hodnocení na 3*...Film sám o sobě není vůbec špatný..Jelikož jsem knihu nečetl nevěděl jsem co od toho čekat..A zapůsobil na mě dost silným dojmem..Ikdyž jsem tam čekal větší narážku na válku musel jsem se spokojit jen s opravdu parádní scénou kdy v období rozmachu Hitlerova vojska je uspořádána slavnost na které jsou všichni lidi z města,kapela a čekají na příjezd jednoho z Hitlerových nejlbižších aby promluvil na této události..Když přijede začne hrát hudba a malý Oskar si kdesi pod tribunou začne bubnovat svoji melodii čímž totálně zmate místní orchestr a ti začnou hrát úplně jinou hudbu a všichni přihlížející spolu začnou tančit...:-) Opravdu bravurní...Ale jinak proč tak nízké hodnocení??Je to hlavním představitelem..Oskarem..Totálně mě jako postava či jeho obličejík nesedl a ke konci filmu jsem na něj už byl dost silně alergickej...s jiným představitelem by to bylo na 4*.. ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

S těžkým srdcem musím přiznat, že film se mi líbil mnohem víc než kniha. To se mi často nestává. Vlastně nikdy se mi to nestalo. Ale je to opravdu naprosto skvělé. A neuvěřitelně bizarní. Například u scény s chytáním úhořů jsem se málem pozvracela. Vůbec se nedivím, jestli měl ten chlapeček z hlavní role psychické problémy. Někteří by je mohli mít i jen ze sledování tohohle filmu. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Úchylný samoúčelný chaos popretkávaný zbytočnými sexuálnymi scénami, ktorý sa tvári, že prináša akési posolstvo a nedajbože v inotajoch znázorňuje hlbší zmysel. O ten sa autori pokúšali, ale kruto sa sekli v nesúrodom výsledku. Myšlienka je jasná, realizácia zlá. Jediná hviezdička za veľmi pekné kulisy, filmový inventár a exteriéry. Inak škoda stráveného času. V pamäti ostane len tupý výraz hlavného "hrdinu". ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo mi z tohto filmu ostane v pamäti, je pichľavý pohľad malého Oskara, ktorý je fakt zvláštnou, ale do istej miery sympatickou postavičkou - veď je dieťa a môže sa správať iba tak ako to vidí u dospelých. Čo sa týka dospelákov, ich konanie mi tu príde maximálne nelogické, úchylné a divné, nech sa na mňa nikto nehnevá. :) Táto časť európskej kinematografie mi je na hony vzdialená. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Rozhodnout se nevyrůst a nevyrůst. Kniha mě dostala. Nevěřil jsem, že ji lze dobře zfilmovat. Volker Schlöndorff to dokázal náramně. Oskar je neuvěřitelný, tak jsem si ho představoval! ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

I když uznávám nesporné kvality tohohle filmu, musím se přiznat, že mě nechytnul. Ten malej spratek s bubínkem mě prostě iritoval celej film. I když i to je možná známka podařeného umění. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Další z filmových psychopátků.. Úžasné. Předloha se mi bohužel zatím vyhýbala-- o to příjemnější bylo překvapení a sledování tohoto dílka. S nadhledem a humorem sledování životních úletů malého Oskara a zároveň v pozadí sledování válečných eskapád začátku století - to vše z trochu jiného pohledu. Nevím proč, ale částečně mi příběh připomněl filmové ztvárnění Obsluhoval jsem anglického krále. Nevím jak je to s Grassovou knihou, ale film se mi velice líbil. 8,5/10 ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Plechovým bubínkem jsme ve škole zaplnili dvouhodinovku světové literatury plus přestávky a musím říct, že tento film byl od těch ostatních ,,školních" snímků výjimečný tím, že jsem neodtrhl oči od obrazovky ani přes ty přestávky. Představitel Oscara si dal na své roli zjevně pořádně záležet, jeho otravnost byla místy až nesnesitelná, což byl v tomto případě jasný důkaz toho, že lepšího herce pro hlavní roli vybrat snad ani nešlo. Mimochodem, Bennent byl k tomu všemu ještě pěkně ošklivé děcko. :)) Tak jako tak jsem jednání této hlavní postavy chápal - svět dospělých je pouze jakousi hrou lží a intrik. Ale dítě, dítě se přetvařovat nebude... ;) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Výborné filmové zpracování Grassova románů, který je stěžejním dílem světové literatury 2. poloviny 20. století. Příběh chlapce, který se vzepře světu dospělých tím, že se rozhodne přestat růst, přesto musí prožívat veškeré hrůzy, které německý národ potkal díky nacistické propagandě, je výborně napsán a ani jeho adaptaci nelze nic vytknout. A to ani scény, kkteré jsou leckde kritizovány. Snad jen na pár místech se skutečně obrací člověku žaludek - scény s šumákem ze slin, lov úhořů, polévka ze žab... Dětská pornografie? Jak to měli filmaři natočit? Plných pětr hvězdiček, vynikající Adorf, Olbrychski, pěkná role žida, v níž si zahrál Charles Aznavour. ()

Hyger 

všechny recenze uživatele

Tak Oscara si tenhle film rozhodně zasloužil, a to především kvůli Oskarovi. Oskar; vyspělá duše v těle malého chlapce, který bubnováním a ničivým hlasem protestuje proti světu dospělých; Oskar, který velkýma očima pozoruje vzestup i pád nacismu a smrt svých bližních a konečně Oskar, který se obětuje a nevyroste, aby se mohl stát jakýmsi pozorovatelem své doby. Pochybuju, že tato adaptace Grassovy knihy by mohla být někdy překonána. David Bennent předvedl asi nejlepší dětský výkon, který jsem kdy viděl. P. S. Škoda, že jsem to viděl jen ve škole a bez titulků. Přidáme-li mé chabé znalosti v němčině... Šlo to! Nechápu jak, ale pochopil jsem to. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Bizardní, perverzní, nechutná a nutná ztráta dvou a půl hodiny. Nechápu všeobecné nadšení z výběru hlavního hrdiny, vždyť méně sympatický dětský herec je už jen Haley Joel Osment. Film na pomezí poetického, groteskního a tragikomického žánru, ukazující divnou dobu v naprosto absurdní formě. S hlavním (anti)hrdinou, který se většinu filmu chová jako dement s autistickými sklony a občas má chvilky kdy mluví jako univerzitní profesor. Je pravda, že to byla nevšední podívaná, ale až tak nevšední, že jsem měl asi 20x sklon k tomu abych to vypnul.Třeba budu mít někdy sílu zkusit se na něj podívat ještě jednou a třeba pochopím, co je na něm tak speciálního, hlubokého, třeba pochopím všechny metafory. Třeba. Teď je to ale jenom na slabé 3. ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček je málo. Někde u úhořů (tj. cca po hodině filmu) mě napadlo, že dál už to určitě půjde jen dolů, protože nahoru není kam, ale byl to velký omyl. Uznávám, že nejde o podívanou pro každého, ale mé zbožné přání (Prosím, ať se mi to celé tak líbí jako počáteční úvod o čtyřech sukních!) bylo vyslyšeno a těším se, až se (opět bez dechu a jediného mrknutí oka) podívám znovu. Vesnická tancovačka za doprovodu armádního orchestru, krásné výtvarné zpracování, vykřičené skleněné srdce a trpaslíci.. Opakovat, prosím! ()

lsd 

všechny recenze uživatele

Plechový bubínek je hlavně obrovský zážitek, který vám hodně dlouho po shlédnutí zůstane v hlavě a je vlastně docela jedno, jestli se vám líbil, či ne. Každopádně rozhodně to není film pro všechny. Na někoho určitě můžou působit některé oplzlé a sexuálně úchylné scény vyloženě odpudivě a nechutně. Jenže kdo je přijme a uzná, že do snímku prostě patří a nejsou tam samoúčelně, toho čeká opravdu zvlaštní a interesantní zážitek. Má to vše co nemá postrádat opravdu velký film. Velký příběh, velice emocionální scény, trochu té lásky romantiky i sexu, dojemný závěr a především hlavní myšlenku. Velkou symboliku a magičnost můžeme spatřit např. ve scénách s liliputány, kteří se ujmou již šestnáctiletého Oskara během 2 sv. války v momentě, když přijde o rodinu. K vrcholům patří především výkon Bennentha v roli Oskara. Neznám lepší dětský herecký výkon, toto bylo alepoň pro mě něco úžasného. Co se týče atmosféry, tak mi byla zpočátku docela nepříjemná, ale časem jsem pochopil její význam. Také neznám jiný film, který by tak dokonale vystihl povahu německého národa. Je zde nádherně vykreslené jejich chování(někdy vážně trochu úchylné) a nátura. K jediným mínusům řadím to, že zatím vůbec nemám chuť to shlédnout znovu. Ale to není problém filmu, to je pouze má subjektivní starost a názor. Nádherný film plný symboliky(např. ústřední bubínek) a zvláštní magiky. ()

sandis 

všechny recenze uživatele

Což o to, všechny ty "nechutnosti" se mi líbily. Ačkoliv, málokdy může člověk vidět ve filmu intimnosti mezi 11 letým chlapcem a 15 letou dívkou. To mě však při mém svobodomyslném světonázoru nemůže nikterak vykolejit. Ale i tak to pro mne bohužel na plný počet nemá. Příběh i film je to jistě v mnohém unikátní, však čekal jsem od něj možná trochu více, než se mi nakonec dostalo... Plný očekávání na 10/10 nakonec pěkných 8/10... Vynikající herecký výkon malého "Oskarchen", zvláštní atmosféra. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že sa prakticky celý život venujem umeniu, na tento artový počin asi nie som dostatočne umelecky vybavená, málo mi to myslí, alebo jednoducho naň nemám patričné vzdelanie.. Naozaj neviem. Nech už obsahuje akúkoľvek skrytú hodnotu, obávam sa, že v mojej mysli prevažujú skôr pocity znechutenia nad podnetmi k zamysleniu. Ak mal byť film metaforou, poprosím nejakú osvietenú dušu, aby mi ju vysvetlila. Ďakujem... ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden hajzlík, co se rozhodl nevyrůst a způsobovat neštěstí svým blízkým za maskou dětského zjevu... působivá adaptace slavného románu. ()

Související novinky

Festival íránských filmů

Festival íránských filmů

13.01.2016

5. ročník Festivalu íránských filmů proběhne od 13. do 17. ledna 2016 v pražských kinech Světozor a Bio Oko, nově zavítá také do kina Lucerna. Od 19. do 20. ledna se potom festival už podruhé… (více)

Přehlídka Crème de la Crème II

Přehlídka Crème de la Crème II

12.05.2015

Druhý ročník přehlídky francouzských filmů Crème de la Crème se uskuteční od 13. do 17. 5. v pražských kinech Lucerna, Evald a Mat a poprvé vstoupí do regionů. Do kin za nevšedními zážitky mohou… (více)

Reklama

Reklama