Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Seriál je typickou produkcí Netflixu pro celou rodinu. Žádné násilí kromě facky manželce neuvidíte. Producenti předpokládali, a správně, že běžný divák Netflixu nezná o Islámu nic jiného, než že jsou dva typy- ten špatný a ten dobrý. Ten špatný Evropany zabíjí a ten dobrý pomáhá Policii a chce se integrovat. Tato znalost vám k sledování zcela postačí, neboť jiné nároky na vás kladeny nebudou. Seriál je tak ukrutnou zjednodušeninou velice komplikovaných vztahů mezi lidmi i náboženstvími. Příběhy a charaktery jednotlivých postav jsou buď ploché anebo žádné. To, čím se severské filmy proslavily, to jest mrazivou atmoškou, prokreslením postav, skvěle a lidsky napsaným příběhem, to zde nenajdete. Možná jen v malých náznacích. Kalifát nabízí veliký potenciál dostat do evropských domovů spoustu informací o dané problematice, ale trestuhodně toho nevyužije. Soustředí se jen na slzyrvoucí jaksi odosobněný příběh jedné "špatné" a jedné "dobré" muslimské rodiny a to zcela bez naznačení příčin a souvislostí proč ti lidé jsou zrovna tam kde jsou. Příslušníci IS jsou degradováni na dezinformované chudáky, kteří jsou tam vlastně omylem, jelikož nepochopili zadání, nechali se vcucnout a přišli o jinak neodolatelnou paletu svobod, kterou nabízí pobyt na Západě. To je asi to nejsmutnější z celého tvůrčího zápalu, kterým nás tentokrát Netflix zahrnul. Tohle už hraničí až s propagandou a za to a ten zoufalý závěr snižuji ze tří hvězd na dvě. 50% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

pro mě osobně velké překvapení.Šel jsem do téhle série víceméně náhodou s tím,že půjde o další z dlouhé řady seriálů o terorismu,islámu atd, a opak je pravdou.Ne snad že by tu nebyl terorismus a nepátralo se po tom jak zastavit útok,ale mnohem větší roli tu hraje to jak je lehké zmanipulovat náctileté holky aby samou radostí prchaly do Sýrie,aby je tam nakonec čekalo takové malé peklíčko na zemi.Úplně mi zůstává rozum stát nad tím jak se někteří jedinci nechají lehce zfanatizovat,zmanipulovat a přijmou za svoje něco o čem do té doby neměli ani ponětí (a to není případ jen islámu,ale všech náboženství,sekt a dalších).Když pak u mnohých dojde na konci k vystřízlivění,je to velká síla...80% ()

Reklama

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Encyklopedická ukázka gradace až do poslední minuty, doslova. Ač byl rozjezd (= první díl) nepříliš výrazný kvůli nutnosti představit množství postav a život, který žijí, s přibývající minutáží atmosféra houstla, nervozita stoupala a špatný pocit z konce ve mně stoupal. Ani nevím, jestli bylo pocitově horší koukat na zoufalou matku snažící se dostat z pekla na zemi (čti z Rakky), nebo na vymývače mozků mladých pichen ve zemi losů a Volv. PS: Už dlouho se mi nestalo, že by ve mě vzteky vřelo kvůli činu nějaký postavy z filmu/seriálu (zdravím vrchní sestru z Přeletu). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přiznávám neznal jsem to a šel do toho pouze kvůli zdejším hodnocením. První dojem byl trochu slabší a bál jsem se, že mě čeká lacinější TV produkce o silném tématu. Naštěstí někdy od 3 dílu se nejen změní technická stránka, (která svým dokumentárním pojetím dokonale vtáhne do děje) ale hlavně děj nabere neuvěřitelné tempo a až do konce diváka drží v prakticky neustálém napětí. Film tak funguje jako napínavý thriller o boji s terorismem, tak i jako hutné drama o životě v Zemi, kde nechcete být ženou. Vynikající počin, kde trochu zaskočí neuzavření všech linek ale nijak to neničí celkovou kvalitu. Vtáhlo mě to, překvapilo, bavilo, udivovalo, napínalo. P.S. bohužel jsem viděl verzi předabovanou do angličtiny a bylo to docela rušivý a víceméně jediný zápor. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavy namet, az se mi nechce verit, ze serial vznikl ve Svedsku a jeste na Netflixu, ktery se posledni dobou nazorove taky pekne vybarvuje... Obe dve hlavni dejove linky, at uz Pervin v Syrii nebo mlade muslimky ve Svedsku jsou vyborne. Bohuzel je spojuje kontroverzni policistka, ktera jako asi v dalsich stovkach kriminalek musela polozit policejni odznak na stul, aby pak dale resila zapeklity pripad. To jedine celkovy dojem srazi na ctyri hvezdy. Myslim, ze kdyby pripad resila nejaka protiteroristicka policejni jednotka, tak je pribeh nejen verohodnejsi, ale i originalnejsi. Ale celkovy dojem je presto velmi dobry. Dobra rezie, vyborny zvuk, stihl jsem to za jeden den. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)
  • V epizodě je zmíněn teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Došlo k němu 7. ledna 2015 a vyžádal si 12 mrtvých a 10 zraněných. Důvodem útoku bylo zveřejnění karikatury proroka Mohameda. (Duoscop)
  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama