Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (311)

verbal 

všechny recenze uživatele

V coronténě zjevně všichni radši čumíte na provařený a dávno neinfekční Casa de Kašel, a přitom tento vysoce nakažlivý sqost s padesátiprocentní letalitou je jedním z nejnehtohryznějších serošů za pěkných pár chřipkových sezon. Těm tolik altruistickým soudruhům z IS Tre Kronor zjevně začíná pomalu alhamdulillah docházet, že Mohamed Svenson může být docela výbušný soused a že pouštět si do země (a potažmo do EU!) vypláchlé zmrdstvo se středověkou mentalitou, které, místo aby bylo vděčné za azyl civilizace a akceptovalo kulturu, na níž přišlo parazitovat, okamžitě nafláká mešity a s nulovou tolerancí šíří islámský mor, nebyl zas až tak dobrý nápad. Každopádně je z toho dramaticky naprosto strhující civilně mrazivá kombinace švédského naivistického mámtovpičizmu a zvráceného mohamedánského tmářství, po níž bude kurva dlouho trvat, než se zase uvolním a dorostou mi nehty. Doufám, že bude druhá řada, inšallah! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl námrd jak bejk. Mělo to perfektně vystavěný napětí do absolutního finále. Měl jsem v průběhu seriálu snad všechny možný emoce, působilo to naprosto reálně a to jak v Syrii, tak ve Švédsku, všechny postavy skvělý, příběh na výbornou, ne tady není co vyčíst. (Pro mě - Konec 1.serie napsán do poznámek, přečíst před druhou serkou jestli bude ) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mrazivé! Mechanismus postupného vymývání mozku a verbování mladých muslimů a muslimek do služeb ISIS, tedy k džihádu, se povedlo popsat tvůrcům navýsost sugestivně. Málokterý televizní projekt je tak znepokojující, jako tenhle... Můj jediný divácký handicap byl, že jsem se v tomhle seriálu neměl s kým ztotožnit, vyjma snad syrského otce dvou mladých radikalizujících se dcer, panoptikum postav je tu nevídaně záporné (ve finále se sice ukáže, že vše bylo trochu jinak, to mi ale v průběhu sledování nepomáhalo)... Takhle komplexní seriál s touto tématikou tu s výjimkou izraelské Faudy ještě nebyl...ale Fauda navíc nabízí výše zmiňované - ztotožnění se s hlavním hrdinou/hrdiny... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bombový napínač, u kterého jsem byl dost často fakt nasranej. Ale vlastně v kladném smyslu, jelikož mi na dění a postavách opravdu záleželo a nechtěl jsem, aby se jim děly špatné věci. Pokud máte pevné nervy, tak vřele doporučuji. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ZAÚTOČÍME NA TY KŘIŽÁKY PŘÍMO V BEZPEČÍ ŠVÉDSKA. A UDĚLÁME TO ZNOVU A ZNOVU. BŮH JE VELIKÝ!...“ /// Normálně to ve mně vře! Heleďte… klidně si vzývejte Aladina, Alibabu s loupežníkama i bez, ale kurva DOMA! Ve svý zemi! Seriál o vyznavačích sraček ve Švédsku a Sýrii je plnej nepříjemnejch ukázek života zůčastněnejch a od čtvrtýho dílu, kdy poznám celkem dobře všechny postavy, je to návyková záležitost. Škoda, že to tak krátký… a ještě větší škoda je, že se stejně asi nic nezmění… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Někdy nevstanu na ranní modlitbu… ale jinak kurva věřím! 2.) Šaria znamená VŠECHNO zdarma! 3.) Thx za titule „Marie Pavlů“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Švédové servírují drsný a realistický náhled do kultury Muslimů a je to dost dobré na to, že jsem to stihl za jeden den. Na jedné straně sledujeme dění v Racce, kde Pervin plánuje útěk a zkontaktuje se se Švédskou policíi s informacemi, že se na Švédsko chystá teroristický útok. Zobrazení tamního života je natočeno velmi autenticky a opravdu z toho místa mrazí. Při sledování jsem si říkal, že jsem rád, že jsem se narodil v Evropě. Na druhé straně vidíme práci policistů ve Švédsku a také život muslimů ve Švédsku, což je druhá nejrasističtější země na světě. Konvertování mladých holek do Muslimské víry bylo hodně zajímavé a představa, že jde někdo do Rakky dobrovolně v domnění, že Vás čeká ráj na zemi, tak to musí být pěkná facka přes obličej při příjezdu do zbombardovaného města, kde ženy nemají žádnou svobodu, moc ani právo. Film se sice vyhýbá akci, ale za to má nekompromisní ponurou atmosféru, vysokou dávku napětí, slušnou porci šokujících zvratů, skvělé herecké výkony a neustálý mráz v zádech zaručený. Je to výborný i Síla zároveň. Příběh*****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí**, Zábavnost*****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra*****, Napětí*****. 9/10. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Téma tak křehké, že si ho netroufám v aktuálním rozpoložení komentovat. Seriál ale rozhodně patří k hrstce nejlepších věcí, co jsem od Netflixu viděla a i kdybych musela, nevím jedinou věc, kterou bych Chalífátu vytkla. Možná bych si mohla stěžovat, že mě několikrát dostal emočně za hranu, ale s tím jsem do toho asi šla. Po všech stránkách neskutečný seriál. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mrazivý až zdrcující obraz té fundamentální, radikální a fanatické strany islámu. Seriál má perfektně vybudované napětí a propletené osudy postav, až je to k neuvěření vzhledem k tomu, že vlastně popisuje realitu. Chalífát je špičkové drama a přitom i tolik vybízí k zamyšlení - proč se tohle ksakru děje? Proč je tolik lidí, kteří jsou odhodlání vraždit pro něco imaginárního, nebo chcete-li pro něco, co by mělo zůstat pouze uvnitř? A jak to, že tím lze tak dokonale vymývat (některé) mozky? Neuvěřitelné, fascinující, depresivní, zdrcující... 9/10 ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

(Reakce na komentář) Snorlax: No jo, ten katolicismus, to je svinstvo. Ale co ten evangelismus? Ten nechával čarodějnice na pokoji? A víš, že v USA je to úplně to nejhlavnější náboženství? (54 % oproti ubohým katolickým 24%)? No a třeba takový judaismus bych nakonec taky nepodceňoval. Svědectví Starého zákona mluví jasnou řečí o vyvražděných městech, genocidách a hlavách na kůlech. Jenže... Žádné z výše zmíněných náboženství už zločiny proti lidskosti oficiálně jaksi dávno nepraktikuje. Na rozdíl tedy od Islámského státu. A proto je tenhle seriál o tom, o čem je. Ne že by byl jinak nějak ohromující. Ale pořád je to v současné konkurenci lehký nadprůměr s únosným počtem epizod. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodnocení filmů a seriálů se obvykle odvíjí od srovnání a Chalífát měl tu smůlu, že jsem ho zhlédl až po absolvování vynikající izraelské série Our Boys. Ta patří k nemnohým titulům, který lze přiřadit označení perfektní, precizní, bez jakýchkoli kazů a přešlapů. Chalífát je sice, řekněme, svěží a natočený na aktuální téma, nicméně k perfektnímu zážitku má daleko. Herecké výkony v některých případech jen průměrné, myšlenkové pochody a skutky některých postav vyvolávají pocit spíš scénáristovy snahy jít vytčeným směrem než hodnověrné reality. Někde jsem četl přirovnání k americkému Homeland a to nepovažuju za pochvalu. Místy je jasně cítit snaha zatraktivnit příběh stůj co stůj. Přesto jde o zajímavý a doporučeníhodný kousek. Celkový dojem: 75 %. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Evropská verze Homelandu uzpůsobená dnešní migrační poptávce. Švédi ví jak diváka zaháčkovat a Kalifat hned od první epizody dává všem protagonistům kapky. Zatápí ženě, která šla do Sýrie za lepším životem, fanatické policajtce i jednomu taťkovi, kterému chytře poslané odkazy z YouTube zfanatizovaly dcery. Má to spád i švih a často velice poučné dílčí pointy, které je dobré šířit do světa. Zamrzí že ve finále tvůrci vyměkli a neukázali pořádnou osvětu. Některé postavy se chovají nelogicky a zvraty jsou trochu zvláštní, asi aby to nedopadlo tak děsivě jak mohlo. Jako celek, ale hodně silné a napínavé dílo, které z žánru ždímá maximum. Povinnost pro všechny europoslance. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrazivé. A místy nesnesitelně napínavé. Vlasy mají jako uhel, modlí se několikrát denně, ženy musejí být striktně zahalené. Někteří se dennodenně bojí o svůj život, jiní dumají, jak ještě víc ublížit západnímu světu. Pervin sleduje, jak zrádcům na náměstí usekávají ruce, přitom její krok přestěhovat se s manželem ze Švédska do syrské Rakky měl být tím správným. Nebyl a už to moc dobře ví. Zatímco ona se stará o čerstvě narozenou dcerku a bojí se každého dalšího dne, on ve skupince stejných služebníků Alláha spřádá plány na teroristický útok na Švédsko. Poznáváme další důležité hráče. Vidinu paláců, služebnictva a čistého islámu v myšlenkách převaluje studentka Sulle, která ve Švédsku v nešťastném věku viní za všechno příkoří rodiče-migranty nebo politiky, a začíná koketovat s radikální vírou. Že by ona mohla být další ovečkou, si všimne školní asistent Ibbe. Třetí důležitou postavou je pak policistka Fatima, se kterou Pervin naváže díky nečekaně nabytému mobilu kontakt. Dokáže ji z města i země dostat, ale potřebuje podrobnější informace o plánovaném teroristickém útoku. Hutné drama, to je disciplína, která Švédům zatraceně jde. Dávkují jeden zvrat za druhým, nenechávají vydechnout a zvlášť v druhé polovině série vše neskutečně šlape. Vizuál je podmanivý, herci naprosto civilní a přesní. Evropa prorůstá terorismem a filmaři nemohou zůstat pozadu. Velká pochvala. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Donebevolající (sic!) naivita a hlavně hloupost některých postav v seriálu, stejně jako několik do očí bijících náhod vyloženě na efekt, aby se docílilo šokujícího zvratu v ději či napínavé scény, mi brání dát plnou palbu. A upřímně, herecky to teda taky není žádná, ehm, bomba. Závěr si pak možná s divákem nebere servítky a prdí na žánrové archetypy, ale kvůli tomu, že nejde stoprocentně na dřeň, je jeho údernost jen poloviční. Homeland furt na piedestalu. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Docela překvapení, že se to Švédové nebojí ukázat. Za to palec nahoru. Seriál určitě zajímavý, závěr mohl vygradovat určitě více. Vzhledem k tomu, že se jedná o realitu, tak i dost smutný a mrazivý pohled na tamější poměry. Švédové a obecně západ by se měl hodně rychle probrat... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Netflix je zvláštní. Jeho produkce je naprosto nevyvážená. Na jednu stranu se snaží do svých seriálů zakomponovat jakoukoliv menšinu co jich jen na světě je až to nemenšinám leze krkem, na stranu druhou natočí takto odporný xenofobní seriál, který je naprosto netolerantní k ortodoxním muslimům tedy vyznavačům v současnosti jednoho nejmilitantnějších náboženství na světě. Muslim buď jsi a nebo ne. Není žádný umírněný muslim. Kdo si přečetl Korán to ví. Muslim musí nemuslimy obracet na víru v Alláha, nebo zabíjet. A jelikož tak to stojí v Koránu tak to je, protože měnit a interpretovat jej jinak nelze, jináč je z muslima heretik. A tak na rozdíl od Bible, která se v čase měnila i význam psaného textu tu máme středověkou nauku jak žít, podle níž dnes miliardy lidí tak jak byla tenkrát napsána fungují. Když si vyznávají své náboženství ve svých zemích je to v pořádku. Oni mají ale nařízeno Islám šířit. A toho se už bojím. ---  Že je seroš dobrý jsem tušil, ale že to dám na jeden zátah, to u mne moc seriálů nedokázalo. V komentářích už vše bylo v podstatě řečeno, takže tu nebudu opakovat po tisícíprvé tu samou věc. Zaráží mně ale něco jiného. Proč to točili právě Švédové? Zrovna jedna ze zemí, která je prosím s odpuštěním kvůli si zavlečení islámu totálně v prd*** a ztracená? To jsou nějaké předsmrtné sebereflexní záškuby ? Už teď tam jsou čtvrti, kam se nesmí, kam se bojí i policie. Stačí se podívat na videa pár dobrodruhů  na ytb jestli to už nesmázli v rámci cenzury. Já je viděl a nepřipadalo mi to podle nápisů v ulicích na obchodech a oblečení hlavně žen, že jsme u drsných Vikingů, ale někde v Bejrůtu. Hodní Švédové (spíše hloupí) si natahali do země takzvané uprchlíky před válkou, (tenkrát se ještě mladým mužům nesmělo říkat ekonomičtí migranti) a teď se diví. Nárůst kriminality jako blázen, bitky klanů mezi sebou, krevní msty, znásilňování, svatby nezletilých dívek atd... ... Prostě nádherně různorodá diverzifikovaná kvetoucí moderní evropská společnost. A kdo se ze starousedlíků co pamatují ještě ten svět před tím, kdy jim dcery mohly večer vycházet na procházky ozve, je pravičák, nácek, xenofob a je mu vysvětleno, že takhle na nové sousedy koukat nemůže. Ale ono nejde jen o výše psané, film se skvěle zaměřuje na to rakovinotvorné prorůstání  islámu (včetně toho militantního) mezi mladé muslimy nebo potomky přistěhovalců. Ti jsou frustrovaní, často dodržují tradice a zvyky svých domovských zemí a těm je snadné nabulíkovat ráj plný pannen. Poslední díly pravdakrapet kulhaly, zejména druhá záchrana a konec v Rakká, ale poslední díl to srovnal.  Islámský stát naštěstí padl a s ním mnoho jeho bojovníků snících o chalífátu, ale mnoho se jich ztratilo po světě... Co s tím nadělením co tam natrvalo mají budou v Belgii, Finsku, Švédsku, Německu, Holandsku, Francii, Dánsku a Anglii dělat nevím. Já jen vím, že to tady doma u nás nechci. Seriál stačil ! * * * * * ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Chalífát rozhodně stojí za pozornost. Nabízí velmi intenzivní zážitek, který od pěti hvězd dělí jen občasná předramatizovanost a šustění scénářem, snad aby divák neměl ani na minutu pocit, že postavám něco nedejbože vychází podle plánu. Cením si nejen samotné odvahy Švédské televize pustit se do zpracování velmi aktuálního a ožehavého tématu, ale především toho, že se tvůrcům podařilo nesklouznout ani k povrchnímu odsouzení islámu jako takového, ani k úpěnlivé obhajobě všech jedinců, kteří se hlásí k Alláhovi ve Švédsku. Chalífát správně naznačuje, že radikálnější formy islámu (respektive politický islám či islamismus) v současnosti bují zdaleka ne tak v tradičních islámských zemích, jako právě v těch nepůvodních, kde je zjevná snaha o asimilaci sociálně vyloučených migrantů do většinové společnosti, která má však k úspěchu daleko asi jako já k účasti na mistrovství světa v pojídání pizzy hawaii (ano, dívám se třeba na Švédsko, Francii nebo Německo). Pro takové jedince se specifickým postojem k životu představuje islamismus jisté východisko v nalezení sebe sama a obětování se v boji proti většinové společnosti, která se na ně v lepším případě dívá poněkud spatra, v horším případě proti nim nepokrytě vystupuje a pohrdá jimi. Tvůrci na příkladě většiny postav navíc krásně ukazují, že islamismus se paradoxně projevuje nikoli ve skutečně důkladném studiu Koránu a islámu jako takového, ale že islám zde tvoří pouze jakousi berličku, znásilněnou formu islámské věrouky, která se omezuje na citáty a hesla Koránu vytržené z kontextu a účelově je překrucuje tak, aby zdůvodněním násilí bylo to, že si to Bůh přeje. Přesně to se tvůrcům podařilo skvěle předat a za pomoci zdařilých hereckých výkonů vytvořili dílo, jehož tíživá atmosféra doléhá na diváka s každým dílem silněji a po každém díle zanechává výraznou katarzi. Silné 4*. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Snímek, ze kterého jde strach. Strach z hlouposti, bezcitnosti, fanatismu a zaslepenosti. Velmi poučné, zejména když si člověk uvědomí, že pravdivé. Pátou * jsem nedal jen kvůli několika nelogičnostem a přitažením za vlasy ve scénáři. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bombová miniséria – doslovne. Miestami mi chýbal pohľad na neortodoxné jadro moslimov, ktoré islam netlačí do extrémov, ale rozumiem, že na to počas osem epziód nebol veľmi čas. V žiadnej časti neabsentovalo poriadne napätie a každú jednu som si mimoriadne užil. Ak si odmyslím nelogické správanie niektorých postáv, ktoré sa pomerne ľahko nechali sfanatizovať, nemám Kalifátu príliš čo vytknúť. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama