Reklama

Reklama

Černobyl: Skryté příběhy

(TV film)
  • angličtina Back to Chernobyl
Izrael, 2020, 55 min

Obsahy(1)

Dokument se vrací k dosud největší havárii jaderné elektrárny, která se stala v roce 1986 na území dnešní Ukrajiny nedaleko města Černobyl... Černobylská jaderná havárie byla největším selháním technologií v dějinách lidstva. Několik desetiletí poté se vracíme přímo na místo, kde se všechno seběhlo. Připojte se k nám na cestě do města duchů Pripjať na severu Ukrajiny, kam zavítáme ve společnosti těch, kteří tuto katastrofu přežili: Je mezi nimi inženýr, jenž byl v týmu konstruktérů reaktoru, porodník z nemocnice, jedenáctiletá dívka spěšně evakuovaná z města, požárník nasazený u jaderné elektrárny číslo 4 nebo velitel týmu, který měl na starost odklízení radioaktivního odpadu ze střechy reaktoru. Někteří z nich se vůbec poprvé vrací do svých opuštěných, zničených domovů. Odhalují své vlastní, osobní příběhy. Noří se hluboko do svých traumat a snaží se poskládat dohromady širší obrázek toho, co přesně se oné osudové noci stalo – jak probíhala událost, jež se nechvalně zapsala do historie, a jakou při ní oni sami sehráli roli. Jsou mezi nimi i hrdinové známí také jako likvidátoři jaderné havárie v Černobylu, kteří stáli v předních liniích války proti neviditelnému nepříteli. Vyzkoušeli hranice vlastní odvahy a lidskosti, stali se svědky šokujících scén, riskovali životy… Bojovali s velkým nasazením a podařilo se jim zvítězit. Zachránili nejen Evropu, ale i celý svět před hrůznými následky jaderné katastrofy. Tento napínavý a emocemi nabitý film je prošpikovaný ohromujícími záběry dosud ukrytými v jejich domácích archivech. Černobyl, to jsou skryté malé a intimní příběhy na pozadí velkého historického dramatu. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Velká pocta všem, kterým Černobyl změnil život. Dokument těží z emotivních výpovědí obyvatel Pripjati i likvidátorů a svým zpracováním nabízí divákovi vcelku originální pohled na důsledky havárie. Pomalé, místy až poetické tempo dává citelný podnět k přemýšlení o celé události a to je u dokumentu velké plus. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Citlivě, pomalu a silně emocionálně natočený dokument, který vyjadřuje úctu všem, kteří se jakkoli podíleli na řešení černobylské jaderné katastrofy. Výborné, tohle se povedlo. Spousta autentických záběrů, rozhovorů s přímými účastníky odklízení sutin či organizace stavby sarkofágu. Hudba: Anton Baibakov & Georgy Khimoroda ()

Reklama

Reklama